Generatie Y nieuwsoverzicht januari

Door StudentenWerk op 31-01-2012
0 reacties | 2957 views

Met onder andere: 59% van de jongeren en hoogopgeleiden ziet het werk als ZZP’er wel zitten. En: Mbo'ers in de informatica zoeken het langst naar een baan, terwijl universitair opgeleiden zich het meest baanzeker voelen.

 

WOENSDAG 25 januari

 

mbo-ICT’ers zoeken het langst naar baan

 

 

Afgestudeerde mbo’ers in de informatica doen er het langst over om een baan te vinden. Dat blijkt uit de verschenen Keuzegids mbo-studies, waarin alle middelbare beroepsopleidingen naast elkaar zijn gelegd.

 

keuzegids

 

Slechts 30 procent van de afgestudeerde mbo-ICT’ers kan direct na het afstuderen aan de slag, zo schrijft de Automatiseringsgids op woensdag. Dit heeft vooral te maken met de branche die nog relatief jong is. Waar bijvoorbeeld in de zorg juist veel ouderen gaan uitstromen, is er in de ICT-branche nog lang geen sprake van vergrijzing en blijft iedereen op zijn plek.

 

Lees hier het hele artikel

 

 

 

WOENSDAG 18 januari

 

Universitair opgeleiden meest baanzeker

 

 

Universitair opgeleiden voelen zich het meest baanzeker. Het vertrouwen in de financiële toekomst is onder mbo’ers het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburg Consumer Outlook Monitor die de emoties van ruim 2500 Nederlanders heeft gepeild over de economie.

 

Mbo’ers minst positief
In tijden van crisis is natuurlijk bijna niemand zeker van zijn baan en zo voelen werkende Nederlanders dat ook: zij schatten de kans dat ze hun baan verliezen in het komende jaar op 18%, een stijging van 2% ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. Van alle opleidingsgroepen zijn mbo’ers het minst positief, zij schatten de kans op baanverlies het hoogst in: 21%. Universitair geschoolden voelen zich met 15% het meest baanzeker. Laten we hopen dat het voor al deze opgeleiden wel meevalt!

 

Lees het hele artikel: Universitair opgeleiden meest baanzeker

 

 

WOENSDAG 11 januari
 

Jongeren en hoogopgeleiden enthousiast over parttime ondernemerschap

 

Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Vooral jongeren tot 34 jaar zien een ‘parttime ondernemerschap’ wel zitten: 59% zegt een aantal dagen per week als ZZP’er te willen werken. Ook hoogopgeleiden zijn enthousiast over zelfstandig ondernemen. Dit blijkt uit het Nationale Werkonderzoek van Jobtrack.nl onder 28.153 respondenten.

 

"Veel  jongeren hebben een grote voorkeur voor flexibiliteit. Ze wisselen vaker van werkgever en willen graag iets voor zichzelf opbouwen", aldus Marco de Weerd van JobTrack.nl. Dat het jobhoppen de laatste tijd in is, is algemeen bekend. Ik ben echter wel benieuwd in hoeverre jongeren daadwerkelijk als ZZP’er aan de slag gaan. Het lijkt in eerste instantie misschien wel aantrekkelijk om zelfstandig ondernemer te worden, veel mensen denken dat het een hoop vrijheid met zich meebrengt Toch is daar vaak het tegenovergestelde van waar. Hoe dan ook, het getuigt zeker van de ambitie van de jongeren.

 

Lees het hele artikel: Jongeren en hoger opgeleiden enthousiast over parttime ondernemerschap

 

 

MAANDAG 2 januari

Student heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

De recessie eist niet alleen een hoop banen op de arbeidsmarkt, ook studenten hebben steeds meer moeite om een stageplek te bemachtigen. Bedrijven hebben geen tijd meer voor goede begeleiding en zeggen daarom sneller nee als er gevraagd wordt om een stageplaats, dat zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit van Utrecht.

Tegeltje met stagaire zoekt begeleiding

"Hoewel stagiairs minder goed worden betaald dan normale werknemers, vormen ze toch een kostenpost door de uren begeleiding die ze vragen", aldus Schippers. Aan de andere kant moet je ook zeker de voordelen van stagiaires niet vergeten. Zoals we al eerder schreven biedt de stagiair in tijden van crisis en vergrijzing juist perspectief. Een stagiair is dé uitgelezen mogelijkheid om op een relatief goedkope manier jonge frisse mensen binnen je organisatie te halen. Het kost misschien wat tijd en energie, maar dan heb je ook wat!

 

Lees het hele artikel: Stagiair heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

 

 

Headlines nieuwsbrief januari

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie