Top 5 HR-Trends 2013: de Lijst der Lijsten

Door StudentenWerk op 28-12-2012
0 reacties | 4989 views

What’s hot and what’s not? Tegen het einde van het jaar duiken ze weer overal op: trendwatchers en hun voorspellingen voor het komende jaar. StudentenWerk stelde van alle trendlijsten een Top 5 HR-Trendlijst 2013 samen.

 

Trends 2013

 

1) Arbeidsmarkt

MBO-functies worden versneld ‘weggeautomatiseerd’

Door de economische crisis worden functies op MBO-niveau versneld weggesaneerd. Door automatisering en internet kunnen steeds meer functies worden geschrapt. Denk hierbij onder anderen aan loketmedewerkers bij banken en administratief personeel.
Het gaat hierbij om een structurele verandering van de arbeidsmarkt. Na de economische crisis komen deze banen niet meer terug. Zo ontstaat langzamerhand een tweedeling op de arbeidsmarkt: aan de bovenkant vinden we de hoogopgeleide, creatieve mensen, aan de onderkant de laagopgeleide, harde werkers. Ze zijn onmisbaar voor fysieke dienstverlening, omdat die moeilijk kan worden geautomatiseerd en niet kan worden overgebracht naar het buitenland.

 

2) Mobiele technologie

Populariteit mobile recruitment neem toe

Mobiel internet domineert in 2013 het recruitment landschap. Slimme werkgevers zullen er voor zorgen dat kandidaten ook via hun tablet of smartphone kunnen reageren op een vacature. Vooral jongeren gebruiken hun smartphone 24/7 waardoor het ontwikkelen van een recruitment app dé trend van 2013 is. Zie hier: er ontstaat direct een bijkomstige trend waarbij startende IT-bedrijven inspringen op de toenemende vraag naar recruitment-apps.

 

3) Hr-software

Social Performance Management steeds belangrijker

 Op het gebied van hr-software is een trend waarneembaar die onlosmakelijk is verbonden met de instroom van generatie Y: bedrijven zullen steeds meer gebruik gaan maken van software waarmee prestaties van medewerkers gemakkelijk worden opgeslagen, gemeten en geanalyseerd. Het is niet alleen een goede manier om continue  de productiviteit van medewerkers te managen, ook beantwoord het de vraag van jongeren naar feedback en resultaat gedreven begeleiding.

 

4) Management

Behoefte aan beleid voor BYOD (bring your own divice) neem toe

Vooral de nieuwe generatie werknemers is versmolten met haar mobiele telefoon of laptop. Zij zien het als vanzelfsprekend dat ze hun eigen mobiele apparaten kunnen gebruiken voor werkdoeleinden. Sterker nog, 55% van de jongeren vind het gebruik van hun toestel op het werk nog eerder een recht dan een privilege. Organisaties die hier in mee gaan zijn aantrekkelijke werkgevers voor de generatie Y, maar zullen wel veiligheidsmaatregelen moeten treffen aangezien jongeren andere normen en waarden hebben wat betreft privacy en de gevaren van informatielekken niet snel zien.

 

5) Generatie Y

Jongeren: 24/7 mentaliteit

De 24-uursmentaliteit viert hoogtij in het toch al drukke leven van jongeren. De smartphone is gepromoveerd van het nachtkastje naar het hoofdkussen en Whatsapp-groepen verstoren continu de nachtrust. Sluitingstijden zijn taboe. Jongeren gaan overdag uit of op dinsdagavond. Daarna kunnen ze gelijk door naar de sportschool, die steeds vaker 24 uur per dag open is. Shoppen na sluitingstijd kan in de 9 Straatjes in Amsterdam door met je smartphone de QR-code in de etalage te scannen.

 

Ook winkels gaan zo mee in het ritme van de 24uurs-economie en via internet is alles sowieso 24 uur per dag beschikbaar. Om dat te kunnen betalen nemen jongeren steeds meer verschillende bijbaantjes tegelijkertijd. Tussen colleges door bijles geven aan statistiekstudenten, een app bouwen tijdens het avondeten en ’s avonds werken in de kroeg.

 

 

Headlines nieuwsbrief december

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie