Generatie Y nieuwsoverzicht mei

Door StudentenWerk op 31-05-2012
0 reacties | 2153 views

DINSDAG 29 mei

 

Werknemers zonder vaste werkplek vaker last van pijnklachten

 

23% van de Nederlandse werknemers heeft geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk tussen de 18 en 24 jaar, werken op verschillende plekken en tijdstippen en nemen hierdoor vaak een ongezonde werkhouding aan. 54% van de Nederlandse medewerkers heeft in de afgelopen drie jaar dan ook last gehad van pijnklachten die verband houden met een ergonomisch onverantwoorde werkplek. Dat blijkt uit onderzoek van leverancier van kantoorbenodigdheden Fellowes.

 

collega op laptop

 

23% van de werknemers heeft geen vaste werkplek
Het onderzoek toont aan dat in Nederland slechts 60% van de werknemers een eigen, persoonlijke werkplek heeft binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 %) of is een nomadic worker (23%). Onder nomadic workers vallen mensen die een werkstation delen, een willekeurig werkstation gebruiken of helemaal geen vaste werkplek binnen het bedrijf hebben en op verschillende locaties werken.

 
Niet-kantoorgerelateerde omgeving leidt tot pijnklachten
Nederlanders brengen gemiddeld 6,7 uur per dag zittend door achter een computer, laptop of tablet. 54% van de medewerkers had de afgelopen drie jaar last van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn. Mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken hebben vaker last van computergerelateerde kwalen. De meest gebruikte plekken om op een ad hoc basis te werken zijn: een bank (31%), aan de keukentafel (29%), in bed (21%) of op de grond (3%). Nomadic workers werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals: treinen (12%), hotels (12%), bussen (4%) of cafés (2 %).

 

Lees het hele artikel: Meerderheid medewerkers heeft geen ergonomische werkplek

DINSDAG 29 mei

Bijna één op de vijf werknemers is een flexwerker

 

Werknemers hebben steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie. Het aantal flexwerkers groeide tussen 2001 en 2011 van 13% naar 18% van de beroepsbevolking. Daarmee heeft bijna 1 op de 5 werknemers een flexibele baan. Onder jongeren is dit zelfs 52%, dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

 

Vooral aantal jongeren met flexbaan toegenomen
De conjunctuur heeft grote invloed op de ontwikkeling van het aantal flexwerkers. Vooral het aantal jongeren zonder vast contract is sterk toegenomen. In 2001 had 35% van de 15- tot 25-jarige werknemers een flexibele arbeidsrelatie. In 2011 was dat opgelopen tot 52%. Ook in de categorie tussen de 25 en 35 jaar groeide het aantal flexwerkers in diezelfde periode van 14% naar 23%. Jongere werknemers zijn in 2011 vooral vaker dan voorheen aan het werk als oproepkracht.

 

Aandeel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie naar leeftijd
grafiek over flexwerken


Werk combineren met studie
Begin dit jaar schreef ik al dat flexwerk voor jonge werknemers gunstig is, omdat zij het werk zo beter kunnen combineren met hun studie. Werkonzekerheid en de beperkte doorstromingsmogelijkheden zijn voor deze groep werknemers meestal toch nog geen probleem.

 

Lees het hele artikel: Bijna een op de vijf werknemers is een flexwerker

 

DONDERDAG 24 mei

 

Crisis tempert verwachtingen jongeren over arbeidsmarkt

De voortdurende economische onzekerheid tempert de verwachtingen die jongeren hebben over werk en carrière. Bijna de helft van de jongeren (46%) tot 25 jaar verwacht dat de crisis aanhoudt, 45% vermoedt dat de werkloosheid toe zal nemen, 39% meent dat carrière maken moeilijker wordt en 41% geeft aan dat het vinden van een passende baan lastiger zal zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van ManpowerGroup onder 1240 jongeren tussen 18 en 25 jaar.

De verwachtingen van jongeren zijn aardig bijgesteld. Twee jaar geleden bleek uit een vergelijkbaar onderzoek nog dat jongeren heel zelfverzekerd en onbevangen waren. Destijds rekenden ze op veel vrijheid en zelfstandigheid.

 

Oriënteren op de arbeidsmarkt
Ook is onderzocht hoe jongeren zich op de arbeidsmarkt oriënteren. Vier op de vijf jongeren noemt het web als eerste bron. Daarna volgen de krant, het eigen netwerk en het uitzendbureau. Opmerkelijk: de helft van de jongeren denkt daarbij niet vanuit het aanbod aan vacatures. Zij bedenken wat voor werk ze graag willen doen en benaderen werkgevers die passen bij hun ideeën en ambities. Dat internet voor jongeren die op zoek zijn naar werk hét kanaal bij uitstek is, zal je niet verbazen. Wel opvallend is dat social media daarvoor nog weinig door hen wordt ingezet.

 

Lees het hele artikel: Crisis tempert verwachting jongeren over arbeidsmarkt

 

MAANDAG 7 mei

Steeds vaker ontslag door uitlatingen op social media

Negatief gedrag van werknemers op social mediakanalen als Twitter en Facebook is steeds vaker een reden voor ontslag. Eén op de drie ondernemers blijkt zijn werknemers namelijk regelmatig te controleren op social media.

Ziekmelden en feestend op foto’s staan
Bedrijven houden hun personeel goed in de gaten op internet en dat leidt tot een toenemend aantal conflicten, constateren juridisch dienstverlener Arag en advocatenkantoren. Met name werknemers die negatieve uitlatingen over de werkgever doen en werknemers die zich ziekmelden maar vervolgens feestend of vakantievierend op foto’s staan, doen zichzelf de das om.

 

vind ik niet leuk duimpje van facebook 


Betrapt op Facebook is rechtsgeldig bij ontslag
Je kunt je in dit soort situaties afvragen in hoeverre social media privé is en wat een werkgever op de persoonlijke pagina’s van zijn werknemers te zoeken heeft. Rechters erkennen uitingen op internet echter als geldig bewijs bij ontslag. Dat bleek onlangs nog uit een ontslagzaak bij Blokker waarin een medewerker op zijn Facebookpagina behoorlijk tekeer ging tegen het bedrijf. En ook een operatieassistente verloor haar baan nadat bleek dat zij met haar bandje optrad terwijl ze zich ziek had gemeld.

 

Lees het hele artikel: Werkgever volgt personeel op social media

 

DINSDAG 1 mei

Studenten besteden meer tijd aan studie, maar werken evenveel

 

Studenten besteden meer tijd aan hun studie dan tien jaar geleden. De tijd die zij daarnaast aan werk besteden is gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onder 10.000 respondenten.

meer studeren

Studenten besteden 11 uur meer aan studie dan in 2000
Studenten aan de universiteit besteden gemiddeld 33 uur per week aan hun studie, dat is opvallend veel meer dan in het jaar 2000. Toen besteedden zij 22 uur per week aan hun studie. Ook het aantal gedreven studenten is toegenomen. Toch is nog 19% van de studenten niet voldoende gemotiveerd. Het aandeel van mannen is hierin groter.

 

Langstudeerders
Ook allochtone studenten doen het steeds beter. Hoewel de langstudeerder nog steeds iets vaker allochtoon (24%) dan autochtoon (21%) is. De typische langstudeerder is een uitwonende man, doorgaans met minder inzet en minder contacturen dan andere studenten.

 

Lees het hele artikel: Studenten steeds fanatieker

 

Headlines nieuwsbrief mei

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie