Generatie Y nieuws wk 25 met o.a. Jonge BYOD-gebruikers negeren bedrijfsregels

Door Lisa Klijn op 22-06-2012
0 reacties | 1991 views

DINSDAG

Jonge BYOD-gebruikers negeren bedrijfsregels

 

Eén op de drie jonge medewerkers die met eigen apparatuur op het bedrijfsnetwerk werkt, houdt beperkt rekening met de beveiliging. Ook negeren zij het beleid dat  gebruik van persoonlijke toestellen op het werk of voor bedrijfsdoeleinden verbiedt. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Fortinet onder 3800 jonge werknemers.

 

Gebruik eigen toestellen belangrijk voor jonge werknemers
De werknemers die voor BYOD (Bring Your Own Device) kiezen, zijn zich wel degelijk bewust van de risico’s van gegevensverlies en blootstelling aan digitale dreigingen, maar omzeilen toch het bedrijfsbeleid. Binnen de leeftijdsgroep 21 tot 31 jaar wordt BYOD als zeer belangrijk beschouwd. Bijna driekwart van de respondenten gebruikt eigen toestellen voor zakelijk gebruik. Sterker nog: 55% van de respondenten ziet het gebruik van hun toestel op het werk eerder als een ‘recht’ dan een ‘privilege’.

 

Verantwoordelijkheid
Het onderzoek maakt ook duidelijk welke weerstand organisaties kunnen ondervinden om toestellen van werknemers te beveiligen. 66% van de respondenten voelt zichzelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de persoonlijke toestellen die ze voor bedrijfsdoeleinden gebruiken. Dat is drie keer meer dan het aantal respondenten die van mening zijn dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij hun werkgever ligt (22%). 

Lees het hele artikel: Eerste generatie BYOD-medewerkers gevaar voor organisatie

 

DINSDAG

‘Studiebijsluiter moet in 2014’

Alle hogescholen en universiteiten moeten in 2014 een studiebijsluiter hebben voor aankomende studenten, anders gaat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) de instellingen dwingen zo'n document op te stellen. Dat zei de staatssecretaris afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer.

 

Studies vergelijken
Een studiebijsluiter is bedoeld om studenten bij hun studiekeuze te helpen door een zo duidelijk en objectief mogelijk beeld van de opleiding te krijgen. In de studiebijsluiter zou onder andere staan hoe tevreden studenten zijn over hun opleiding, hoe vaak ze werk vinden na de studie en hoeveel lesuren de opleiding geeft. Op deze manier moet het volgens Zijlstra makkelijker zijn om studies met elkaar te vergelijken.  

‘Mooi weer folders’
De komst van de studiebijsluiter is een reactie op de  ‘mooi weer folders’ die hogescholen en universiteiten verspreiden waarin vaak verkeerde of onvolledige informatie staat om studenten naar hun instelling te lokken. Hopelijk is het voor scholieren inderdaad een goed middel om studies beter met elkaar te vergelijken, begin deze maand bleek namelijk dat 40% van de scholieren die bezig waren met examens nog steeds geen studiekeuze heeft gemaakt.   

Het lijkt er voorlopig op dat een criterium als baangarantie niet in de bijsluiter wordt opgenomen. Het is volgens Zijlstra vrijwel onmogelijk cijfers hierover één op één te vergelijken en te verantwoorden.

 

Lees het hele artikel: ‘Studiebijsluiter moet in 2014’

 

WOENSDAG

‘Werkgever moet online verliefdheid oproepen’

Werkgevers die op zoek zijn naar jong talent vermijden Twitter, Hyves en online vacaturebanken. Zij zetten veelal groot in op Facebook en LinkedIn. Maar dat moeten ze dan wel op een zo aantrekkelijk mogelijke manier doen. Dat is het advies van Studentalent naar aanleiding van het onderzoek ‘De nieuwe lichting 2012’.

 

Bedrijven die zich eerlijk presenteren, worden ervaren als sexy
Het is belangrijk dat werkgevers in hun zoektocht naar jong talent gevoelens oproepen van affectie. Algemeen directeur Studentalent Angelique Steen: “Jongeren zijn heel ontvankelijk voor authenticiteit en positieve gevoelens. Vergelijk het met een profiel op een datingsite; een werkgever moet een soort verliefdheid oproepen. Bedrijven die zich aansprekend, open en eerlijk presenteren, worden ervaren als sexy. Dan tel je pas écht mee voor de nieuwe lichting talent’’.

 

Trend: Informeel baantjesjagen
Uit het onderzoek komt ook een belangrijke trend naar voren; informeel baantjes jagen. 57% van de studenten en pas afgestudeerden volgt één of meerdere bedrijven voor langere tijd via social media. 60% van hen doet dat wegens affiniteit met de afzender en 28% om concreet het aanbod van vacatures bij het bedrijf te volgen.

Positieve online uitstraling
Tip voor bedrijven die op sociale netwerken aanwezig zijn: Realiseer een positieve online uitstraling. Studenten en pas afgestudeerden willen zich ‘thuis voelen’ bij een potentiële werkgever en dit begint al online. Dat kan gebeuren door een goede online ervaring met een bedrijf, het liken van een bedrijfspagina, door het lezen van comments van anderen, door het krijgen van informatie over evenementen of andere nieuwtjes. Door die indrukken kunnen studenten zich ontpoppen tot geïnteresseerde potentiële werknemers. 

 

Lees het hele artikel: ‘Werkgever moet online verliefdheid oproepen’

 

WOENSDAG

Een derde van de werknemers is bereid twee deeltijdbanen te combineren

 

Een derde van de Nederlandse werknemers is bereid twee deeltijdbanen naast elkaar te accepteren om zijn kansen op de arbeidsmarkt te behouden. Vooral hoger opgeleiden, jongeren en 45-54-jarigen zien dat wel zitten. Vier op de vijf ouderen (54-plus) voelen er echter niets voor om twee banen te combineren. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

 

Bijscholing in tijden van crisis
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat zeven op de tien hoogopgeleiden bereid zijn bijscholing te volgen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Dat geldt slechts voor de helft van de laagopgeleiden.

 

Niet van werkgever veranderen uit angst
Uit het onderzoek blijkt verder dat de angst voor het verlies van een vast contract en de zekerheid van de huidige baan de belangrijkste drijfveren zijn voor werknemers om niet van werkgever te veranderen. Daarmee lijkt het erop dat de komende (crisis)tijd veel mensen op hun plek blijven zitten, onder hun opleidingsniveau werken en binnenkort dus wellicht twee deeltijdbanen met elkaar combineren.

 

Lees het hele artikel: Derde werknemers voelt voor twee bijbanen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie