Voor u uitgerekend: Wat kost nu eigenlijk een student?

Door StudentenWerk op 28-02-2012
0 reacties | 19932 views

Studenten zijn voordelige uitzendkrachten, goedkoop en flexibel. Dat is althans wat wij al jaren roepen. Nu is dit ook gewoon de waarheid, dus hierover geen nieuws, maar we vinden het wel leuk om u hier eens te vertellen HOE voordelig een student nu eigenlijk precies is.

 

Daarom beantwoorden we in dit artikel de drie vragen die ons het meest gesteld worden: Hoeveel  kost een uitzendstudent, wat scheelt dat in verhouding tot een reguliere uitzendkracht en waar komt dit dan in praktijk op neer? 

 

Wat kost een student als uitzendkracht in 2012?

Het uurtarief

Het brutoloon van studenten is in de meeste gevallen lager dan die van reguliere uitzendkrachten, omdat ze op basis van leeftijd in een lagere schaal van het minimumloon vallen: het minimumjeugdloon.

 

Om precies te zijn: Uitzendkrachten vanaf 23 jaar oud vallen onder het minimumloon (€1.446,60 per maand excl. vakantiegeld). Uitzendkrachten jonger dan 23 jaar vallen onder het minimumjeugdloon.

 

minimum uurloon 2012

 

Het uurloon van een student is niet standaard te berekenen als maandloon gedeeld door 40 uur. Namelijk, een werkweek bij de ene werkgever bestaat uit 36 uur terwijl deze bij de andere uit 38 of 40 uur bestaat. Hierboven staan de uurtarieven per leeftijdscategorie in 2012. De tabel is gebaseerd op een 38-urige werkweek, inclusief 8% vakantiegeld.

 

Wat scheelt dat in verhouding tot een reguliere uitzendkracht?

Werken met studenten kan oplopen tot bijna 50% financieel voordeel

De inzet van jongeren kan voor werkgevers tot zeer voordelige tarieven leiden. In de grafiek hieronder wordt duidelijk hoe het minimumjeugdloon van studenten zich in 2012 procentueel verhoudt tot het minimumloon van reguliere uitzendkrachten (23-plussers). Een werknemer van 19 jaar verdient 52,2% van het minimumloon van een 23-plus werknemer. Met andere woorden; de student is bijna de helft goedkoper.

 

minimum loon 2012

Het huidige bruto minimumjeugdloon van 19 tot 23 jaar bij een volledig dienstverband / volledige werkweek per 1 januari 2012. De bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld.(Bron: financieel.infonu.nl)

 

Waar komt dit in praktijk op neer?

Een besparing van meer dan 20.000 per jaar

Nu gaan we het eens echt uitrekenen. Werkt u in 2012 met een student van 19 jaar op fulltime basis, dan kunt u over het gehele jaar een enorm bedrag aan loonkosten besparen. Als werkgever heeft u echter nog meer kosten, zoals o.a. premies en verzekeringen. Een standaard afrekenmodel in de uitzendbranche hiervoor is bruto uurloon x omrekenfactor.

 

Voorbeeld: stel de omrekenfactor die uw uitzendbureau hanteert is 2.0 (hierin zitten de wettelijke afdrachten en de marge van het uitzendbureau verwerkt):

 

U betaalt voor een 23-plus werknemer op fulltime basis (38uur): €9,49 x 2.0 = €18,98 per uur

U betaalt voor een 19-jarige werknemer op fulltime basis (38 uur): €4,32 x 2.0 = €8,64 per uur

 

Per jaar kost de 23-plus werknemer u: €18,98 x 38 x 52 = €37.504

Per jaar kost de 19-jarige werknemer u: €8,64 x 38 x 52 = €17.072 -

 

U bespaart per jaar dus:                                                 €20.432

 

Zijn er nog meer voordelen?

Naast een lagere kostprijs zijn er nog veel indirecte kostenbesparingen te behalen, vooral op kwalitatief niveau. Studenten bieden onder andere door hun hoge opleidingsniveau en relatief jonge leeftijd de volgende voordelen:

 

  • kortere inwerkperiode;
  • minder tijdsinvestering door vragen;
  • zelfstandig signaleren en oplossen van problemen;
  • flexibele inzetbaarheid voor avonduren en weekenddiensten;
  • een lager ziekteverzuim;
  • mogelijkheid om één fulltime functie in te vullen met twee flexkrachten;
  • kans op doorstroom: u komt al vroeg in aanraking met de toekomstige werknemers (welke bovendien al een proefperiode als werknemer bij uw bedrijf hebben gehad).

 

U ziet, een student als uitzendkracht bespaart u niet alleen een hoop geld, maar is ook nog een stuk voordeliger! Of zeggen we nu twee keer het zelfde? Nu ja, voor één keer mogen we wel een commercieel praatje houden dachten we. Het is ten slotte in uw eigen voordeel…

 

 

Headlines nieuwsbrief februari

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie