Generatie Y nieuwsoverzicht augustus

Door StudentenWerk op 31-08-2012
0 reacties | 2531 views

De economische crisis laat ook jongeren op de arbeidsmarkt niet met rust, zo blijkt uit het nieuws van deze maand. De PvdA weet wel raad met de jeugdwerkloosheid, terwijl ondertussen steeds meer afgestudeerden genoegen nemen met een (on)vrijwillige stage door het tekort aan banen. Lees hieronder onze nieuwsselectie van generatie Y @ work.

 

DONDERDAG 30 AUGUSTUS

 

Stroeve arbeidsmarkt voor recent afgestudeerden

 

Het aantal werkloze afgestudeerden is de afgelopen jaren verdubbeld, van 4 naar 8%, dat zegt Rolf van der Velden, hoogleraar Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de universiteit van Maastricht, in een interview met BNR radio. Van der Velden dicht de verdubbeling toe aan enerzijds de toenemende economische crisis waardoor er minder vacatures zijn en anderzijds de toenemende stroom aan starters.

 

Maatregelen leiden tot onbedoeld neveneffect

Het groeiend aantal starters is een onbedoeld neveneffect van de studieverlengende maatregelen die een paar jaar geleden zijn genomen. In de hoop dat de crisis binnen een paar jaar voorbij zou zijn werden studenten gestimuleerd om langer door te studeren om zo hun participatie op de arbeidsmarkt uit te stellen. Deze maatregel is inmiddels uitgewerkt en nu stromen meer jongeren dan ooit door op de arbeidsmarkt.

 

 

WOENSDAG 29 AUGUSTUS

 

Vacature apps nog niet echt populair op de arbeidsmarkt


Uit onderzoek van de Intelligence Group (IG) onder actief werkzoekenden en baanwisselaars blijkt dat er op de arbeidsmarkt nauwelijks gebruik wordt gemaakt van ‘apps’ en ‘mobile’ bij het zoeken naar een baan. En dat is vreemd, aangezien mobiele communicatie toch steeds meer terrein wint.

 

Onderzoek IG mobile en app recruitment

 

Gebruik social media maakt app en mobiele site randvoorwaardelijk

IG biedt met haar onderzoek geen verklaring voor deze paradox. De tendens is dat mobiel internet steeds belangrijker wordt. Veel vacatures worden via social media doorgezet en vervolgens mobiel gelezen. Belangrijk is dus dat deze informatie op de juiste manieren gelezen kan worden. Een app of een mobile website is daarin steeds meer randvoorwaardelijk. Toch laten de resultaten van het onderzoek zien dat banen-apps niet populair zijn.

 

Kansen voor werkgevers op de mobiele markt

Het onderzoek van IG roept dan ook de vraag op of de doelgroep op de arbeidsmarkt wel behoefte heeft aan mobiel solliciteren of dat het aanbod aan apps gewoon nog niet goed genoeg is. In het laatste geval liggen er nog genoeg kansen voor de huidige werkgevers. Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group. “Werkgevers zouden eens in de webanalytics moeten kijken hoeveel vacatures nu al mobile worden bekeken. Ik denk dat velen verbaasd zullen zijn en tegelijk dit als een kans moeten zien om bijvoorbeeld een mobile site te ontwikkelen.”

 

 

ZATERDAG 25 AUGUSTUS

 

PvdA gaat jeugdwerkloosheid te lijf


De PvdA komt met een actieplan om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, zo meldt de NOS in de uitzending van afgelopen zaterdag. De partij zegt dat het kabinet Rutte er een potje van heeft gemaakt door het Actieplan Jeugdwerkloosheid van de vorige PvdA staatssecretaris Jette Klijnsma stop te zetten. Om de boel te redden zijn door de partij negen actiepunten opgesteld.

 

Dit zijn de belangrijkste twee actiepunten:


1)      Na 3 maanden een werk-leeraanbod voor werkloze jongeren

De kern van het actieplan is dat iedere jongere die meer dan drie maanden werkloos is, een aanbod moet krijgen vanuit zijn of haar gemeente voor een stage, een leerwerkplek, scholing of een baan. Dit actiepunt is in lijn met de aanpak van de Wet Investeren in Jongeren uit 2009, waarin werd bepaald dat gemeenten werkloze jongeren tot 27 jaar een werk-leeraanbod zouden doen. Om dit plan terug op tafel te krijgen heeft  de partij € 150 miljoen voor 2013 gereserveerd.

 

2)      Afschaffing langstudeerboete

Het is nauwelijks ingevoerd of het moet alweer afgeschaft worden: “Weg met de langstudeerboete!” zegt de PvdA. Doorstuderen moet weer aantrekkelijker gemaakt worden, aangezien hetin deze tijd weinig nut heeft om jongeren snel de arbeidsmarkt op te sturen. Daarom moet ook een tweede bachelor- of masterstudie weer volgens het wettelijke collegegeld gevolgd kunnen worden.

 

Lees het hele actieplan van de PvdA.

 

 

WOENSDAG 15 AUGUSTUS

 

Meer afgestudeerden kiezen voor stage na de studie

 
Steeds meer afgestudeerden kiezen na hun studie voor een stage om werkervaring op te doen, dat schrijft dagblad Metro deze week. De keuze is zeker niet geheel vrijwillig en heeft vooral te maken met het tekort aan banen voor deze kersverse starters. Vaak wordt er ook minimaal 3 jaar werkervaring gevraagd, een eis waar de meeste afgestudeerden niet aan kunnen voldoen.

 

 

Risico’s voor de stagiairs, voordelen voor de werkgever
Het gevolg van deze ontwikkeling is dat veel jonge starters na hun studie werkervaring willen opdoen middels stages. De vergoedingen hiervoor zijn minimaal, maar beter dat dan een gat op je cv, zo redeneren de gediplomeerde stagiairs.
De bonden vinden het een zorgelijke situatie, vooral omdat deze stagiairs buiten de boot vallen. Ze vallen niet onder een cao, maar ook is er geen sprake meer van een stage overeenkomst vanuit de opleiding. Wat er gebeurt tijdens ziekte en tijdens vakanties is onduidelijk. De LSVB doet er nog een schepje bovenop: “Een stage is voor tijdens de studie”, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman. “Werkgevers moeten de stage niet gebruiken om onder het betalen van minimumloon uit te komen.”

Onbetaald werken om ervaring op te doen verziekt de arbeidsmarkt
Op BNR.nl wordt nog een andere kanttekening geplaatst bij de professionele stagiairs. Namelijk: Wat doet dit met onze arbeidsmarkt? Is het gewoon keiharde concurrentie op de arbeidsmarkt en draaien de rollen vanzelf weer om als de economie weer op stoom komt? Of zou er in ieder geval minimumloon betaald moeten worden, zodat werkgevers geen misbruik maken van de hoge jeugdwerkloosheid?

 

WOENSDAG 1 AUGUSTUS

Fors meer social media bijbanen

 

Er is een forse toename in het aantal bijbanen op het gebied van social media en ‘het online zijn’. Het bedrijfsleven beseft dat het ‘iets’ met alle online mogelijkheden moet doen, maar heeft vaak zelf de kennis niet in huis. Dat constateert uitzendorganisatie Cloudworkers aan de hand van eigen cijfers.

Student is ideale ‘virtuele social media expert'
De werkzaamheden bestaan  vaak uit het opzetten en bijhouden van een Facebookpagina, het versturen van tweets of het monitoren van discussies op fora. Met name studenten lijken de ideale ‘virtuele social media expert’. Studenten worden ingezet vanwege hun ervaring en omdat zij op flexibele tijden de opdrachten kunnen uitvoeren. Daarnaast hoeft de werkgever zich niet te bekommeren om begeleiding of een werkplek, studenten kunnen bijvoorbeeld ook vanuit huis aan de slag gaan.    

 

Lees het hele artikel: ‘Fors meer social media bijbanen’

 

 

Headlines nieuwsbrief augustus

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie