Bedrijven zijn bang voor arbeidspools

Door Wendy Dallinga op 21-11-2013
0 reacties | 2577 views

In het vorige blog spraken we ZiPconomy ScriptiePrijs genomineerde Gertjan Reunes over personal branding. In het tweede deel van de drieluik interviewt StudentenWerk, sponsor van het ZiPconomy Seminar op 21 november, genomineerde Kim Kronenburg. Zij nam de flexibilisering van arbeid en de organisatie daarvan onder de loep.

 
Kim Kronenburg (24) schreef haar scriptie voor de master Human Resource Management aan Erasmus Universiteit Rotterdam. In samenwerking met Kirkman Company kwam ze tot de conclusie dat bedrijven huiverig zijn arbeidspools (bestaande uit flexwerkers) op te zetten, terwijl ze er wel baat bij hebben.


Genomineerde ZiPconomy ScriptiePrijs: Kim Kronenburg

 
“Organisatie kunnen op deze manier makkelijker gebruik maken van arbeid wanneer ze daar behoefte aan hebben en kunnen makkelijker inspelen op de grillen van de markt”, aldus Kronenburg. “Arbeidspools bevorderen de binding tussen werkgever en werknemer.", meent Kronenburg. "Daarbij is het wel van belang dat werkgevers het onderscheid tussen vaste werknemers en flexwerkers los laten.” 


Verschillende soorten pools
Flexpools zijn er in allerlei soorten en maten, afhankelijk van de wijze van opzet en organisatie. Je kunt als bedrijf zelf een pool opzetten, of er een delen met een ander bedrijf. Je kunt de organisatie uitbesteden aan een uitzendbureau of gewoon intern houden. “Soms bestaat een groep uit 25 flexwerkers die op de hoogte worden gehouden via Facebook, maar een flexpool kan ook uit 500 man bestaan.” 

 
Poolangst
Toch durven bedrijven vaak geen arbeidspool op te zetten, omdat ze moeten investeren (o.a. in trainingen) en bang zijn dat de kennis in een gedeelde pool wegsijpelt naar het andere bedrijf. Daar is een oplossing voor volgens Kronenburg: “Er worden steeds meer initiatieven gestart om bedrijven te koppelen aan organisaties buiten hun eigen branche. De gedeelde pool zorgt ervoor dat bedrijven flexibel mensen kunnen inzetten en dat de kennis van beide bedrijven uitgewisseld kan worden, zonder dat er concurrentie ontstaat.” 


Bent u niet bang voor de arbeidspool? Profiteer van onze expertise en geavanceerde online systemen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie