De grootste valkuilen tijdens een sollicitatiegesprek! Ken jij ze?

Door StudentenWerk op 14-06-2013
1 reactie | 8107 views

Tegenwoordig staat iedereen in de rij voor een baan. Zo ook die baan waarop jij hebt gesolliciteerd! Een sollicitatiegesprek is dus hét moment om je van je beste kant te laten zien. Of toch niet? Hieronder de 5 meest gemaakte fouten op een rij, geïllustreerd door beeldende voorbeelden uit de praktijk. Doe er je voordeel mee, een gewaarschuwd mens telt voor twee… 

Met deze tips en een flinke dosis zelfvertrouwen, scoor jij punten tijdens je interview! De 5 do’s and don’ts in een sollicitatiegesprek: 

1. Niet doen: té eerlijk zijn
Eerlijk zijn ja, maar wees niet té eerlijk. Antwoord dus niet (zoals twee sollicitanten wel deden) dat het gat in je cv te wijten is aan “een psychose, waarin ik dacht dat ik God was” of “een jaar op een kostschool, omdat mijn ouders vonden dat ik teveel met mannen bezig was”, waar je net zwanger van terug bent gekomen.

Wel doen: antwoord eerlijk
Oprechtheid wordt altijd ontzettend gewaardeerd, maar soms is het raadzaam om niet teveel van jezelf prijs te geven. Vooral als er niet om wordt gevraagd of niet functierelevant is. Dat eerlijk zijn niet vanzelfsprekend is tijdens een sollicitatiegesprek blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse onderzoekers: 81% van de kandidaten liegt tijdens het gesprek!

2. Niet doen: naar de mond praten
Het antwoord “Ik heb nog geen rijbewijs, maar mijn vrienden zeggen dat ik goed kan rijden, ik rijd namelijk vaak op parkeerplaatsen,” overtuigde de recruiter niet. 

Wel doen: wees jezelf
Een bedrijf wil zien wat voor vlees het in de kuip heeft. Goede recruiters prikken zo door geveinsde authenticiteit heen en zullen je erop afrekenen. Daarnaast heb je er zelf ook niets aan om je anders of beter voor te doen. Je wilt toch ook op je werk jezelf kunnen zijn? 


3. Niet doen: on(aan)gepast gedrag vertonen

Een spontane dansdemonstratie geven, je smartphone opladen of aangeven dat je alles van je interviewer weet aangezien je “haar hele LinkedIn-profiel hebt uitgekamd”, is niet aan te raden. Ook je huisdier en je moeder kun je tijdens een sollicitatiegesprek beter thuislaten.

Wel doen: wees professioneel
Onthoud dat je op sollicitatiegesprek bent. Gedraag je professioneel. De meeste sollicitanten beseffen niet dat het gesprek al bij de receptie begint. Vaak wordt aan de receptioniste gevraagd wat haar indruk van de kandidaat is en hoe hij/zij zich tijdens het wachten gedroeg.

4. Niet doen: overdrijven of opscheppen
De recruiter hing aan de lippen van de sollicitant toen hij aangaf jarenlang leiding te hebben gegeven aan 500 man. Deze interesse was snel weg toen het bleek te gaan om een “hoge functie in het online computerspel World of Warcraft”.

Wel doen: bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Zorg dat je weet voor welke functie je komt. Een opmerking als “Tja, ik heb op zoveel vacatures gereageerd dat ik het even kwijt ben”, maakt je niet populair. Lees je in over het bedrijf en hun visie.

5. Niet doen: ongepaste vragen stellen 
Een sollicitatiegesprek is geen speeddate. Vragen of een recruiter “nog beschikbaar is”, omdat je anders zelf “wel interesse hebt”, wordt niet op prijs gesteld. 

Wel doen: toon oprecht interesse 
Als je gesprekspartner vol passie over het bedrijf vertelt, luister dan aandachtig en vraag door. Stel goede vragen waarbij je laat zien dat je graag onderdeel uitmaakt van het team. Let wel, vragen naar arbeidsvoorwaarden in een eerste gesprek worden meestal niet gewaardeerd. 

Reacties

14-06-2013

Daisy:

Nuttig artikel, leuk geschreven ook!

Plaats jouw reactie