Jongeren studeren niet sneller door studielening

Door StudentenWerk op 02-11-2012
4 reacties | 4853 views

In het regeerakkoord dat deze week bekend is gemaakt, staat het zwart op wit: de basisbeurs, die nu nog wordt omgezet in een gift als studenten hun studie afronden, gaat verdwijnen. Vanaf het studiejaar 2014/2015 verandert deze basisbeurs in een lening die tegen een lage rente moet worden terugbetaald. Een van de redenen is dat deze lening het langstuderen moet tegengaan. Maar hoe plausibel is dat?

 

StudentenWerk heeft aan 688 jongeren gevraagd of zij, gespiegeld aan hun eigen situatie, inderdaad sneller zouden gaan studeren met een groeiende studielening in het achterhoofd. Wat blijkt: ruim acht op de tien respondenten zeggen dat zij niet denken dat de studielening langstuderen tegengaat. Ruim een kwart van de jongeren zegt zelfs niet te gaan studeren als zij daarvoor moeten lenen.

 

Studielening

 

Meer werken, minder studeren

De meesten jongeren (37%) zeggen extra te gaan werken om de lening zo laag mogelijk te houden. En daar zit het knelpunt: werken naast je studie kan je lening verlagen, maar ook je studie vertragen. Gemiddeld werken studenten 13 uur per week naast hun studie. Een grotere bijbaan heeft ook gevolgen voor het aantal uren dat je kunt studeren. Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat studenten gemiddeld 365 euro per maand lenen, waardoor ze na 4 jaar studeren een studieschuld van 17.500 euro hebben opgebouwd, exclusief rente. Hier zou dan de basisbeurs, die voor uitwonende studenten momenteel 266,23 euro bedraagt, en voor thuiswonende studenten 95,61 euro, nog bovenop komen.

 

Bovendien lijkt de financiële situatie van veel jongeren te verslechteren. Het aantal loonbeslagen van mensen onder de 30 jaar is sinds 2011 explosief gestegen, met wel 20%, bleek deze zomer. Niet verwonderlijk dus dat een kwart van de jongeren de handdoek in de ring wil gooien. 

 

Duale studie als oplossing?

Toch maakt de dreigende schuldenlast ook creatieve ideeën los bij studenten. Thomas Smit (22) bijvoorbeeld pleit in de LinkedIn Group Gen Y & Z @ work voor een duale studie: een combinatie van werken en leren. Hij volgt sinds drie jaar de duale opleiding Commerciële economie aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt daarnaast vier dagen per week als inkoopcoördinator bij een kwekerij. “Met een duale studie doe je al tijdens je opleiding relevante werkervaring op. Het bevalt me heel erg goed. Eens per week bespreken we met de mentorklas zaken die we in de praktijk tegenkomen en geven we elkaar tips. Daar heb ik heel veel aan. Bovendien verdien je met een ‘echte’ baan veel meer dan met een stage.”

 

Een duale studie is wel wat zwaarder dan een gewone studie, zegt Thomas. “Het is wel hard werken, maar als je gemotiveerd bent is dat geen probleem.” Hij heeft vooralsnog geen studievertraging opgelopen door zijn intensieve baan, maar daar maakt zich ook eigenlijk geen zorgen om. “Omdat ik me al in het werkveld bevind, drukt een half jaar extra studeren niet zo zwaar. Het is niet of mijn carrière daardoor stilstaat.”

Reacties

17-10-2017

Richard Roger:

Aandacht: We bieden momenteel leningen aan geïnteresseerde personen, bedrijven, bedrijfsorganisaties e.t.c tegen een betaalbaar tarief van 2% per jaar met de hulp en bijstand van ons bedrijf (Bridge Financial). Wij bieden lange en korte termijn leningen aan; ons bedrijf heeft veel doorbraken opgenomen in de levering van eersteklas financiële diensten aan onze klanten, met name op het gebied van leningen en kapitaalvoorzieningen voor particulieren en bedrijven.   Medium Term Financing, gestructureerd voor het opstarten of uitbreiden van bestaande Industrial & Commercial Projects wereldwijd, met terugbetalingsvoorwaarden van 5 tot 10 jaar U kunt hier snel een lening aanvragen en het met gemak krijgen. Misschien bieden wij een lening van 10.000 tot 20.000.000 dollar, euro en pond. Houd er rekening mee dat elke klant, zowel lokaal als internationaal, de garantie heeft op het verkrijgen van een lening van dit bedrijf met GEEN COLLATERAL. Als u geïnteresseerd bent en een lening nodig heeft, neem dan contact met ons op via email: (bridgefs.co@gmail.com) (bridgefs@hotmail.com) Beste wensen. Richard Roger. Whatsapp: +1 (518) 719-7216

16-10-2017

David Hughes:

Heb je dringende leningen nodig om je financiële problemen op te lossen? Indien geïnteresseerd; neem dan contact met ons op via; E-mail: Paydayloans@live.com Telefoon: (512) 850-4970

16-10-2017

REMY.CREDIT:

DEAR LOAN SEEKER, XMAS-leningen passen hier nu 1% toe ........ heb je een dringende lening nodig om een bedrijf te starten voor kerstmis heb je een kerstlening nodig? wij geven aan zowel bedrijven als indivdual dus als u nu een dringende lening binnen 12 uur nodig heeft, kunnen we u een lening geven zonder enige vertraging oke Kerstlening is avilabe nu een lage rente van 1%: neem rechtstreeks contact met ons op op het volgende adres: [REMY.CREDIT111@gmail.com] Voor-en achternaam:.............. Land: .......... Bedrag:.............. Looptijd: .......... Telefoonnummer:........... Bezetting:............ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Bedrijfsnaam: REMY.FINK CREDIT Bedrijfs email adres: REMY.CREDIT111@gmail.com Bedrijf NMLS ID: 517219 Ik wens u allen het beste, REMY.FINK ...

14-10-2017

Angga:

Heeft u een dringende lening nodig om uw rekeningen af te betalen en andere financiële problemen op te lossen? als ja, email ons op: anggadiman1@gmail.com

Plaats jouw reactie