Vijf tips voor een professionele profielfoto

Door StudentenWerk op 06-09-2013
0 reacties | 10541 views

Wel of geen foto op je cv? Deze vraag blijft actueel. Sommige (vooral Amerikaanse) bronnen zijn al jaren fel tegen het toevoegen van een foto aan je cv. Volgens hen geeft dit ruimte voor discriminatie. Daarnaast vinden tegenstanders dat je beoordeeld moet worden op je verdiensten, niet op je uiterlijk.

Toch wordt er tegenwoordig steeds vaker gepleit voor het plaatsen een foto bij je cv. Dat hier steeds meer voorstanders van zijn, blijkt ook uit een onderzoek van sollicitatieLAB. Hierin antwoordde 66% van de ondervraagden positief te staan tegenover een foto bij het cv. De reden? Een interessant cv wordt niet aan de kant gelegd vanwege een foto.

En in hoeverre is deze discussie nog relevant als je profielfoto al wel op LinkedIn staat? Kies je ervoor om geen pasfoto op je cv te zetten, zorg dan wel voor een representatieve foto op LinkedIn. En natuurlijk ook op je StudentenWerk-profiel




Een foto op je cv: de voordelen 

Er valt dus genoeg te zeggen over het plaatsen van een foto bij je cv. Het maakt je cv direct persoonlijk en je valt op tussen de anderen die geen foto toevoegen. Daarnaast krijgen recruiters met je foto direct een goede indruk van jouw professionaliteit.

Tenminste…als je het goed doet, want in de praktijk gaat dit nog vaak mis. Zonde, want een slecht gekozen foto kan ook een verkeerde indruk maken. Met deze vijf tips helpen we je op weg.



Tip 1: gebruik een recente foto

Zorg ervoor dat je op je foto lijkt. Iemand die jou nog nooit heeft ontmoet moet je bij een eerste afspraak gemakkelijk kunnen herkennen aan de hand van je foto. Dat kan lastig zijn wanneer je net veel bent aangekomen, afgevallen of jezelf een nieuwe coupe hebt aangemeten.

Solliciteren is geen grote metamorfoseshow, waarbij je tijdens het kennismakingsgesprek je nieuwe look komt presenteren. Zo nu en dan een nieuwe foto (laten) maken kan dus geen kwaad. 

Tip 2: straal professionaliteit uit 

Natuurlijk was het heel gezellig op dat ene feestje of dat strand met die lekkere cocktails. Maar dat betekent niet dat je ook vakantiekiekjes of uitgaansfoto’s op je cv moet zetten! Een foto waarin je zakelijk gekleed bent is aan te raden.

Op welke functie je ook solliciteert, blote schouders of (voor de dames) een laag decolleté komen niet professioneel over in de meeste branches. Vermijd verder petjes, hoedjes of zonnebrillen.



Tip 3: gebruik een foto van goede kwaliteit

Plaats geen foto die te licht of te donker is. Zorg ook voor een goede resolutie. Gebruik in ieder geval een foto waarop je gezicht duidelijk te zien is. Een foto van je hoofd tot aan je schouders is voldoende, de rest leidt alleen maar af.



Tip 4: smile!

Blije mensen maken een positievere indruk, dus gebruik een foto waarop je (natuurlijk) lacht. Probeer je foto eens te bekijken door de ogen van een werkgever: met wat voor mensen zou je zelf graag willen werken? Precies: leuke mensen die professioneel maar ook vriendelijk overkomen.

 


Tip 5: zorg voor een rustige achtergrond
De achtergrond kan een foto maken of breken. Zorg dus voor een rustige achtergrond, zoals een witte wand. Voorkom drukke taferelen zoals schilderijen, meubels of mensen. Zo ligt de focus op jou, en daar gaat het om.

Alle tips toegepast? Dan kan niemand meer om jouw foto heen!   

Je kleding is ook erg belangrijk. Vind hier sollicitatiekleding voor mannen en vrouwen


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie