Generatie Y nieuwsoverzicht juli

Door StudentenWerk op 27-07-2012
0 reacties | 2985 views

DONDERDAG 26 JULI

Starters ongezonder dan oudere collega’s

Jonge werknemers die net beginnen op de arbeidsmarkt, eten vaker ongezond en roken meer dan 25-plussers. Dat is zorgelijk volgens arbodienstverlener 365/ArboNed (specialist op het gebied van verzuim en re-integratie), omdat we allemaal langer moeten doorwerken en daarvoor voldoende fit moeten zijn.

 

Slechte gewoontes
Uit preventief medisch onderzoek van de arbodienstverlener blijkt dat 37% van de schoolverlaters en andere jonge werknemers tot 25 jaar zelf aangeeft ongezond te eten. Ook zegt 33% van hen te roken. Dat is aanzienlijk meer dan bij oudere leeftijdsgroepen, waar het roken rond de 20% schommelt en het ongezond eten tussen de 20 en 25%.

 

bedrijfskantine 

 

Gezonde werknemers
Nu we allemaal langer door moeten werken, worden gezonde werknemers steeds belangrijker volgens de arbodienstverlener. Maar werkgevers zouden hun personeel vaak nog niet durven aan te spreken op bijvoorbeeld overgewicht. Leefgewoontes worden al gauw als een privéaangelegenheid gezien, terwijl deze wel degelijk effect kunnen hebben op het werk. 365/ArboNed pleit ervoor dat werkgevers hun werknemers meer aanspreken op hun leefstijl en daarbij ook hulp gaan bieden om slechte gewoontes af te leren.

 

Lees het hele artikel: Starters ongezonder dan oudere collega’s

 

DINSDAG 24 JULIi

 

‘Vakantiebaan perfecte opstap voor jongeren’

 

Steeds meer jongeren nemen geen vakantiebaan omdat ze denken dat er vanwege de crisis geen werk is. Dat terwijl werken in de vakantie volgens FNV Jong een prima opstap is naar een vaste bijbaan en fulltime werk. ‘Het is zonde dat jongeren dit niet beseffen’, aldus Dennis Wiersma, voorzitter van de vakbond FNV Jong.

 

 

Afgestudeerd zonder werkervaring
Studenten met weinig werkervaring bevinden zich in een lastig parket op de krappe arbeidsmarkt. Ze moeten opboksen tegen ervaren starters die zich bij gebrek aan vaste banen nu ook richten op vakantiebanen. Het is voor jongeren momenteel lastig een baan te vinden die aansluit op hun kennis. 'Hierdoor komen zij straks als afgestudeerden zonder relevante werkervaring op de arbeidsmarkt, wat de kans op een baan alleen maar verder doet afnemen', aldus Peter Cruiming van Jobbird.

 

 vakantiewerk

Wiersma vindt het zonde dat jongeren niet beseffen dat vakantiewerk de perfecte opstap is naar een vaste bijbaan en vervolgens een fulltimebaan. Maar de schuld ligt volgens Wiersma niet alleen bij de jongeren. Hij is ook niet te spreken over het beleid dat de overheid op dit moment voert. De overheid moet zich niet te veel focussen op het terugleiden van jongeren naar school, maar meer inzetten op begeleidingstrajecten en stages, leerwerkplekken en banen creëren.

Lees het hele artikel: ‘Vakantiebaan perfecte opstap voor jongeren’

VRIJDAG 20 JULI

CNV jongeren wil ‘ramadan-proof’ cao

 

CNV Jongeren opent een meldpunt waar moslims die meedoen aan de ramadan problemen op hun werk kunnen melden. De bond zou signalen krijgen dat door de islamitische vastenmaand die vrijdag is begonnen, een groot deel van de moslims problemen op hun werk ervaart. Zij zouden die niet durven melden bij hun werkgever omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.

Vermoeid en concentratieproblemen
Uit een steekproef van CNV Jongeren blijkt dat werkende moslims zich tijdens de ramadan vermoeider voelen dan anders, problemen hebben met de concentratie en in deze periode graag flexibeler werktijden zouden hebben.

 

Flexibele arbeidstijden
CNV Jongeren wil daarom dat cao's 'ramadan-proof' worden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te creëren andere roosters toe te passen met flexibelere arbeidstijden. Er zijn bijvoorbeeld moslims die tijdens de ramadan graag 's nachts zouden werken, omdat zij dan wel mogen eten. Anderen willen een langere middagpauze maar zijn bereid 's avonds langer door te werken.

 

Lees het hele artikel: CNV jongeren wil ‘ramadan-proof’ cao

 

WOENSDAG 18 JULIi

Jonge werknemers willen smartphones en tablets op de werkvloer

HR en management moeten smartphones en tablets onderdeel maken van het werk, willen ze de nieuwe generatie werknemers boeien en binden. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

 

Arbeid is steeds minder plaatsgebonden

Technologie maakt flexibel en mobiel werken mogelijk en dat trekt de jongere generatie aan. Jongeren zijn gewend aan hun tablet en smartphone en zetten die niet ineens uit op hun werk. Net zoals ze ook thuis of onderweg nog even wat afhandelen voor hun werkgever. ‘Organisaties zullen de verandering die zich voordoet in de arbeidswereld moeten begrijpen, willen ze de komende tien jaar de strijd om talentvol personeel winnen', zegt Leon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland. ‘Bedrijven moeten zich realiseren dat arbeid steeds minder plaatsgebonden wordt en meer een manier van denken is’.

 

smartphone gebruik op de werkvloer

 

Werknemerstevredenheid
De voornaamste reden om deze technologieën in het bedrijfsleven te integreren is simpelweg het verhogen van de werknemerstevredenheid. Andere argumenten zijn de verhoging van productiviteit, de verbetering van directe besluitvorming en het beter kunnen inspelen op organisatorische veranderingen.

 

Lees het hele artikel: HR en bestuur moeten tablets omarmen

DINSDAG 17 JULI

Social screening werkt sollicitanten op de zenuwen


Het is algemeen bekend dat recruiters steeds vaker gebruikmaken van social media om hun sollicitanten te screenen. Uit onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat sollicitanten er schoon genoeg van krijgen dat werkgevers op het internet hun handel en wandel nagaan. Sommige sollicitanten geven zelfs aan liever niet te willen werken voor een bedrijf dat hun privésfeer binnendringt.

 

Uitnodigen op basis van Facebook profiel
Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien bedrijven het Facebook profiel van hun sollicitanten onderzoekt. Wat zij daar aantreffen, speelt bij zes op de tien bedrijven mee in de beslissing om de kandidaat wel of niet uit te nodigen voor een gesprek. Gekke uitschieters kunnen sollicitanten (en werknemers) hun baan kosten

 

vind ik niet leuk duim op facebook

Recruiters trekken foute conclusies uit Facebook
Toch blijkt uit ander recent onderzoek, uitgevoerd door Prof. Ralf Caers en Vanessa Castelyns van de Hogeschool-Universiteit Brussel, dat sollicitanten screenen op Facebook helemaal niet zo’n goed idee is. Recruiters vormen op basis van eén blik op een social media profiel een beeld over een sollicitant. Dat beeld is volgens de onderzoekers weinig accuraat. De recruiters overschatten hun vermogen om de persoonlijkheid af te leiden uit wat te zien is op Facebook.  De kans dat iemand foutieve conclusies trekt en eigen ideeën op de sollicitant projecteert, is veel te groot.

Lees het hele artikel: Social screening werkt sollicitanten op de zenuwen

 

DONDERDAG 5 JULIi

Werkloosheid pas afgestudeerden neemt toe op wo en mbo niveau

Steeds meer mbo’ers en universitair geschoolden vinden geen baan na hun afstuderen. In 2008 lag de werkloosheid onder mbo’ers op 3,2%, nu is dat verdubbeld naar 7%. Onder de pas afgestudeerde wo’ers nam de werkloosheid toe van 4% naar 7,9%. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Meer vrouwen werken in deeltijd

Mbo’ers met de richting economie, gedrag & maatschappij en landbouw hebben volgens de onderzoekers de meeste moeite een baan te vinden. Uit het onderzoek blijkt verder dat pas afgestudeerden langer moeten zoeken voordat ze een baan vinden en dat ze minder vaak een vast contract krijgen. Ook werken sinds de economische crisis meer vrouwen in deeltijd. 63% van de jong afgestudeerde vrouwen werkt minder dan 33 uur. Bij mannen is dat maar zo'n 20%.

 

raam met vacatures

Tijdelijke dip
Goed nieuws: Op de langere termijn hoeven de jongeren uit het onderzoek zich volgens de Universiteit van Maastricht geen zorgen te maken. De onderzoekers stellen dat het gaat om een tijdelijke dip. Zij verwachten dat als de economie weer aantrekt, de werkloosheid onder de jongeren snel zal dalen.

Lees het hele artikel: Werkloosheid na school neemt toe

 

Headlines nieuwsbrief juli

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie