Economische crisis ondermijnt arbeidsmarktvertrouwen starters:

Door StudentenWerk op 31-05-2012
0 reacties | 3145 views

Kwart van de starters heeft spijt van studiekeuze

 

Van de huidige afstudeerders en jongste starters geeft bijna een kwart aan dat ze een andere studie hadden gekozen, als ze hadden geweten van de huidige economische crisis en de impact ervan op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek dat Intelligence Group in opdracht van StudentenWerk heeft uitgevoerd.

 

Driekwart van de starters ziet economische crisis somber in

Het Arbeidsmarkt Trend Onderzoek (ATO), dat onder bijna 1.000 hoogopgeleide afstudeerders en pas afgestudeerden is gehouden, gaat in op de verwachtingen die deze doelgroep heeft van de arbeidsmarkt. Bijna driekwart (73%) van de respondenten denkt dat de huidige crisis voorlopig nog aanhoudt of zelfs alleen nog maar erger wordt. 23% van de ondervraagden geeft zich met zijn huidige studieachtergrond weinig kans op de arbeidsmarkt. Liever hadden ze, achteraf bezien, voor een andere studie gekozen.

 

Studenten en starters bereid tot concessies op de arbeidsmarkt

60% van de ondervraagden verwacht nog wel een baan te vinden die aansluit bij zijn of haar studie en opleidingsniveau. Toch wordt er duidelijk rekening gehouden met een verslechterende arbeidsmarktpositie. Meer dan de helft (57%) is bereid om bij de eerste fulltime baan onder zijn of haar niveau te werken. 59% gaat ook akkoord met een lager salaris, als dit betekent dat ze een baan kunnen krijgen die bij hun studie past. Het maandsalaris van starters wordt overigens door 90% van de respondenten gemiddeld geschat tussen de €1.500 en de €2.500.

 

Afstudeerders gaan het liefst meteen aan het werk

Desondanks, of misschien juist als gevolg van de minder positieve vooruitzichten, wil het merendeel van de respondenten na de studie het liefst meteen solliciteren. 60% gaat direct op zoek naar een baan, 15,5% gaat liever doorstuderen, 10% weet het nog niet en de rest is verdeeld over reizen, starten als zzp’er of een tijdelijk baantje tot ze weten wat ze willen.

 

Over het onderzoek

Het Arbeidsmarkt Trend Onderzoek van StudentenWerk is de eerste in de reeks van onderzoeken naar het arbeidsmarktvertrouwen van studenten en starters, dat 2 keer per jaar zal worden uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd door Intelligence Group onder 928 respondenten die in het laatste jaar van hun hbo of wo opleiding zitten of deze vorig jaar hebben afgerond. De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen is respectievelijk 40:60.

 

Headlines nieuwsbrief mei

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie