Wat nou, ‘flexibiliteit en zekerheid gaan niet samen’?

Door Wendy Dallinga op 22-11-2013
0 reacties | 2540 views

Gisteren vond in het SER-gebouw in Den Haag het ZiPconomy Seminar plaats. Een middag vol boeiende ideeën over flexibilisering, lenigheid en leiderschap, met als kers op de taart de uitreiking van de ZiPconomy Scriptieprijs. De onderscheiding én prijs van 2.500 euro gingen naar Yolanda van Dijk, voor haar scriptie over ‘flexicurity’, ofwel de gedachte dat flexibiliteit en zekerheid elkaar helemaal niet hoeven te steken. 

Steeds meer organisaties hebben behoefte aan flexbiliteit. Flexwerken biedt deze flexibiliteit.
Yolanda van Dijk (24), student Human Resources aan de Universiteit van Tilburg, heeft de zekerheden van werknemers in een flexsituatie onder de loep genomen en onderzocht het fenomeen flexicurity. 

Traditionele verhouding werkgever en werknemer is achterhaald
Het Nederlandse arbeidsrecht is volgens Van Dijk ingericht op de traditionele directe relatie tussen werkgever en werknemer, terwijl er vandaag de dag veel vaker een derde partij betrokken is: de intermediair in de vorm van een payroll-, uitzend- of detacheerbureau. “Met dit onderzoek wil ik laten zien dat er mogelijkheden zijn waarbij een intermediair zorgt voor flexibiliteit én zekerheid”, aldus Van Dijk. 

Yolanda van Dijk met ZiPconomy Scriptieprijs 2013
Yolanda van Dijk, winnaar ZiPconomy Scriptieprijs 2013 

Samen flexpool organiseren vergroot zekerheid 
Vaak wordt gedacht dat flexibiliteit op de arbeidsmarkt ten koste gaat van de zekerheid van de flexwerker. Denk hierbij aan werkzekerheid (doorlopend aan het werk blijven) of sociale zekerheid (zekerheid van inkomen, goede pensioenopbouw en goede begeleiding bij ziekte of preventie daarvan). Uit haar onderzoek blijkt iets anders. 

Van Dijk: “De innovatieve modellen, zoals een duurzame inzetbaarheidregeling, strategische samenwerkingsregeling of bijvoorbeeld een flexpool, zorgen voor meer zekerheid. Wanneer organisaties gaan samenwerken op basis van vertrouwen kunnen dit soort regelingen mogelijk worden gemaakt.” 

Van flexmodel naar arbeidspool 
Flexicurity is dan ook een beleidsstrategie om flexibiliteit op de arbeidsmarkt binnen organisaties en arbeidsrelaties te intensiveren, maar ook om de zekerheden van de flexwerkers te versterken. In haar scriptie geeft Van Dijk inzicht in de verschillende flexmodellen. Bijvoorbeeld een model waarin de intermediair de flexwerker opleidt voor een functie, of een flexpool waarin de flexkracht trainingen aangeboden krijgt door de potentiële werkgever.

 

“Met de modellen in mijn scriptie wil ik bedrijven meer inzicht geven in de mogelijkheden. Ik hoop dat ze genoeg lef krijgen om innovatief te zijn, zodat ze flexicurity regelingen aangaan en de motivatie hebben om óók voor flexwerkers een sociale werkgever te zijn.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie