YOUNGCAPITAL BLOG

Met het nieuwe sociaal leenstelsel schiet jouw studieschuld waarschijnlijk een stuk omhoog. Het maandbedrag dat door ‘leenstelselstudenten’ maandelijks wordt geleend, ligt gemiddeld 100 euro hoger dan voor de ‘basisbeurzers’, zo blijkt uit onderzoek. Daar waar je eerst geld geschonken kreeg, is nu al jouw stufi een lening. En die lening zul je moeten terugbetalen na je studie. Maar wanneer dan? En hoeveel van die schuld moet je maandelijks aflossen? Wij leggen het uit.

Wanneer moet ik beginnen met het terugbetalen van mijn studiefinanciering?

Finally, je bent afgestudeerd. Maar nu moet je wel je studielening gaan aflossen … Na zo’n twee jaar krijg je een brief van DUO waarin staat dat je moet beginnen met het terugbetalen van je geleende geld.

In het oude stelsel had je vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen. Dit geldt nog steeds voor de mensen die voor september 2015 begonnen zijn met studeren. Met het sociaal leenstelsel is deze termijn veranderd: de aflosfase is verlengd naar 35 jaar. Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je schuld, hangt helemaal af van je inkomen en hoeveel rente je moet betalen.

Tegen welk rentepercentage moet ik terugbetalen?

De hoogte van ‘jouw’ rente wordt bepaald in het laatste jaar dat je studiefinanciering ontvangt. Die rente staat vervolgens vijf jaar vast, na die vijf jaar krijg je een nieuw rentepercentage. Een voorbeeld: ben je in 2013 afgestudeerd, dan is de rente die je betaalt, 0,81 procent. Ben je vorig jaar afgestudeerd, dan ligt dit percentage op 0,01 procent. Het kan dus nogal verschillen wat je maandelijks kwijt bent aan je afbetaling.

Hoeveel moet ik maandelijks terugbetalen?

Hoe hoog jouw maandelijkse kosten uitvallen, hangt af van je inkomen, het rentepercentage en je studieschuld. In de tabel hieronder kun je alvast je studieschuld en het rentepercentage naast elkaar leggen.

Tabel Studieschuld en Rentepercentage

Tabel Studieschuld en Rentepercentage

Bron: Duo.nl

In de tabel zie je het maximale bedrag dat je maandelijks van je studielening terug moet betalen, ongeacht jouw salaris. Hoeveel je verdient, wordt daarna nog eens bekeken. Verdien je niet zo veel? Dan hoef je maandelijks minder terug te betalen. Hoeveel dat is, kun je makkelijk berekenen met DUO’s rekenhulp.

Kan ik ook studeren zonder te lenen? Ik wil helemaal geen studieschuld!

Begrijpelijk. Schulden zijn - met de economische crisis in gedachten - gevaarlijk gebleken. Zo gevaarlijk dat sinds 2009 zelfs op iedere lening verplicht een waarschuwing staat met de boodschap: ‘Let op! Geld lenen kost geld.’ Op het logo is naast deze tekst ook een poppetje te zien dat aan zijn enkel geketend is aan een euroteken.

Geld Lenen Kost Geld

Geld Lenen Kost Geld

Gemiddeld geef je als uitwonende student een bedrag van rond de € 1.100 per maand uit. Wil je geen studielening bij DUO en hebben je ouders geen zin, of niet de mogelijkheid om je financieel te ondersteunen, dan zul je dit hele bedrag dus zelf moeten verdienen. Wel moet je erop letten dat je natuurlijk genoeg tijd overhoudt om te studeren.

Wat nou als ik na mijn opleiding niet gelijk een baan vind?

Geen zorgen. Bij het vaststellen van het maandbedrag dat je moet betalen, wordt ook gekeken naar je draagkracht. Verdien je het minimumloon? Dan wordt hier in je maandelijkse aflossingsbedrag rekening mee gehouden.

Wat als ik een tijd mijn stufi niet meer kan of wil aflossen?

Het kan natuurlijk dat het je een tijdje écht niet uitkomt om je lening af te lossen. Wil je bijvoorbeeld nog eens een jaar op reis? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan en tijdelijk niet in staat om te betalen? Geen probleem! Je kunt namelijk altijd tijdelijke afbetalingspauzes inlassen. Je hebt in totaal vijf van deze zogenoemde ‘jokerjaren’.

Als je het terugbetalen van je stufi tijdelijk stopzet, komen die jaren trouwens wel bij het totale aantal jaren dat je moet aflossen. Als je in het sociaal leenstelsel eerst 35 jaar de tijd had, en drie jokerjaren gebruikt, wordt je totale terugbetalingstermijn 38 jaar.

stufi studeren

stufi studeren

Kan ik met een hoge studieschuld wel een huis kopen?

Jazeker, je moet er alleen wel rekening mee houden dat je een lager bedrag kunt lenen. Studieschulden worden nog altijd niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hypotheekadviseurs kunnen daardoor nergens zien of hun klant wel of geen studieschuld heeft. Of de schuld meetelt, hangt dus vooral af van de adviseur en van jezelf. Uit onderzoek van het BKR komt naar voren dat 39 procent van de voormalige studenten hun studieschuld - bewust of onbewust - niet meldt bij het kopen van een huis.

Om geldproblemen te voorkomen, is het natuurlijk beter om je schuld wel gewoon mee te nemen in de berekening als je van plan bent om een huis te kopen. Om ex-studenten niet te veel in de weg te zitten, zijn er ook speciale richtlijnen als het gaat om het wegen van een studieschuld bij een hypotheekaanvraag: een studieschuld telt minder zwaar dan andere kredieten. Onder het nieuwe sociaal leenstelsel hebben banken de wegingsfactor zelfs verlaagd van 0,75 procent naar 0,45 procent. Dat betekent dat banken ervan uitgaan dat iemand met een studieschuld van € 10.000 een maandlast heeft van 45 euro in plaats van 75 euro. Je kunt hierdoor meer lenen.

Is het slim om meer te lenen, zodat ik alvast kan sparen voor later?

Uit een recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt naar voren dat een derde van de studenten met een studielening bewust te veel geld leent. De lening wordt ingezet om na de studie geld achter de hand te hebben of een huis te kopen. Drie op de tien studenten met een studielening zeggen het maximale bedrag te lenen. Dit doen zij vanwege de gunstige leenvoorwaarden en omdat ouders het vaak aanraden. Een op de tien studenten spaart het geld op om er na de studie een huis van te kopen.

Het Nibud verwacht dat studenten het komend studiejaar nog veel meer zullen lenen. Een woordvoerder van de minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft laten weten dat een studielening is bedoeld om kosten van studie en levensonderhoud van te betalen, niet voor andere dingen. Of studenten zich aan dit advies houden, is natuurlijk niet te controleren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.