Generatie Y nieuws wk 33 met o.a. Jongeren werkloos door slechte voorlichting ROC’s

Door Karlijn Fiesler op 17-08-2012
0 reacties | 5233 views

MAANDAG 13 AUGUSTUS

 

Jongeren werkloos door slechte voorlichting ROC’s  


Duizenden leerlingen hebben een beroepsopleiding gevolgd waar op de arbeidsmarkt helemaal geen vraag naar is. Dit schrijft de nieuwssite blikopnieuws.nl naar aanleiding van een persbericht van FNV Jong. De bond trekt deze conclusie nadat ze de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het ministerie van Onderwijs en Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) naast elkaar heeft gelegd.

 

Scholen kijken niet of opleiding zinvol is
Van de Top 5 populairste mbo-opleidingen zijn er vier opleidingen waarmee maar de helft of minder van de afgestudeerden een baan vindt. Dat blijkt uit gegevens van de SBB. De volgende studies hebben een matige baankans: Helpende hand zorg en welzijn, Pedagogisch werker kinderopvang, Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent en Onderwijsassistent.

FNV Jong uit vooral scherpe kritiek op de ROC’s : “De scholen willen zo veel mogelijk leerlingen binnenhalen, ze kijken daarbij niet of een opleiding wel zinvol is”, aldus FNV Jongvoorzitter Dennis Wiersma.”

 


Kwart van de studenten heeft spijt van hun studiekeuze
Eerder onderzoek door EenVandaag toont dat studenten hier zelf ook niet goed naar kijken. Ruim driekwart van de huidige generatie schoolverlaters (78%) laat de situatie op de arbeidsmarkt geen rol spelen bij hun studiekeuze. Dat ze hier beter wel over kunnen nadenken blijkt wel uit het onderzoek dat StudentenWerk in mei publiceerde, wat laat zien dat een kwart van de starters achteraf spijt heeft van hun studiekeuze. Meer dan de helft (57%) is bereid om bij de eerste fulltime baan onder zijn of haar niveau te werken. 59% gaat ook akkoord met een lager salaris, als dit betekent dat ze een baan kunnen krijgen die bij hun studie past. Pittige concessies dus, voor starters die net aan hun carrière beginnen.

 

 

 DINSDAG 14 AUGUSTUS

 

Vakantiekracht had meer willen werken

 

Drie op de tien jongeren konden deze zomer minder uren werken dan ze zouden willen, zo meldt De Telegraaf. De informatie komt uit een onderzoek van EenVandaag Jongerenpanel en FNV Jong onder 1900 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

 

Vragen om loonsverhoging werkt
Tweederde van de ondervraagden heeft het geld hard nodig om rond te komen, zo zeggen ze zelf. Drie op de tien jongeren vinden het loon echter te laag. “Deze cijfers laten zien dat een vakantiebaantje helemaal geen vetpot is. Uit eerder onderzoek weten we dat het werkt als een vakantiewerker gewoon vraagt of het loon ook hoger kan als je goed je best doet”, aldus voorzitter Dennis Wiersma van FNV Jong.

 

Vakantiewerker niet assertief in salarisonderhandeling
Uit onderzoek van StudentenWerk blijkt echter dat tweederde van studerend Nederland nog nooit heeft onderhandeld over het salaris van zijn of haar vakantiebaan. De belangrijkste reden hiervoor is dat studenten het gevoel hebben dat dit salaris al is vastgelegd in het minimum(jeugd)loon. Maar ook hebben de vakantiewerkers door alle formaliteiten bij uitzendbureaus vaak het gevoel dat er niets te onderhandelen valt.

 

Wellicht een tip voor FNV Jong om hier meer aandacht op te vestigen in hun volgende campagne?

 

 

WOENSDAG 15 AUGUSTUS

 

Meer afgestudeerden kiezen voor stage na de studie

 
Steeds meer afgestudeerden kiezen na hun studie voor een stage om werkervaring op te doen, dat schrijft dagblad Metro deze week. De keuze is zeker niet geheel vrijwillig en heeft vooral te maken met het tekort aan banen voor deze kersverse starters. Vaak wordt er ook minimaal 3 jaar werkervaring gevraagd, een eis waar de meeste afgestudeerden niet aan kunnen voldoen.

 

 

Risico’s voor de stagiairs, voordelen voor de werkgever
Het gevolg van deze ontwikkeling is dat veel jonge starters na hun studie werkervaring willen opdoen middels stages. De vergoedingen hiervoor zijn minimaal, maar beter dat dan een gat op je cv, zo redeneren de gediplomeerde stagiairs.
De bonden vinden het een zorgelijke situatie, vooral omdat deze stagiairs buiten de boot vallen. Ze vallen niet onder een cao, maar ook is er geen sprake meer van een stage overeenkomst vanuit de opleiding. Wat er gebeurt tijdens ziekte en tijdens vakanties is onduidelijk. De LSVB doet er nog een schepje bovenop: “Een stage is voor tijdens de studie”, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman. “Werkgevers moeten de stage niet gebruiken om onder het betalen van minimumloon uit te komen.”

Onbetaald werken om ervaring op te doen verziekt de arbeidsmarkt
Op BNR.nl wordt nog een andere kanttekening geplaatst bij de professionele stagiairs. Namelijk: Wat doet dit met onze arbeidsmarkt? Is het gewoon keiharde concurrentie op de arbeidsmarkt en draaien de rollen vanzelf weer om als de economie weer op stoom komt? Of zou er in ieder geval minimumloon betaald moeten worden, zodat werkgevers geen misbruik maken van de hoge jeugdwerkloosheid?

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie