Gen Y & Einstein overzicht wk 46 met o.a. Ideale arbeidsvoorwaarden volgens jongeren

Door Lisa Klijn op 18-11-2011
0 reacties | 3397 views

WOENSDAG

 

Ideale arbeidsvoorwaarden jongeren

Zoals ieder jaar heeft FNV Bondgenoten ook voor 2012 het meerjarig arbeidsvoorwaardenbeleid 2009-2013 geactualiseerd. Een nuttig beleid, waarin vast en zeker leuke en minder leuke voorwaarden staan. Dat FNV Bondgenoten dit werk kritisch en professioneel doet, blijkt wel uit het feit dat zij onderzoek hebben gedaan naar de mening van jongeren. Hierbij onderzochten ze of het arbeidsvoorwaardenbeleid ook aansluit bij de wensen en behoeften van jongeren.

Samen met de jongeren-marketingunit is het cao-handboek 2011 doorgespit en zijn vragen geformuleerd om te onderzoeken wat jongeren vinden van hun arbeidsvoorwaarden. Aan de online doelgroepenpanels (bestaande uit scholieren, jongeren die hun eerste baan hebben, zij die wat langer werkzaam zijn en willen samenwonen en het bestand van jonge leden) zijn de vragen voorgelegd. De resultaten zijn te lezen in de folder ‘Jongeren en hun ideale arbeidsvoorwaarden’.

 

 

Gelijk werk moet gelijk beloond worden
Uit het onderzoek komen interessante wensen van de jongeren naar voren. Zo vinden bijna alle jongeren (87%) dat gelijk werk gelijk beloond moet worden en dat daarbij geen onderscheid gemaakt moet worden op grond van sekse, afkomst, geaardheid en geloof. Topfuncties mogen beloond worden met een bijbehorend topsalaris, dat zegt een groot deel van de jongeren (63%).

 

Bedrijf moet goede afspiegeling van de maatschappij zijn
60% van de jongeren is het eens met de stelling dat een bedrijf een goede afspiegeling moet zijn van onze maatschappij en daarom extra zijn best moet doen om genoeg vrouwen, allochtonen en mensen met een andere geaardheid aan te nemen. 23% is neutraal en slechts 15% is het hier niet mee eens.

 

Leuk werk en leuke collega’s allerbelangrijkst
Er is ook onderzocht wat jongeren het belangrijkste vinden op de werkvloer. Doorgroeimogelijkheden, een goede cao, een vast contract, veel geld verdienen en veel studie- en scholingsmogelijkheden zijn belangrijk. Echter leuk werk doen en leuke collega’s achten zij het allerbelangrijkst.

 

Het is zeker een interessant onderzoek! Misschien bevat het geen hele schokkende uitkomsten maar ik vind het alleen al goed dat FNV Bongenoten zo kritisch is en onderzoekt of de gemaakte arbeidsvoorwaarden aansluiten bij de wensen van jongeren. Aan het einde van het onderzoeksrapport staat een pagina met aanbevelingen en wordt beweerd dat de input van de jongeren meegenomen wordt in het volgende arbeidsvoorwaardenbeleid en het cao-handboek. Lijkt me een goede zaak!

 

DONDERDAG

 

Collega’s meest bepalend voor geluk op de werkvloer   

 

Geluk op de werkvloer is belangrijk. Zeker als je een groot deel van je leven doorbrengt op het werk. Maar hoe bereik je dit? Uit onderzoek blijkt dat een goede relatie met collega’s stipt op nummer één staat wanneer het gaat om de factoren die geluk op de werkvloer bepalen (63%). Ook ruimte voor humor (58%) en een goede werk-privé balans (50%) dragen voor het merendeel van de werknemers bij aan het geluksgevoel op het werk.

Dat blijkt uit onderzoek van  Van Harte & Lingsma, ter gelegenheid van de introductie van het boek 'Gelukkig Werken' van Onno Hamburger en Ad Bergsma. “Ondanks dat we denken gelukkig te worden van een prettige werkomgeving is onze eigen instelling minstens zo belangrijk,” aldus Hamburger. "We kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan ons werkgeluk."

 

Gelukkig op het werk
Over het algemeen zijn Nederlanders gelukkig op hun werk: 75% waardeert het geluksgevoel op het werk met het cijfer 7 of hoger. Het overgrote deel  van de ondervraagden geeft aan dagelijks plezier te beleven in het werk (66%) en zegt er niet tegenop te zien om weer aan het werk te moeten na een vakantie (59%).

 

 


Dertigers minder gelukkig
Het meest opvallende uit het onderzoek vind ik dat blijkt dat dertigers zich het minst gelukkig voelen op het werk. Een derde van de dertigers (33%) wil dan ook graag leren hoe hij of zij gelukkiger kan zijn op het werk. “Doordat dertigers vaak een druk gezinsleven en ambities proberen te combineren, ervaren zij extra werkstress en minder voldoening dan andere werknemers," aldus Hamburger.

Het is best een kwalijke zaak dat dertigers zich niet op en top gelukkig voelen op de werkvloer. En het is ook zeker opmerkelijk te noemen dat uitgerekend deze jonge levendige mensen ‘minder gelukkig’ zijn dan de oudere werknemers. Naast dat het prettig is voor jezelf om je gelukkig te voelen is het voor de werkgever ook van belang. Een gelukkige werknemer is nou eenmaal een stuk effectiever en productiever dan een ongelukkige werknemer.

 

‘Gelukkig Werken’
Onder meer voor de dertigers schreef Hamburger samen met psycholoog Ad Bergsma het boek ‘Gelukkig Werken’. Het boek biedt inzicht in welke geluk bepalende factoren van belang zijn en concretiseert de theorie door middel van tests en oefeningen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie