Generatie Y nieuws wk 27 met o.a. Werkloosheid pas afgestudeerden neemt toe op wo en mbo niveau

Door Lisa Klijn op 06-07-2012
0 reacties | 2804 views

MAANDAG

Relatiemanagement en ambassadeurs werkgeverssleutel tot hart studenten

Talentpools, relatiemanagement en ambassadeurs zijn dé aangewezen manieren binnen campus recruitment om pas afgestudeerde studenten te werven. Verder zijn authenticiteit en het aangaan van relaties belangrijke trends op het gebied van campus recruitment. Dat blijkt uit onderzoek van Make a Move, uitgevoerd door Intelligence Group onder 1000 academische studenten.

Persoonlijke relatie opbouwen
Wanneer studenten zich beginnen te oriënteren op de arbeidsmarkt maken ze vooral gebruik van hun eigen netwerk. Ook het social media netwerk krijgt hierin een steeds grotere rol. Werkgevers die hun eigen personeel, of campus recruiters inzetten als ambassadeurs moeten proberen een persoonlijke relatie op te bouwen met studenten om deel uit te maken van hun sociale netwerk.


poppetjes die elkaar een hand geven

Talentpools steeds populairder
Meer dan 60% van de studenten wil opgenomen worden in een talentpool en nog eens 31% wil dat misschien. Reden voor deze populariteit is dat studenten verwachten door middel van een talentpool meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Ook denken zij dat het goed is voor het opbouwen van hun netwerk.

Authenticiteit als randvoorwaarde
Een andere trend is dat authenticiteit steeds belangrijker wordt voor studenten. Zo geven nog meer studenten dan vorig jaar aan open dagen te bezoeken als manier om in contact te komen met bedrijven. Studenten komen graag de sfeer proeven bij een werkgever en willen de proef op de som nemen of het werkgeversimago overeenkomt met de eigen waarnemingen . Authenticiteit dient dan ook gewaarborgd te zijn bij iedere employer branding strategie.

DINSDAG

Eén op vijf starters heeft baan in loondienst

Eén op de vijf startende ondernemers houdt er naast het eigen bedrijf een baan in loondienst op na. Van deze groep ondernemers beschouwt driekwart het eigen bedrijf als een nevenactiviteit. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM onder een groep ondernemers die in 2008 met een eigen onderneming is begonnen.

Levensonderhoud
Financiële zekerheid is de belangrijke reden om een baan in loondienst te houden. Veel ondernemers kunnen nog niet rondkomen van hun eigen onderneming of zijn onzeker over de toekomst van hun bedrijf.

poppetje houdt de letters job in balans op wereldbol

Toekomstverwachting
Ondanks dat 35% van de startende ondernemers in 2011 de afzetmarkt voor zijn product of dienst zag krimpen, ziet de overgrote meerderheid de toekomst positief tegemoet. Voor 2012 verwacht 31% van de ondernemers groei, slechts 24% verwacht een krimp.

Lees het hele artikel: Eén op vijf starters heeft baan in loondienst

DONDERDAG

Werkloosheid pas afgestudeerden neemt toe op wo en mbo niveau


Steeds meer mbo’ers en universitair geschoolden vinden geen baan na hun afstuderen. In 2008 lag de werkloosheid onder mbo’ers op 3,2%, nu is dat verdubbeld naar 7%. Onder de pas afgestudeerde wo’ers nam de werkloosheid toe van 4% naar 7,9%. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Meer vrouwen werken in deeltijd
Mbo’ers met de richting economie, gedrag & maatschappij en landbouw hebben volgens de onderzoekers de meeste moeite een baan te vinden. Uit het onderzoek blijkt verder dat pas afgestudeerden langer moeten zoeken voordat ze een baan vinden en dat ze minder vaak een vast contract krijgen. Ook werken sinds de economische crisis meer vrouwen in deeltijd. 63% van de jong afgestudeerde vrouwen werkt minder dan 33 uur. Bij mannen is dat maar zo'n 20%.

raam met vacatures

Tijdelijke dip
Goed nieuws: Op de langere termijn hoeven de jongeren uit het onderzoek zich volgens de Universiteit van Maastricht geen zorgen te maken. De onderzoekers stellen dat het gaat om een tijdelijke dip. Zij verwachten dat als de economie weer aantrekt, de werkloosheid onder de jongeren snel zal dalen.

Lees het hele artikel: Werkloosheid na school neemt toe

DONDERDAG

Hbo’er ondanks crisis nog steeds gewild op arbeidsmarkt

Ondanks de huidige economische omstandigheden zijn afgestudeerde hbo'ers nog steeds populair. Ze vinden snel een baan, veelal binnen het eigen vakgebied en ook op minimaal hbo-niveau. Vooral in de sectoren Techniek en Gezondheidszorg is de vraag naar hbo’ers groot. Dat blijkt uit onderzoek van de HBO-raad.

Werkloosheid onder hbo’ers relatief laag
De resultaten laten zien dat de werkloosheid over de gehele linie is toegenomen als gevolg van het verslechterde economische klimaat, maar dat de werkloosheid onder hbo-afgestudeerden relatief laag is. Met name afgestudeerden van deeltijdopleidingen doen het prima op de arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage van 4,4%.

Goede investering
De huidige arbeidsmarktperspectieven weerhouden afgestudeerde hbo'ers er niet van om de arbeidsmarkt te betreden. Een hbo-opleiding blijkt nog altijd een goede investering. Afgestudeerde hbo’ers verdienen nog steeds stukken beter dan mbo’ers, vinden sneller een baan en zijn minder vaak werkloos dan zowel mbo’ers als wo’ers.

Lees het hele artikel: Hbo’er ondanks crisis gewild op arbeidsmarkt

f

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie