Generatie Y nieuws wk 21 met o.a. Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten

Door Lisa Klijn op 25-05-2012
0 reacties | 2559 views

MAANDAG

 

Wereldwijd zitten 75 miljoen jongeren zonder werk

 

Wereldwijd is 12,7% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos. Dat komt neer op zo’n 75 miljoen jongeren. Dat blijkt uit het rapport Mondiale werkgelegenheidstrends voor jongeren 2012 van de Internationale Arbeidersorganisatie (IAO).

 

Verloren generatie
De IAO verwacht dat het percentage werkloze jongeren de komende vier jaar wereldwijd rond het hoge niveau van 12,5% blijft. De jeugdwerkloosheid ligt sinds het begin van de economische crisis in 2009 rond dat niveau. De IAO waarschuwt voor een 'verloren generatie'.

 30.000 meer werkloze Nederlandse jongeren dan vorig jaar
De regio's met de hoogste jeugdwerkloosheidscijfers zijn Noord-Afrika (27,9%) en het Midden-Oosten (26,5%), waar de Arabische Lente voor een stijging van 5% zorgde. In de ontwikkelde economieën en de Europese Unie ligt het aantal jonge werklozen op ongeveer 18%. In Nederland gaat het om zo’n 104.000 werkloze jongeren (10%), dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar.

Ontmoedigd door werkloosheid
Het grote gevaar is dat veel jongeren ontmoedigd raken door de hoge werkloosheid en besluiten hun zoektocht naar een baan te staken of langer in het onderwijssysteem te blijven. Wanneer die jongeren met vertraging hun kans willen wagen op de arbeidsmarkt, wordt het nog moeilijker om aan werk te komen.

 

Lees het hele artikel: Wereldwijd zitten 75 miljoen jongeren zonder werk

WOENSDAG

Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten

 

Studenten zijn erg zelfverzekerd als het gaat om hun sollicitatiekwaliteiten. Hbo-studenten geven zichzelf een 7,2 op dit gebied. Bedrijven denken daar echter anders over; zij geven de studenten gemiddeld een 6,1. Dat blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek van Stageplaza.   

 

Mbo-studenten overschatten zichzelf het meest
Wo'ers hebben het beste beeld van hun eigen sollicitatietalent. Zij geven zichzelf een 7,2, waar bedrijven hen iets lager beoordelen met een 6,8. Mbo-studenten schatten zichzelf veel hoger in dan de bedrijven dat doen; ze geven zichzelf een 7,4, terwijl bedrijven hen een 5,7 geven.  

 


 

Stagevergoeding
Een andere interessante uitkomst uit het onderzoek is dat er bij studenten al een verschil is te zien in de stagevergoeding tussen mannen (€230,91 per maand) en vrouwen (€194,39 per maand). Mannen ontvangen gemiddeld 19% meer dan vrouwen. Dit ligt in lijn met het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in dezelfde functies

 

Lees het hele artikel: Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten

 

DONDERDAG

Bedrijfsleven lonkt naar stagiairs in crisistijd

 

De helft van de studenten die onlangs ergens stage hebben gelopen, krijgt na afloop een baan aangeboden. Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2012. Veel werkgevers zien de studenten als goedkope arbeidskracht in tijden van crisis.

 

Stagiair biedt perspectief in tijden van crisis en vergrijzing
Eind vorig jaar schreef ik over stagiairs die in tijden van crisis en vergrijzing perspectief zouden kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Toen bleek uit (hetzelfde) onderzoek al dat uiteindelijk 30% van de stagiairs mag blijven werken bij de werkgever van zijn of haar stage. Inmiddels is dat aantal opgelopen naar 50%. Een goede ontwikkeling dus!  

 

 

Acht op de tien studenten zijn rendabel voor de organisatie
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de druk op stagiairs de afgelopen jaren fors is toegenomen. Meer dan acht op de tien bedrijven zeggen dat studenten rendabel zijn geweest voor hun organisatie. Die vinden dat zelf vaak ook. Zo zegt 13% een rendement van zeker 10.000 euro voor het bedrijf te hebben behaald. Hoewel de stagiair bij een bedrijf leert hoe het er op de arbeidsvloer aan toe gaat, worden zij tegenwoordig ook vaak als fulltime medewerker beschouwd, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

 

Lees het hele artikel: Bedrijfsleven lonkt naar stagiairs in crisistijd 

 

DONDERDAG

 

Crisis tempert verwachtingen jongeren over arbeidsmarkt

De voortdurende economische onzekerheid tempert de verwachtingen die jongeren hebben over werk en carrière. Bijna de helft van de jongeren (46%) tot 25 jaar verwacht dat de crisis aanhoudt, 45% vermoedt dat de werkloosheid toe zal nemen, 39% meent dat carrière maken moeilijker wordt en 41% geeft aan dat het vinden van een passende baan lastiger zal zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van ManpowerGroup onder 1240 jongeren tussen 18 en 25 jaar.

De verwachtingen van jongeren zijn aardig bijgesteld. Twee jaar geleden bleek uit een vergelijkbaar onderzoek nog dat jongeren heel zelfverzekerd en onbevangen waren. Destijds rekenden ze op veel vrijheid en zelfstandigheid.

 

Oriënteren op de arbeidsmarkt
Ook is onderzocht hoe jongeren zich op de arbeidsmarkt oriënteren. Vier op de vijf jongeren noemt het web als eerste bron. Daarna volgen de krant, het eigen netwerk en het uitzendbureau. Opmerkelijk: de helft van de jongeren denkt daarbij niet vanuit het aanbod aan vacatures. Zij bedenken wat voor werk ze graag willen doen en benaderen werkgevers die passen bij hun ideeën en ambities. Dat internet voor jongeren die op zoek zijn naar werk hét kanaal bij uitstek is, zal je niet verbazen. Wel opvallend is dat social media daarvoor nog weinig door hen wordt ingezet.

 

Lees het hele artikel: Crisis tempert verwachting jongeren over arbeidsmarkt

 

Headlines nieuwsbrief mei

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie