Generatie Y nieuwsoverzicht februari

Door StudentenWerk op 29-02-2012
0 reacties | 4110 views

Met onder andere: Aantal universitaire studenten stijgt, vooral natuur en techniek zijn populaire studierichtingen. En: Werkvermogen jongeren is slechter dan van oudere collega’s, Generatie Y meer kans op een burn out.

 

WOENSDAG 22 FEB

 

75% van de studenten twijfelt aan masteropleiding 

 

Meer dan 75% van de studenten acht de kans klein na de bachelor nog te beginnen aan een masteropleiding. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenBureau onder 2800 studenten. De oorzaak is te wijten aan de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs. Hbo-studenten twijfelen nog sterker: 84% verwacht niet te zullen starten met een master. Ook nog eens één derde van de studenten gaf aan niet te zijn gestart met hun huidige opleiding als ze dit eerder hadden geweten.

 

 man gooit zijn afstudeerhoed omhoog

 

Grote stijging van het aantal ‘afhakers’
Al eerder besteedden we in het Generatie Y nieuws aandacht aan dit onderwerp. In oktober vorig jaar bleek nog uit een ander onderzoek dat “één op de acht studenten” aangeeft geen of een andere masterstudie te willen volgen als de plannen doorgaan. Inmiddels is dat dus al gestegen naar 75%. De afkeer tegen de maatregelen lijkt daarmee alleen maar groter te worden.

 

Lees het hele artikel: Student twijfelt aan masteropleiding 

 

 

MAANDAG 13 FEB

 

Stijging universitaire studenten


In 2011 hebben meer studenten zich aangemeld voor een universitaire opleiding ten opzichte van 2010. Ook het aantal buitenlandse studenten blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).


Meer studenten kiezen voor natuur en techniek
83% van de geslaagde vwo-scholieren koos het afgelopen jaar voor een bachelorstudie. Dat is een stijging van 1% in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook de doorstroom van de universitaire bachelor naar de universitaire master is toegenomen met 6%. Vanuit het hbo stroomde 8% minder studenten in. Goed nieuws voor de sectoren natuur en techniek: het aantal studenten dat koos voor een opleiding binnen deze richtingen is gestegen met respectievelijk 9% en 3%.   

studentenhoed met diploma

 


Buitenlandse studenten gaan voor economische studie
Ook het aantal buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten groeit mee. In 2011 steeg het aantal internationale studenten met 13% naar ongeveer 105.000 studenten. Het grootste deel van deze studenten kiest voor een opleiding economie, maar ook de studies techniek, onderwijs en gezondheid worden steeds populairder.


Een stijging van het aantal hoogopgeleide studenten is natuurlijk positief voor de Nederlandse arbeidsmarkt, nu maar hopen dat deze hoogopgeleiden straks ook allemaal aan de bak komen. Lees het hele artikel: VSNU-cijfers: minder doorstroom vanuit hbo naar universiteit 

 

 

DONDERDAG 2 FEB

 

Werkvermogen van Generatie Y slechter dan oudere collega’s 

 

Het werkvermogen van Generatie Y is slechter dan dat van hun 10 jaar oudere collega’s. Ook lopen jongere werknemers grotere kans op een burn-out. Dat constateert onderzoeksbureau SKB op grond van een vitaliteitsonderzoek dat is afgenomen bij tientallen organisaties. In deze onderzoeken heeft SKB naast de WAI-vragenlijst (Work Ability Index) ook aanvullende vragen over energie en herstelbehoefte opgenomen. 

 

staafdiagram met redenen voor verminderd werkvermogen

In de grafiek zie je dat jongere medewerkers het laagste percentage met een matige of slechte WAI-score kennen. Omdat hier wel meer medewerkers zijn met een verhoogd risico op een burn-out, is het totale percentage medewerkers met een verminderd werkvermogen groter dan in de groep met 10 jaar oudere collega’s.

 

Kans op burn-out het grootst bij generatie Y
Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat Generatie Y, die bekend staat als zelfverzekerd en optimistisch, veel te maken heeft met uitputting en overbelasting. Iets wat mij eigenlijk verbaast omdat ik daar in mijn omgeving weinig van merk. Het is zelfs zo erg dat van alle leeftijdsgroepen de kans op een burn-out het grootst is onder de Y’ers.

 

Lees het hele artikel: Persbericht: Werkvermogen jongere collega’s (Y-generatie) slechter dan oudere collega

 

 

Headlines nieuwsbrief februari

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie