Gamen is goed voor je carrière

Door StudentenWerk op 08-07-2013
0 reacties | 4644 views

Dat gamen een nutteloze tijdsbesteding zou zijn is achterhaald. Gamers kunnen goed multitasken, zijn enorm gefocust en ook nog eens supersnel. De wereld van recruitment zou deze kwaliteiten beter moeten inzetten, vindt StudentenWerk.


Een kasteel wordt belegerd. Een groep van dertig ridders verdedigt zich tegen de rondvliegende pijlen van de tegenstander. Gehaast rennen de ridders door de kasteelgangen. Het gaat er om spannen. We zijn beland in een scène uit het online spel World of Warcraft. Wereldwijd heeft het spel tien miljoen betalende gamers. Zij houden zich – vaak dagelijks – bezig met het online veroveren van een andere wereld.

world of warcraft karakter in game-wereld

Acties per minuut

Dat gamen slecht zou zijn en zou leiden tot gewelddadig gedrag is een idee dat steeds minder aandacht krijgt. De afgelopen jaren worden juist vaker de voordelen van online gamen benadrukt. Gamers zijn, zo laten verschillende onderzoeken zien, resultaatgericht en gewend te opereren in complexe situaties. De meeste online strategiespellen zoals Warcraft en Starcraft vereisen een enorm hoge ‘APM’, wat staat voor het aantal acties dat de speler per minuut kan uitvoeren. Sommige topspelers halen een APM van wel 300.
In de wereld van recruitment zouden bedrijven meer op deze kwaliteiten moeten inzetten. Zo kunnen de vaardigheden van jonge, gamende werknemers beter worden gebruikt. 

‘Game je veel? Dan mag je komen’
StudentenWerk voerde het afgelopen jaar al twee keer een project uit waarbij specifiek gamers werden ingezet. Voor PostNL werden flexwerkers van StudentenWerk gevraagd om kerstpost zonder postcode te coderen. “Tijdens de sollicitatiegesprekken selecteerden we onder andere op gamen. ‘Game je veel?’ Dan mag je komen,” vertelt Chava Limburg, accountmanager bij StudentenWerk. 

De gamers bleken opvallend snel in hun werk: waar ‘normale’ werknemers 150 brieven per uur van een juiste postcode voorzien, deden de gamers er al snel 250 per uur. Limburg: “De top redde zelfs 400 brieven per uur.”

“We zagen tijdens het kerstproject dat gamers een stapje verder denken: zij zijn sneller dan de gemiddelde werknemer, maar daarnaast leveren ze ook nog eens betere kwaliteit: ze kunnen zoeken, typen en tegelijkertijd de adresstickers uitprinten. Vervolgens zijn we nog een project gestart en momenteel lopen er weer gesprekken voor de komende kerstperiode.” 

‘Ga eens buitenspelen met je vrienden!’ 

Veel ouders ergeren zich eraan dat hun kinderen ‘in hun eentje achter de computer zitten’. ‘Ga eens buitenspelen met je vrienden!’, is dan ook een veelgehoord ouderlijk commentaar. Natuurlijk zit daar iets in, maar veel ouders beseffen niet dat veel populaire games juist gebaseerd zijn op goede samenwerking. 

Samen de wereld veroveren 
Spellen als Warcraft, Everquest en Runescape worden bevolkt door duizenden mensen. Om iets te kunnen bereiken moet je je aansluiten bij een team van (internationale) deelnemers, een gilde. Met elkaar worden afspraken gemaakt over wanneer de aanval zal plaatsvinden, of het land veroverd. “De sfeer was ontzettend goed”, aldus Chava Limburg. “De gamers die werden ingezet bij Post NL konden goed met elkaar overweg. Daarnaast jutten ze elkaar lekker op. Ieder uur werd omgeroepen hoeveel brieven iedereen had afgewerkt. Dat bracht de competitie op gang. Daarnaast maakten wij er ook een spel van: de eerste die 300 brieven per uur haalde kreeg bijvoorbeeld een bioscoopbon.” 

Gamen op de werkvloer 
Het besef dat de principes die in games worden toegepast ook op de werkvloer kunnen werken, begint steeds meer door te dringen. En dat mag ook wel: de voorspelling is dat Nederland in 2016 bijna 3 miljoen gamers telt.
Gamers hebben – doordat ze zo gewend zijn om samen te werken – meer oog voor waar andere mensen goed in zijn. Daarbij letten ze niet op status, leeftijd of geslacht, aldus een onderzoeker op het blog Harvard Business Review. Chava Limburg: “Bij Studentenwerk zien we echt kansen als het gaat om het inzetten van gameskills als selectiecriterium. We voorspellen zelfs dat de komende jaren de vraag naar de vaardigheden van gamers alleen maar zal toenemen.” 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie