Generatie Y nieuws wk 6 met o.a. Afschaffing masterbeurs raakt technische studenten onevenredig hard

Door Lisa Klijn op 10-02-2012
0 reacties | 3439 views

DINSDAG

 

Afschaffing masterbeurs raakt technische studenten onevenredig hard

 

Technische studies en haar studenten worden extra hard geraakt door de bezuinigingsmaatregelen van de overheid doordat alle bèta-technische masters twee jaar duren in plaats van de gebruikelijke één jaar. Dat zeggen de colleges van bestuur van de drie TU’s (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente).

 

Ik schreef al eerder dat ik de afschaffing van de basisbeurs een kwalijke zaak vind. Voor studenten die in de toekomst kiezen voor een technische studie is het nog eens een ‘extra drempel’. Paul Hulleman, Collegelid aan de TU Delft: "Studenten gaan nu misschien eerder kiezen voor een éénjarige masteropleiding. Dan halen ze met een beduidend kleinere studieschuld toch een Masterdiploma".

 

leeg klaslokaal met stoelen op tafel

 

De maatregel schrikt studenten af om een tweejarige Master of Science te kiezen, en dat is natuurlijk vreemd in een periode waarin de vraag naar technische mensen zo groot is. Het zou logischer zijn als de overheid met maatregelen komt waardoor de instroom van technische studenten juist toeneemt…

 

Lees het hele artikel: Afschaffing masterbeurs raakt technische studenten onevenredig hard

 

DINSDAG

 

Generatie Y’er verkiest persoonlijke ontwikkeling boven salaris

 

Nederlandse generatie Y’ers hechten meer waarde aan opleidingsmogelijkheden en een goede werk-privé balans dan aan salaris. Dat blijkt uit 'Millennials at work', een nieuw onderzoek van PwC onder 4000 jonge professionals uit 75 landen.

letterdobbelstenen die work life balance spellen

Dit nieuws hebben we vaker gelezen. Bij het googelen naar dit onderwerp lees ik dat o.a. goede leidinggevenden, respect op de werkvloer, leuke collega’s, het zelf kunnen indelen van de werktijden en dus ook opleidingsmogelijkheden en een goede werk-privé balans belangrijker geacht worden dan het salaris.  

 

Wat voor mij wel nieuw is, is dat dit typisch Nederlands is. Bij ons staat salaris niet eens in de top vijf van belangrijkste aspecten, terwijl het salaris internationaal op een tweede plaats staat.  Een ander grappig weetje is dat 58% van de Nederlandse young professionals denkt dat ze het later beter zullen hebben dan hun ouders. Ik ben benieuwd!

 

Lees het hele artikel: Millennial verkiest persoonlijke ontwikkeling boven hoog salaris

 

DONDERDAG

 

Werkvermogen van Generatie Y slechter dan oudere collega’s 

 

Het werkvermogen van Generatie Y is slechter dan dat van hun 10 jaar oudere collega’s. Ook lopen jongere werknemers grotere kans op een burn-out. Dat constateert onderzoeksbureau SKB op grond van een vitaliteitsonderzoek dat is afgenomen bij tientallen organisaties. In deze onderzoeken heeft SKB naast de WAI-vragenlijst (Work Ability Index) ook aanvullende vragen over energie en herstelbehoefte opgenomen. 

 

staafdiagram met redenen voor verminderd werkvermogen

In de grafiek zie je dat jongere medewerkers het laagste percentage met een matige of slechte WAI-score kennen. Omdat hier wel meer medewerkers zijn met een verhoogd risico op een burn-out, is het totale percentage medewerkers met een verminderd werkvermogen groter dan in de groep met 10 jaar oudere collega’s.

 

Kans op burn-out het grootst bij generatie Y
Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat Generatie Y, die bekend staat als zelfverzekerd en optimistisch, veel te maken heeft met uitputting en overbelasting. Iets wat mij eigenlijk verbaast omdat ik daar in mijn omgeving weinig van merk. Het is zelfs zo erg dat van alle leeftijdsgroepen de kans op een burn-out het grootst is onder de Y’ers.

 

Lees het hele artikel: Persbericht: Werkvermogen jongere collega’s (Y-generatie) slechter dan oudere collega

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie