Generatie Y nieuws wk 12 met o.a. Het Nieuwe Werken: niet iedereen wil vrijheid

Door Lisa Klijn op 23-03-2012
0 reacties | 2194 views

DINSDAG

Studiekeuze vwo'ers voornamelijk afhankelijk van status

De keuze van vwo'ers voor een universitaire opleiding heeft in veel gevallen te maken met status en niet met interesse voor een specifiek studiedomein of een bewuste keuze voor een theoretische en onderzoeksgerichte opleiding. Veel vwo'ers gaan vanzelfsprekend naar de universiteit, zonder te kijken naar hbo-alternatieven die beter zouden passen. Dit blijkt uit onderzoek onder 250 vwo’ers van het onderzoeksbureau Markteffect.

 

Het maximale eruit halen
Als motivatie voor de keuze voor een universitaire vervolgopleiding wordt vaak genoemd: 'Je kiest toch voor het hoogste', 'vwo'ers gaan automatisch naar de universiteit', 'ik wil het maximale eruit halen', 'met een universitaire studie kan ik meer bereiken'.

 

wegwijzer

Keuze voor universiteit niet altijd logisch
‘Kiezen voor het hoogst haalbare’ kun je ambitieus noemen. Echter is het niet voor alle studenten even logisch om voor een universitaire opleiding te kiezen. Studenten met een praktische instelling bijvoorbeeld, worden vaak niet gelukkig op een universiteit: te veel theorie en te weinig praktijk. In veel gevallen resulteert dit in studie-uitval. Deze studiekiezers zouden zich beter kunnen oriënteren op een hbo-opleiding met een meer praktische inslag, zo stellen de onderzoekers.

Lees het hele artikel: Status en studiekeuze na VWO

 

WOENSDAG


Potentiële werknemers worden gevraagd om Facebook wachtwoord

 

Werkgevers in de Verenigde Staten vragen sollicitanten geregeld om de inloggegevens van hun persoonlijke Facebook pagina. Het gaat daarbij vooral om overheidsorganisaties met een beveiligingsfunctie, zoals de politie.

 

Werkgever wil toegang tot informatie
Dat werkgevers potentiële werknemers googelen en hun social mediakanalen bekijken voordat ze hen uitnodigen op gesprek, zal niemand meer verbazen. Om deze reden hebben steeds meer gebruikers hun Facebook profiel op privé staan. Sommige bedrijven gaan wel erg ver: in de VS zijn er gevallen bekend waarbij personen tijdens het sollicitatiegesprek werd gevraagd hun Facebook inloggegevens prijs te geven, zodat de werkgever toch toegang krijgt tot de informatie. Bedrijven die niet zo ver willen gaan, vragen sollicitanten om bevriend te worden met iemand van personeelszaken of vragen hen tijdens het gesprek in te loggen op een bedrijfscomputer.

 

facebook privacy

 

Privacy overtreding
Dit gaat wel erg ver! Werkzoekenden moeten zich ervan bewust zijn dat ze online ‘bekeken’ worden, anderzijds moeten werkgevers ook rekening houden met de privacy van deze mensen. Orin Kerr, hoogleraar recht van de George Washington University, weet het in het artikel mooi te verwoorden: “Het vragen om inloggegevens van iemands Facebook pagina is gelijk aan het vragen om iemands huissleutels”.

 

Lees het hele artikel: Sollicitant gevraagd om Facebook wachtwoord

 

WOENSDAG

Het Nieuwe Werken: niet iedereen wil vrijheid

Het Nieuwe Werken is geen vooruitgang voor mensen die behoefte hebben aan structuur en feedback. Meer eigen verantwoordelijkheid, thuiswerken en flexibele werktijden motiveren hen niet extra. Het verbetert hun creatieve prestaties evenmin. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Marjette Slijkhuis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

het nieuwe werken

 

Vaste werktijden op een vaste plek
Het Nieuwe Werken dat de afgelopen jaren in opmars is, heeft, voor zowel werkgever als werknemer, vele voordelen. Toch blijkt uit het onderzoek dat deze zogenaamde voordelen niet voor iedereen gelden. Werkgevers moeten rekening houden met een groep werknemers die niet geïnteresseerd is in meer vrijheid en meer eigen verantwoordelijkheid. Deze groep wil juist een duidelijke structuur, veel zekerheid en doet zijn werk het beste op vaste werktijden en op een vaste plek. Ook stellen deze mensen het op prijs wanneer hun werkwijze stap voor stap wordt gecontroleerd door de baas.

 

Jongeren willen leiding
Er wordt vaak beweerd dat jongeren meer behoefte hebben aan vrijheid  dan ouderen, maar ook onder de studenten bleek een duidelijke groep behoefte te hebben aan een controlerende vorm van feedback, aldus Slijkhuis.

 

Lees het hele artikel: Het nieuwe werken niet voor iedereen een vooruitgang

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie