Generatie Y nieuws wk 28 met o.a. Starters kapen vakantiebaan weg onder neus student

Door Lisa Klijn op 13-07-2012
0 reacties | 6838 views

DINSDAG

Jongeren: Liever echte baan dan vakantiewerk

 

Bijna de helft van de jongeren zegt dit jaar geen vakantiewerk te willen doen. Veel jongeren zoeken deze zomer een volwaardige baan in plaats van tijdelijk vakantiewerk. Dat stelt Dennis Wiersma, de voorzitter van vakbond FNV Jong naar aanleiding van een onderzoek van de bond.

‘Laat maar’
Door de crisis hebben werkgevers minder vakantiewerk te bieden, maar ook de jongeren zelf zijn helemaal niet zo gretig in hun zoektocht naar vakantiewerk, zo stelt Wiersma. Vooral hoogopgeleide en oudere jongeren laten het afweten. Wiersma: “Het is moeilijker omdat jongeren heel veel berichten over de economie horen. Dat het slecht gaat en dat er veel mensen werkloos zijn. Dat ontmoedigt een beetje om überhaupt nog te gaan zoeken. We zien in de cijfers terug dat jongeren zeggen 'laat maar'.”

vakantiewerk

 

Detailhandel populairste vakantiewerksector
De jongeren die deze maanden wel tijdelijk bijverdienen krijgen volgens FNV Jong gemiddeld 7,64 euro per uur, dat is ongeveer 80 cent meer dan vorig jaar. Opvallend hierbij is dat jongens gemiddeld ruim anderhalve euro meer verdienen dan meisjes (8,54 tegenover 6,92 euro). De populairste vakantiewerksector is deze zomer de detailhandel (29,4%), gevolgd door de horecasector (17%) en op nummer drie de gezondheidszorg (12,3%). Uit eigen onderzoek van StudentenWerk bleek eind mei nog dat kantoorwerk het meest geliefd is onder jongeren.

 

Lees het hele artikel: Jongeren: Liever echte baan dan vakantiewerk

 

DINSDAG

Starters kapen vakantiebaan weg onder neus student

 

Uit het artikel hierboven blijkt dat jongeren niet meer zo gretig zijn in hun zoektocht naar vakantiewerk. Uit een ander onderzoek van Jobbird blijkt dat jongeren die wél op zoek zijn naar een vakantiebaan veelal achter het net zullen vissen deze zomer. Starters kapen namelijk de vakantiebanen onder hun neus weg, omdat zij zelf moeite ondervinden bij het vinden van een baan.

 

Werkgevers kiezen voor werkervaring
Het is algemeen bekend dat de vooruitzichten voor pas-afgestudeerden op de arbeidsmarkt niet allemaal even goed zijn. Als er geen inzicht is op een vaste baan, kiezen zij voor een tijdelijke (vakantie)baan. Maar ook werkgevers blijken inmiddels liever te putten uit het toegenomen aanbod van afgestudeerden met enige werkervaring.

 

Meer ervaring voor hetzelfde geld
Jobbird-ceo Jan-Peter Cruiming: “Het is niet zozeer dat het aanbod van functies of de beloning veranderen, maar dat de invulling verschuift naar net iets meer ervaren mensen. Werkgevers krijgen dus meer ervaring voor 't zelfde geld”. Een bijkomend positief punt voor pas-afgestudeerden is dat indien ze goed bevallen, ze wellicht ook na de vakantie in dienst kunnen blijven.”

 

Lees het hele artikel: Starters kapen vakantiebaan weg onder neus student

 

WOENSDAG

Jongere wil tot pensioen bij dezelfde baas blijven

Generatie Y houdt van Job hoppen? Volgens de laatste berichten valt dit wel tegen. Bijna 40% van de Nederlandse werknemers onder de 30 jaar zegt tot het pensioen bij de huidige werkgever te willen blijven. De crisis maakt de vaste baan bij jonge werknemers weer populair. “Als je een vaste baan vindt, hou je ‘m”. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson onder 32.000 werknemers in 29 landen, waaronder 1000 in Nederland. 

Werknemers willen zekerheid
De uitkomst is opmerkelijk, maar verklaarbaar. Marjola Rintjema van Towers Watson: “Werknemers hechten meer dan vroeger aan zekerheid. Ze hebben meer moeite om aan een baan te komen. Wie een baan heeft, is allang blij en blijft zitten waar hij zit.” Die neiging wordt minder bij 30-plussers en neemt weer toe zodra werknemers richting pensioen gaan. “De 30-plussers hebben ook de goede tijd meegemaakt en hebben meer vertrouwen dan een nieuwe werkgevers zich wel weer aandient. Wie nu op de arbeidsmarkt komt, heeft alleen maar crisis meegemaakt.”

pensioen baas

Vooruitzichten
Of jongeren daadwerkelijk graag tot aan hun pensioen bij dezelfde werkgever willen blijven werken, valt natuurlijk nog maar te bezien. De vooruitzichten zijn vooralsnog zo slecht nog niet. De komende jaren wordt er een behoorlijke behoefte aan vervanging van gepensioneerde werknemers verwacht en op den duur zal de economie ook weer aantrekken.


Lees het hele artikel: Jongere wil tot pensioen bij dezelfde baas blijven

 

DONDERDAG


‘Diploma’s nu waardevoller startbewijs’

Leerlingen die dit jaar ondanks de aangescherpte examenregels een diploma in het voortgezet onderwijs behaalden, krijgen daarmee volgens minister Marja van Bijsterveldt een waardevoller startbewijs in handen. Deze geslaagde leerlingen kunnen zo steviger voorbereid verder studeren. Daarmee lijkt de lat in het onderwijs omhoog te gaan.

Aangescherpte exameneisen
Dit schooljaar gold voor het eerst een aanvullende exameneis: om te slagen moesten leerlingen gemiddeld een voldoende op het centraal examen halen. Aanleiding voor de verscherpte eisen is een eerdere oproep van het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs om het niveau van leerlingen in het voortgezet onderwijs te verhogen, zodat zij een grotere kans hebben een vervolgopleiding succesvol af te ronden.

waarde diploma

Tandje erbij
De vernieuwde exameneis lijkt zijn vruchten af te werpen. Het slagingspercentage is met 1,8% gedaald ten opzichte van 2011, terwijl de verwachting door het aanscherpen van regels bij velen was dat dit lager zou uitvallen. Het is belangrijk dat een diploma in de toekomst weer echt wat waard wordt. Dat de daling een stuk minder stevig is dan verwacht, bewijst dat leerlingen best een tandje harder kunnen werken en dat we meer van ze mogen verwachten.

Lees het hele artikel:  ‘Diploma’s nu waardevoller startbewijs’

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie