Studentenzorgverzekeringen vergelijken? Loont de moeite!

Door Wendy Dallinga op 25-11-2013
0 reacties | 3520 views

Ieder jaar in november is het weer zo ver: de verzekeraars maken hun premies voor de zorgpolissen bekend. Uit onderzoek van StudentenWerk blijkt dat 36 procent van de Nederlandse jongeren van plan is om te switchen van verzekeraar. Zij willen graag een betere dekking en lagere prijs. Om het enorme aanbod wat overzichtelijker te maken, zet StudentenWerk enkele studentenverzekeringen op een rijtje.

Veranderingen zorgverzekeringen 2014
Voordat we gaan vergelijken is het handig om te kijken wat er allemaal verandert in 2014. Het goede nieuws is dat alle zorgpremies (het bedrag dat je per maand of per jaar kwijt bent aan je zorgverzekering) omlaag gaan en dat er geen vergoedingen uit het basispakket zijn gehaald. Daarentegen is het verplicht eigen risico (het eerste deel van de zorg die je zelf betaalt, met uitzondering van bezoek aan de huisarts) verhoogd van €350 naar €360 euro.


Kijk en vergelijk!
We hebben een aantal verzekeraars geselecteerd en keken hierbij naar de prijs van de basis- en aanvullende verzekeringen. Ook vergeleken we globaal de dekking (op de aspecten brillen, fysiotherapie, vaccinatie i.v.m. buitenland en anticonceptie) en de voorwaarden voor aangesloten partijen als ziekenhuizen en apotheken.

Zekur: goedkoop maar beperkt
Zekur heeft de goedkoopste premie van alle zorgverzekeringen, maar daar zitten wel flinke beperkingen aan. Zo kun je niet naar alle ziekenhuizen, maar alleen naar de ziekenhuizen waarmee zij een contract hebben afgesloten en is het de bedoeling dat je je medicijnen via de Internet Apotheek bestelt. Doe je dat niet, dan moet je 20 procent van de kosten zelf betalen (maximaal €500).

overzicht van zekur verzekering

Besured: scherpste prijs met breedste dekking

Besured heeft de scherpste zorgpremie voor de basiszorgverzekering waarbij je terecht kunt bij alle ziekenhuizen en apotheken in Nederland. De vergoedingen van de aanvullende verzekeringen zijn allemaal per jaar en vaccinaties en anticonceptie worden hier volledig vergoed. Daarnaast kent Besured ook een goedkoop Studentenpakket voor €4,95 (inboedelverzekering, reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering). 

overzicht van besured verzekering

Take Care Now: korting met je Facebook-profiel

Take Care Now is het jongerenlabel van Agis Zorgverzekeringen en geeft korting op de zorgverzekering (en aanvullende zorgverzekering) als je aangesloten bent op Facebook, mbo-student bent of als je over een CJP-pas beschikt. Daarnaast heeft Take Care Now enkele andere goedkope studentenverzekeringen (bv. All Risk of Aansprakelijkheidsverzekering). Net als de Zilveren Kruis zorgverzekering heeft Take Care Now contracten met bepaalde ziekenhuizen in Nederland (niet alle). 


overzicht van takecarenow verzekeringZilveren Kruis Beter Af Selectief: aan te passen aan individuele behoefte 

Het Zilveren Kru Beter Af Selectief zorgverzekering kent een hele rits aanvullende verzekeringen die sterk variëren in prijs. Dit kan interessant zijn als je bijvoorbeeld meer fysiotherapie nodig hebt. Je kunt naar alle apotheken, maar bij een ziekenhuisbezoek moet je nagaan welk ziekenhuis bij deze verzekering is aangesloten.

overzicht van zilverenkruis verzekering

 

Hema: echt? 

Je verwacht het misschien niet: maar ook Hema biedt verzekeringen aan. De basisverzekering is hier €89 euro. De aanvullende verzekeringen zijn relatief goedkoop, maar vergoeden vaccinatie niet volledig. Het vergoedingenoverzicht 2014 van Hema zegt niets over het bedrag dat je kan declareren wanneer je lenzen hebt of een nieuwe bril wilt kopen. Waarschijnlijk kan dit dus niet, terwijl alle andere verzekeringen wel een bedrag hebben opgenomen in de aanvullende verzekeringen.

overzicht van hema verzekering

Vergelijken naar eigen behoeftes 

Dit zijn slechts vijf van de vele (studenten)zorgverzekeringen die er zijn. Kijk bij het vergelijken naar je eigen zorgbehoefte en stem je zorgverzekering daar op af. Om dit goed te doen is het handig om de verschillende aanvullende verzekeringen te vergelijken en te kijken welke zorg precies wordt vergoed.


Een handige website waar je kunt vergelijken is bijvoorbeeld Independer, maar ook Besured heeft een duidelijk overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen. Hier wordt ook aangegeven of de verzekeringen contracten hebben met alle ziekenhuizen en/of apotheken in Nederland.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie