Generatie Y nieuws wk 31 met o.a. Minder jongeren krijgen uitkering

Door Lisa Klijn op 03-08-2012
0 reacties | 3326 views

MAANDAG

Ziekteverzuim daalt: jongeren gemiddeld 2,5 maand thuis

 

Sinds Nederland in een economische crisis is beland, is het ziekteverzuim aanzienlijk gedaald. Als werknemers last hebben van een beetje hoofdpijn of een griepje, blijven ze minder snel thuis. Het gemiddeld aantal keren dat werknemers zich ziekmelden is gedaald van 0,85 verzuimmeldingen per werknemer in 2011 naar 0,79 verzuimmeldingen per werknemer over de eerste helft van 2012. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Verzuim door bewegingsletsel duurt gemiddeld 2,5 maand
Onder jongere werknemers (<25 jaar) komt verzuim met letsels van het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten) het meest voor en duurt gemiddeld 2,5 maand. In de leeftijdscategorie 25-45 jaar zijn psychische klachten de belangrijkste oorzaak van verzuim dat 3-4 maanden duurt.

 

ziekteverzuim in de recessie

 

Mensen zijn bang om hun baan kwijt te raken tijdens crisis
“De daling van verzuim heeft waarschijnlijk te maken met de voortdurende economische zorgen. Verzuim is lager als het economisch tegen zit. Volgens de discipline-theorie is dat het gevolg van het feit dat mensen bij een krappe arbeidsmarkt bang zijn hun werk kwijt te raken”, aldus Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts bij 365/ArboNed.

Lees het hele artikel: Ziekteverzuim daalt: jongeren gemiddeld 2,5 maand thuis

 

WOENSDAG

Fors meer social media bijbanen

 

Er is een forse toename in het aantal bijbanen op het gebied van social media en ‘het online zijn’. Het bedrijfsleven beseft dat het ‘iets’ met alle online mogelijkheden moet doen, maar heeft vaak zelf de kennis niet in huis. Dat constateert uitzendorganisatie Cloudworkers aan de hand van eigen cijfers.

twitter en facebook balonnen

Student is ideale ‘virtuele social media expert'
De werkzaamheden bestaan  vaak uit het opzetten en bijhouden van een Facebookpagina, het versturen van tweets of het monitoren van discussies op fora. Met name studenten lijken de ideale ‘virtuele social media expert’. Studenten worden ingezet vanwege hun ervaring en omdat zij op flexibele tijden de opdrachten kunnen uitvoeren. Daarnaast hoeft de werkgever zich niet te bekommeren om begeleiding of een werkplek, studenten kunnen bijvoorbeeld ook vanuit huis aan de slag gaan.    

 

Lees het hele artikel: ‘Fors meer social media bijbanen’

 

WOENSDAG

 

Minder jongeren krijgen uitkering

Jongeren krijgen steeds minder vaak een bijstandsuitkering, terwijl de jeugdwerkloosheid in Nederland blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De oorzaak is de strengere regelgeving die dit jaar van toepassing is gegaan. 

 

honder euro briefjes in muizenval 

 

Strengere regels
Het aantal bijstandsuitkeringen onder jongeren tot 27 jaar is in de eerste drie maanden van dit jaar met 3000 gedaald tot 31.000 uitkeringen. De daling komt doordat jongeren onder de 27 die werkloos worden, sinds begin dit jaar minder snel een bijstandsuitkering kunnen krijgen door het ingaan van strengere regels. Twee belangrijke veranderingen zijn de invoering van vier weken zoektijd voordat jongeren in aanmerking kunnen komen voor bijstand en de samenvoeging van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) met de WWB.

 

Toename door crisis
Over de hele linie nam het aantal bijstandsuitkeringen juist toe sinds eind vorig jaar. Aan het einde van het eerste kwartaal ontvingen 317.000 mensen een bijstandsuitkering, dat zijn er duizend meer dan een kwartaal eerder, wat overigens een logisch gevolg is van de economische crisis.

 

Lees het hele artikel: Jongeren: minder bijstand, vaker werkloos

 

DONDERDAG

CIO’s mijden sociale media

Europese CIO’s, managers die gaan over het ICT-beleid bij grote bedrijven, mijden sociale media. Veel van de toepassingen worden zelfs geblokkeerd. Hierdoor lopen bedrijven het risico dat zij van hun klanten vervreemden, inefficiënte marketingstrategieën ontwikkelen, medewerkers demotiveren en hun voorsprong op de concurrentie verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van Easynet en Ipanema Technologies.

Generatiekloof
Door het negeren van sociale media lijkt de kloof tussen Generatie X en Y steeds groter te worden. De helft van de wereldbevolking is nog geen dertig jaar oud en heeft nooit een wereld zonder internet meegemaakt. Voor deze mensen zijn internet en sociale media een manier van leven, stellen de onderzoekers. ‘Bedrijven zouden de enorme kracht van sociale media moeten benutten om medewerkers te behouden en hun klantenrelaties te verbeteren, in plaats van social media af te sluiten’.

 

verboden te twitteren en facebooken

 

Zakelijk succes
Justin Fielder, CTO van Easynet: “Het gaat niet alleen om het aantrekken en behouden van jong talent, maar ook over de beste manier om in dialoog te gaan met klanten en om klanten te behouden. De sociale netwerken zijn van cruciaal belang als het gaat om communicatie, onderwijs en informatie. Ze hebben een enorme impact op zakelijk succes. Het is daarom essentieel dat bedrijfsleiders dit inzicht verwerven omdat ze anders riskeren de toekomst van hun bedrijf in gevaar te brengen”.

 

Lees het hele artikel: CIO’s mijden social media

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie