Generatie Y nieuws wk 23 met o.a. Leidinggeven niet populair onder jonge hoogopgeleiden

Door Lisa Klijn op 08-06-2012
0 reacties | 3606 views

DINSDAG

 

Leidinggeven niet populair onder jonge hoogopgeleiden

Jonge hoogopgeleide werknemers hebben nauwelijks de ambitie om leiding te geven. De wil om anderen op de werkvloer aan te sturen is flink gedaald in vergelijking met vorig jaar. In 2011 wilde een kwart van de werknemers nog graag leidinggeven, nu is dit nog maar 13%. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 4000 jonge hoogopgeleiden.

 

‘Gelukkig blijven’ belangrijkste ambitie

De belangrijkste ambities voor hoogopgeleiden zijn net als voorgaande jaren ‘gelukkig blijven’ (69%), ‘een leuke uitdagende baan hebben’ (61%) en ‘intellectuele groei’ (39%). Ook een gezin hebben en meer vrije tijd krijgen, zijn belangrijke ambities van hoogopgeleiden.

 

Komende vijf jaar geen nieuwe baan
Uit het onderzoek blijkt verder dat jonge hoogopgeleide werknemers minder om zich heen kijken naar nieuwe uitdagingen. Slechts 10% wil binnen een half jaar overstappen naar een andere werkgever. Vorig jaar was dit nog bijna 20%. De helft van de werknemers zegt zelfs de komende vijf jaar niet van baan te willen veranderen.

Lees het hele artikel: Niemand wil nog leidinggeven

 

WOENSDAG

Apple en Google populairste werkgever onder studenten

 

Economiestudenten gaan na hun studie graag aan de slag bij Apple en techniekstudenten zien zichzelf het liefste werken bij Google. Deze twee grote bedrijven blijken onder studenten, die techniek, economie, IT en natuurwetenschappen studeren, de populairste werkgevers te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Universum naar de baanvoorkeuren van Nederlandse studenten. 


Vorig jaar verkozen de economiestudenten in hetzelfde onderzoek Google nog boven Apple en prefereerden de techniekstudenten Philips boven Google.  

 

Populaire Nederlandse bedrijven
Studenten geven met name de voorkeur aan bekende, succesvolle en uitdagende werkgevers. Ook Nederlandse bedrijven zijn populair onder studenten. Zo neemt Heineken de tweede plaats in achter Apple onder de economiestudenten, gevolgd door KLM (4), Unilever (6) en Rabobank (7). Philips (2) blijft onder de technologiestudenten bovenin meedraaien. Ook Shell (4), Rijksoverheid (6), TNO (7) en KLM (8) doen het goed.

 

Flexibele baan die aansluit bij interessese
Het onderzoek heeft niet alleen uitgewezen welke bedrijven populair zijn onder studenten, maar ook wat zij van hun toekomstige werkgever verwachten. Studenten willen het liefst een baan die flexibiliteit biedt en aansluit bij hun interesses.

 

Lees het hele artikel: Apple en Google populairst onder studenten

 

DONDERDAG

Kwart van de starters heeft spijt van studiekeuze

Een kwart van de huidige afstudeerders en jongste starters geeft aan dat ze een andere studie hadden gekozen, als ze hadden geweten van de huidige economische crisis en de impact ervan op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit Het Arbeidsmarkt Trend Onderzoek (ATO) van Intelligence Group in opdracht van StudentenWerk.

Concessies op de arbeidsmarkt
Dat studenten en starters hun mening over de arbeidsmarkt hebben bijgeschaafd, is inmiddels wel duidelijk, daar schreef ik twee weken geleden ook al over. Toen bleek dat studenten de kans op het vinden van een passende baan somber inzagen. Nu blijkt uit het Arbeidsmarkt Trend Onderzoek dat studenten en starters om die reden concessies doen op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft (57%) is bereid om bij de eerste fulltime baan onder zijn of haar niveau te werken. 59% gaat ook akkoord met een lager salaris, als dit betekent dat ze een baan kunnen krijgen die bij hun studie past.

 

Afstudeerders gaan het liefst meteen aan het werk
De crisis weerhoudt het merendeel van de respondenten er niet van om na de studie meteen te gaan solliciteren. 60% gaat direct op zoek naar een baan. 15,5% gaat liever doorsturen. 10% weet het nog niet en de rest is verdeeld over reizen, starten als zzp’er of een tijdelijk baantje tot ze weten wat ze willen.

Lees het hele artikel: Economische crisis ondermijnt arbeidsvertrouwen starters: Kwart van de starters heeft spijt van studiekeuze

DONDERDAG

 

Afgestudeerden hebben spijt van keuze voor InHolland

Bijna de helft van de afgestudeerden aan de hogeschool InHolland had liever aan een andere hogeschool gestudeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier naar de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden.

 

 

Reputatieschade Hogeschool InHolland
Zoals ik in het artikel hierboven schreef, hebben veel afstudeerders en starters (25%) spijt van hun studiekeuze. Alumni van InHolland  voelen zich helemaal ongelukkig met hun diploma: 46% had liever een andere opleiding genoten. Meest genoemde reden is dat de hogeschool slecht staat aangeschreven bij werkgevers. De reputatieschade die de hogeschool opliep na geconstateerde diplomafraude in 2010 speelt hierbij een grote rol. Of deze  zorgen terecht zijn, is naar mijn weten nog niet bekend.

Lees het hele artikel: Afgestudeerden hebben spijt van keuze voor Inholland

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie