Gen Y & Einstein overzicht wk 42 met o.a. Generatie Y is helemaal niet zo anders

Door Lisa Klijn op 21-10-2011
0 reacties | 3072 views

MAANDAG

 

Generatie Y is helemaal niet zo anders

 

Generatie Y is een generatie die we bij StudentenWerk graag onder de loep leggen. We weten er inmiddels veel vanaf en wij zijn niet de enige. Als we de algemene opinie moeten geloven, moeten bedrijven grote veranderingen aanbrengen om tegemoet te komen aan de geheel andere manier van werken van Generatie Y. Deze Millenials zouden geobsedeerd zijn door de nieuwste technologie, 24/7 toegang tot sociale media willen, willen kiezen waar, wanneer en hoe ze werken en continu op zoek zijn naar verandering. Uit onderzoek van het Britse JBA onder 25.000 mensen in 19 landen blijkt echter dat veel van deze veronderstellingen over generatie Y niet altijd waar zijn.

 

Het onderzoek ontkracht een aantal interessante beweringen:

 

Dichtbij de baas
Zo blijkt bijvoorbeeld dat jonge werknemers 15 tot 20% minder vaak de wens hebben om te kunnen kiezen wanneer en waar ze werken dan hun oudere collega’s. Ze willen juist zo veel mogelijk op kantoor zijn, dichtbij hun leidinggevende. Ook flexibel werken is veel populairder onder oudere medewerkers dan jongere. Dit heeft wellicht consequenties voor de inrichting van werkplekken en gebouwen. Veel werkgevers stappen momenteel over op flexibel werken en verminderen de hoeveelheid kantoorruimte, in de veronderstelling dat ze daarmee jongere werknemers aantrekken. De grote vraag die rijst na dit onderzoek is of dat wel zo is. 

 

               


Sociale media
Nog een mythe die onderuit wordt gehaald door het onderzoek is dat Generatie Y toegang tot nieuwe technologieën eist en altijd op zoek is naar meer intellectuele connecties en stimuli. Het tegenovergestelde blijkt waar: jongeren zijn veel meer geneigd de beschikbare apparatuur te accepteren – het zijn de ouderen die het nieuwste van het nieuwste eisen. Evenmin kwam uit het onderzoek naar voren dat jongere werknemers meer toegang eisen tot sociale netwerken. Ze vragen er zelfs liever niet naar uit angst dat ze dan beschuldigd worden van luiheid. 

Overwerk
Nog een onverwachte uitkomst betrof de houding rondom verandering. Jongeren bleken net zo graag als ouderen al het mogelijke te willen halen uit hun bestaande werksituatie  en helemaal geen rusteloze types te zijn die continu willen veranderen, van baan onder andere. Jongeren zijn zelfs meer bereid over te werken en stellen het werk vaker voor hun familie dan oudere werknemers. 

Traditionele waarden
De belangrijkste boodschap uit het onderzoek is dat ondanks alle technologische en sociale revoluties sommige dingen hetzelfde blijven. Traditionele waarden als plichtsgetrouwheid en carrière willen maken, komen net zo vaak voor bij mensen die in 1950 zijn geboren als bij hen die in 1990 het licht zagen.

 

Ik vind het altijd wel interessant om te kijken naar de ontkrachting van bepaalde beweringen. Het blijkt maar weer dat je voorzichtig moet zijn met mensen in ‘hokjes’ plaatsen. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden wie jouw “generatie Y medewerkers” zijn. Wat beweegt ze? Wat vinden ze leuk op de werkvloer? Het belangrijkste lijkt mij dat de werksituatie ontwikkeling biedt aan je jonge medewerker. Jobhoppen komt  volgens mij niet altijd zozeer vanuit rusteloosheid maar vanuit de behoefte om te blijven ontwikkelen. Iedereen wil carrière maken en het belangrijkst daarbij is dat je als werkgever je werknemer die ruimte biedt. Als generatie Y medewerkers geen ruimte voor ontwikkeling zien dan zullen zij misschien wel sneller (het lef hebben om) een uitdaging binnen een ander bedrijf te zoeken.   

 

WOENSDAG

 

Voorstel voor studentenstop bij populaire mbo-opleidingen

 

Er moet een studentenstop komen voor populaire mbo-opleidingen waar op de arbeidsmarkt geen behoefte aan is, aldus Cor van Gerven van het college van bestuur van het Koning Willem I-college in Den Bosch en tevens voorzitter van een Brabants overleg van mbo-opleidingen. Volgens hem kiezen studenten massaal voor opleidingen zoals fotografie, theatermaken en sport en beweging, terwijl juist in die sectoren weinig werk is.

 

Creatieve opleidingen beperken
De laatste jaren is het aantal creatieve opleidingen sterk gestegen in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Volgens van Gerven komen de opleidingen hiermee tegemoet aan de wensen van de studenten. “De arbeidsmarkt speelt daar nauwelijks een rol in”, zegt hij. In zijn rol als voorzitter van een Brabants overleg van mbo-opleidingen hoopt hij dat de opleidingen gezamenlijk zover komen dat ze het aantal studenten op creatieve opleidingen gaan beperken. Hij spoort ook de overheid aan om regels te maken die studentenstops in het mbo mogelijk maken. Maar de uitvoering moet volgens hem regionaal bekeken worden, omdat de arbeidsmarkt in elke regio anders is.

 

 

 

Cor van Gerven deed zijn oproep bij de ondertekening van het Brabants Arbeidsmarktakkoord in Den Bosch. Provincie, gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties en vertegenwoordigers uit het onderwijs maken daarin afspraken om te zorgen dat vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.


Best een lastige kwestie als je er goed over nadenkt! Je zou kunnen zeggen dat het de eigen keuze van de student is wanneer hij of zij voor een populaire opleiding kiest waarmee de kans klein is dat je later aan de bak komt. Toch is het kiezen van dit soort studies niet alleen hun eigen probleem. Aan de andere kant is er namelijk ook een schreeuwend tekort aan bijvoorbeeld technisch personeel en zou het beter uitkomen als een deel van deze studenten zou kiezen voor een technische opleiding. En als je het zo bekijkt kan ik me wel weer in de mening van Cor van  Gerven vinden. Als uiteindelijk niemand er beter van wordt, zal er toch iets veranderd moeten worden.

Zwarte lijst studie met weinig baanperspectief
 Een paar maanden geleden pleitte CNV Jongeren en het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ook al voor een ‘openbare zwarte lijst van studies met weinig baanperspectief’. Zij pleitten voor meer duidelijkheid over de kansen op een baan per opleiding en dat is volgens mij precies wat er op dit moment nodig is. Want zijn de studenten die hun keuze maken wel zo bewust van hun latere baankansen? En waar ligt nou de werkelijke oorzaak van het tekort bij het technisch personeel? Allemaal zaken waar nog maar eens goed naar gekeken moet worden… 

 

VRIJDAG

Nederlandse studenten slim en ambitieus!

Het valt mij de laatste tijd vaak op dat er veel projecten/wedstrijden zijn waarbij studenten met de meest creatieve ideeën prijzen winnen. Generatie Y blijkt heel inventief te zijn! Deze week heb ik de nieuwtjes rondom deze ‘knapperds’ eens een beetje in de gaten gehouden en wil ik jullie graag een paar indrukwekkende voorbeelden laten zien:

 

Ovam Ecodesign Award
Drie Howest-studenten hebben zowel de eerste als de tweede prijs behaald in de Ovam Ecodesign Award-wedstrijd. Maarten Van Overbeke en Thijs Leroy wonnen met een innovatieve bijenkast de award in de categorie Jaarwerken. Bart Raeves behaalde met een duurzame binnendeur de tweede prijs in de categorie Eindwerken.

 

Waterbouwprijs 2011
De Bossche studenten Civiele Techniek Bart Broers en Rob Bouwens hebben afgelopen donderdag de Waterbouwprijs 2011 voor hbo’ers gewonnen. Ze ontvingen de onderscheiding voor hun ontwerp van een cruiseschipterminal in het Cypriotische Larnaca.

 

 

 

World Solar Challenge
Twee Nederlandse auto's, de 21Connect uit Twente en de Nuna6 uit Delft, verschijnen zondag aan de start van de World Solar Challenge in Australië. Ongeveer 40 teams uit zo'n 20 landen doen mee aan de race van 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide. Alleen auto's die uitsluitend rijden op zonne-energie mogen meedoen. Studenten uit Delft (TU) en Twente (Saxion Hogeschool en Universiteit Twente) hebben de auto's gebouwd en gaan er ook zelf in racen. Het team van de TU Delft heeft een uitstekend track record. Het is de zesde keer dat een Delftse delegatie meedoet aan de World Solar Challenge, de vorige edities hebben vier gouden en een zilveren medaille opgeleverd.

 

Benelux Algorithm Programming Contest 2011
Het Leidse team ‘Geen Commentaar’ heeft op 16 oktober de finale van de Benelux Algorithm Programming Contest 2011 in Eindhoven gewonnen. De studenten wisten het snelst oplossingen te programmeren voor algoritmische vraagstukken.

 

Deze vier voorbeelden sprongen er deze week wel uit voor mij! Ik vind het altijd interessant om te zien hoe creatief, slim en inventief sommige studenten zijn. Als je bedenkt dat ze dit soort activiteiten vaak nog buiten hun studieverplichtingen of bijbaan om verrichten. Combineer dit met het feit dat Nederlandse jongeren het goed doen op de arbeidsmarkt en je kan niet anders zeggen dan dat Nederlandse jongeren toppers zijn!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie