Gastblog: Brief aan de Werkgever

Door Gertjan Janssen op 18-07-2012
0 reacties | 2556 views

Beste Werkgever,

 

mijn naam is Gertjan Janssen. Ik ben 26 jaar en pas afgestudeerd als Maatschappelijk Werker. Ik ben sindsdien geen student meer. Nee, ik ben momenteel werkeloos en daar zou ik graag wat aan willen doen. Het liefst zou ik in de verslavingszorg werken. Om dat te verwezenlijken heb ik kort geleden mijn eerste open sollicitatiebrief geschreven en verstuurd. Op hoop van zegen zullen we maar zeggen. Wie weet word ik uitgenodigd op gesprek en word ik in het mooiste geval aangenomen. Maar, omdat ik daar niet te veel van uit ga, schrijf ik deze blog alvast aan u.

 

Het liefst zie ik mijzelf niet, nog maanden, zoeken naar een (droom)baan in de sector waarvoor ik geleerd heb, dat begrijpt u hopelijk. Nee, het liefst zou ik nog vandaag een baan vinden. Maar, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het mij wel lastig word gemaakt. Bij de meeste vacatures waarvoor een ‘maatschappelijk werker’ wordt gevraagd is een zekere mate van werkervaring geboden. ‘Minimaal zes jaar werkervaring vereist’ of ‘drie jaar werkervaring in de jeugdzorg vereist’... en zo kan ik er nog wel een paar citeren.

 

En natuurlijk ik weet ook wel dat het u momenteel niet gemakkelijk wordt gemaakt door de bezuinigheden van de overheid (dank je wel, Den Haag, kun je zien dat ik daar niet blij mee ben?). Maar stiekem vinden jullie het toch ook veel leuker om pas afgestudeerde ‘jonge honden’ aan te nemen? Wij hebben vaak nog geen last van beroepsdeformatie en zijn enthousiast om elke kans te benutten! Wij zijn als het ware ruwe diamanten die nog geslepen kunnen en soms moeten worden.

 

Kijk naar mij: Ik ben een 26-jarige man; toch wel een voordeel (want laten we eerlijk zijn, mannen zijn er nog niet genoeg in de hulpverlening), ik ben ambitieus, leergierig, heb een groot relativeringsvermogen, ik houd van uitdaging, ga geen moeilijke situaties uit de weg, maar zoek ze ook zeker niet op. Ik heb alle basisvaardigheden die een maatschappelijk werker nodig heeft onder de knie. Ik heb met plezier tien maanden stage gelopen in de verslavingszorg en ik heb een minor gevolgd in dezelfde richting. Ik ben klaar, en bovenal gemotiveerd om te werken.

 

Beste Werkgever, beeld u eens in hoe het zou zijn als u in mijn schoenen stond. Vier jaar lang hard gewerkt om je bachelor diploma ‘Social Work’ te halen om vervolgens geen enkele geschikte vacature te vinden omdat deze er haast niet zijn. En als ze er zijn, omdat je domweg geen werkervaring hebt. Hoe is dat? Leg mij anders eens uit hoe ik werkervaring krijg?

 

Misschien moeten we met elkaar afspreken dat juist alle vacatures wel extern worden uitgegeven en niet zoals in grote concerns intern worden opgelost in verband met de bezuinigingen. Laat het om het talent gaan en niet het geld (mooie utopische gedachte niet?). Of dat alle (tijdelijke) contracten aflopen in juli zodat ook de nieuwe lichting kans heeft op een baan binnen een gerenommeerde instelling.

 

Vandaar deze blog. Omdat er niet voldoende vacatures zijn draai ik het wel om. Werkgevers van Nederland, u weet nu een klein beetje wie ik ben. Als u geïnteresseerd bent in mij als uw werknemer, neem dan gerust contact op. U de vraag, ik het aanbod. Wie weet komen we eruit.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Gertjan Janssen

 

Gertjan is afgestudeerd in maatschappelijk werk en dienstverlening, woonachtig in Groningen en 26 jaar oud. In het dagelijks leven houdt hij een eigen blog bij over zijn gedachten en ervaringen op: gertjanjanssen.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie