Gastblogger Nina: Solliciteren kun je leren

Door Nina Hoek van Dijke op 05-08-2010
2 reacties | 4290 views

Een tikje gespannen speel ik met het kliksysteem van mijn badge. Een heuse visitors badge, net verkregen bij de balie van Philips. Mijn eerste echte sollicitatie gesprek, al die gesprekken voor bijbaantjes en stages even niet meegeteld. Stiekem een beetje spannend.

 

jobs

 

Er valt een last van me af als ik zie dat het een jonge vlotte manager is. Was even bang om tegenover een stoffige oude manager te komen zitten die snerpend zou vragen: "Wat zijn uw kwaliteiten mevrouw?" Had het uitzendbureau in ieder geval gelijk over dat het een jonge afdeling is.

 

Eenmaal geïnstalleerd in een kantoortje is het direct een gezellig gesprek. Hij legt uit wat het is om assistent brand manager te zijn. Ik vind het met de minuut leuker klinken. Het gesprek gaat zo vlotjes, er lijkt eigenlijk geen struikelblok te zijn. Oh, toch wel. Over mijn vakgebied gesproken, er heeft miscommunicatie plaatsgevonden… Een rijbewijs blijkt toch vrij essentieel. En nee, die heb ik niet. Als echt stadskindje ben ik gewend aan de fiets, trein en bus. De manager blijft gezellig verder kletsen en plaats zelfs nog een complimentje, om daarna toch te benadrukken dat het niet hebben van een rijbewijs niet erg handig is. Maar hij zal er over nadenken.

 

Met een voldaan gevoel en toch nog hoop sta ik in de lift. Ik duim maar dat mijn charmes en enthousiasme de overhand hebben… Een paar uur later gaat de telefoon. Op het moment dat ik de intercedente aan de lijn heb weet ik het al; ik ben het niet geworden. Het rijbewijs was toch een probleem. En daarnaast waren ze te bang dat ik toch snel weg zou gaan als er iets beters voorbij komt. Tja, dat is toch wel waar… Daar ben ik heel eerlijk in geweest, een carrière als assistent brand manager is niet mijn droom.

 

Later als ik het sollicitatiegesprek in mijn hoofd doorneem bedenk ik me dat ik gewoon TE eerlijk ben geweest. Over een rijbewijs kan ik niet liegen, maar over mijn toekomstplannen mag ik wel wat vager zijn. Leerpuntje voor de volgende keer? We zoeken in ieder geval vrolijk (maar enigszins sip) verder. Solliciteren kun je leren.

Reacties

12-08-2010

maud derksen:

Ha Nina, Zit ik op studentenwerk te zoeken zie ik jouw foto voorbij komen.... Leuk geschreven stuk!!! Groetjes Maud

Plaats jouw reactie