Decembermaand zet driekwart jongeren aan tot extra werken

Door StudentenWerk op 29-11-2012
0 reacties | 3110 views

De dure decembermaand staat voor de deur. Dat betekent topdrukte voor onder meer de horeca en retailbranche, maar *ka-tsjing* voor jonge uitzendkrachten! 73 % van de jongeren slaat graag een slaatje uit de drukke tijden, blijkt uit eigen onderzoek.

onderzoek jongeren bijbaan

 

Jongeren werken graag op lastige tijden

We ondervroegen afgelopen maand 771 van onze kandidaten tussen de 17 en 35 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren graag werken op tijdstippen die voor arbeidskrachten in hogere leeftijdscategorieën ‘lastig’ zijn, zoals tijdens de kerstvakantie (21%) en tijdens de feestdagen (20%). “Onze kandidaten zijn ambitieus en ondernemend; als zij daarvoor goed beloond worden, staan zij graag op Eerste Kerstdag achter de bar. Ze zijn ook flexibel door hun gezinssituatie, meestal zijn er nog geen kinderen waar op gelet moet worden”, verklaart onze commercieel directeur Hugo de Koning.

 

Vooral mannen draaien nachtdiensten

15% van de jongeren werkt vooral veel op de piekdagen rond de feestdagen. Anderen werken extra op koopzondagen (5%) of tijdens nachtdiensten (3%). Opmerkelijk is dat de nachtdiensten vooral bij mannen populair zijn (91%), terwijl er op koopzondagen meer door vrouwen gewerkt wordt (67%). Ook jongeren moeten in december diep in de buidel tasten. Daarom laat een op de tien zich deze maand 4 tot 8 uur per week vaker inroosteren om alle cadeautjes te kunnen betalen.

 

Vrijwilligerswerk niet populair

De filantropische kerstgedachte lijkt niet echt te leven bij de respondenten; slechts 2% doet deze maand aan vrijwilligerswerk. 11% moet in december zo hard studeren dat er geen tijd is voor een bijbaan. Dit betreft vooral de hbo- en wo-studenten (39%).  Daarnaast zijn er ook veel jongeren die in december gewoon genieten van hun vrijheid:  14% doet lekker helemaal niets. Deze geluksvogels zijn voornamelijk scholieren of mbo’ers (72%).  

 

 

Headlines nieuwsbrief november

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie