Meer sollicitaties? 5 tips om vacatures te schrijven voor Google!

Door StudentenWerk op 20-10-2011
0 reacties | 5080 views

In het blog ‘5 veelgemaakte fouten bij het schrijven van een vacaturetekst’ heb ik de eerste 5 stappen voor het optimaliseren van een vacaturetekst doorlopen. Nadat je een wervende, aantrekkelijke vacaturetekst hebt geschreven is het tijd om je vacature te optimaliseren voor Google!

 

In het GRATIS StudentenWerk E-recruitment boek vind je een uitgebreide uitleg over hoe je dit succesvol kunt doen. Hieronder alvast een voorproefje:

 

De grote 5 voor een geoptimaliseerde vacaturetekst

Inhoudelijk kun je de volgende 5 regels hanteren voor het schrijven van vacatures voor Google:

 

MAAK DE OPMAAK VAN JE PAGINA SEO-WAARDIG

 

1.       Optimaliseer de paginatitel

De paginatitel, ook wel title tag genoemd, is de titel die helemaal bovenaan de pagina staat, nog boven de adresbalk. Deze vertelt als het ware de zoekmachine in een zin wat de inhoud van de vacature is. Daarom is het heel belangrijk dat je goed nadenkt welke relevante zoekwoorden je in deze titel stopt.

 

2.       Benoem de URL-naam

De URL, onder de paginatitel, is de adresregel van je internetpagina en bestaat uit het domeinadres plus de precisering van je pagina. Bijvoorbeeld: https://www.studentenwerk.nl/vacature/39508/Fulltime-klantenservice-vacature-bij-KPN-in-Eindhoven. Hoewel Google de URL-naam niet heel zwaar meeweegt is het natuurlijk wel belangrijk dat deze de lading van de pagina dekt. Een URL-naam die eindigt met /dir1/dir2pagina1.php is niet vriendelijk voor Google en al helemaal niet voor de lezer.

 

3.       Maak een goede page description

De page description is een korte beschrijving van de desbetreffende webpagina, die je te zien krijgt in de Google zoekresultaten. Dit heeft eigenlijk niet zozeer met SEO te maken als wel met usability. Als je bij description niets invult, gebruikt Google de eerste paar zinnen van je pagina als omschrijving. Wil je de zoekers echter meteen laten zien waar jouw pagina over gaat, dan zet je er natuurlijk een pakkende tekst neer. Maak je description niet langer dan 150 tekens (inclusief spaties).

 

4.       Maak gebruik van koppen en tussenkoppen

Zorg voor een informatieve kop met relevante keywords. Bedenk hierbij: je moet erop gevonden kunnen worden via Google en de lezer moet meteen weten waar de rest van de tekst over gaat. Tussenkoppen zijn weliswaar voor Google al weer iets minder van waarde dan de kop van een tekst, maar zijn noodzakelijk om een lange vacaturetekst overzichtelijk te maken.

 

5.       Maak gebruik van relevante linkjes

Om je verhaal nog relevanter en informatiever te maken, kun je in je vacaturetekst verwijzen naar andere pagina’s. Dit kunnen pagina’s zijn binnen je eigen site (deeplinks), maar net zo goed externe pagina’s. De zoekrobot van Google beoordeelt de waarde van je link als volgt:

-          Is de link relevant voor het verhaal?

-          Dekt de naam van de link de lading van de nieuwe pagina?

-          Is de content op de verwezen pagina relevant en betrouwbaar?

 

GEBRUIK DE JUISTE KEYWORDS

Wat typen kandidaten bij Google in als ze naar jouw vacature zoeken? En welke woorden worden het meest gebruikt? Hier moet je proberen zo goed mogelijk achter zien te komen, aangezien dit de keywords zijn die ook in je tekst behoren te staan. Hoe meer mensen op een bepaald woord in Google zoeken, hoe hoger het zoekvolume van dit woord. Als jij keywords in je tekst hebt staan met een hoog zoekvolume, dan trek je dus ook meer potentiële bezoekers aan voor je vacature.

 

Key words

 

LET OP! Als je op korte termijn (binnen een maand) iemand zoekt heeft het toepassen van SEO geen zin. Google heeft soms een maand nodig om je pagina te indexeren. In dit geval kun je je beter concentreren op het schrijven van een wervende, creatieve tekst.

 

MELD JE VACATURE AAN BIJ FEED SITES

Naast zoekmachines als Google bestaat er ook nog zoiets als verticale zoekmachines, ook wel feed sites genoemd. Deze richten zich specifiek op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld uitsluitend banen. De bekendste vacature zoekmachines zijn Jobrapido, Trovit en Indeed. In tegenstelling tot vacaturesites, zijn vacature zoekmachines gratis. Ze verkrijgen de vacatures via directe feeds van werkgeverssites en vacaturebanken.

 

Y-WAARDIG

Hiermee bedoelen we: houd het eigentijds. Dat is natuurlijk een breed begrip, maar met onze Y-checklist kom je een heel eind:

 

1.       Online communiceren is een tweede natuur

Y houdt van snelle en duidelijke communicatie. Maak je tekst informatief door er meerdere linkjes in te plaatsen. Heb je het bijvoorbeeld over het team waarin iemand komt te werken, maak dan van het woord ‘team’ een hyperlink naar je ‘over ons pagina’. Zo houd je je tekst nog wel kort, maar wel informatief en interactief.

 

Y gebruikt social media en is hierdoor gewend aan korte lijntjes. Zet duidelijk een contactpersoon bij de vacature. Wellicht is het ook mogelijk om te reageren via Twitter of LinkedIn? Maak in dat geval een linkje van de contactpersoon naar zijn of haar LinkedIn/Twitterprofiel. Hoe bereikbaarder, hoe beter!

 

2.       Uw werknemer is ook een merk

Het imago dat jongeren om zich heen bouwen door het gebruik van social media en internet in het algemeen wordt ook wel personal branding genoemd. Ze maken van zichzelf een persoonlijk merk. Dit merk versterken ze door zichzelf te verbinden aan of te identificeren met andere merken. Komt het imago van jouw bedrijf goed naar voren? Denk hier nog eens goed over na.

 

 personal branding

 

3.       Is uw organisatie authentiek genoeg?

Snelle verkoopteksten zijn uit. Waar het om gaat is dat je oprecht bent, transparant en persoonlijk. Laat die persoonlijkheid dan ook doorschemeren. Wees open, benaderbaar.

 

4.       Autoriteit moet je verdienen

Deze houding van jongeren is eerder iets om rekening mee te houden in het sollicitatiegesprek of op de werkvloer dan in een vacaturetekst. Maar om toch een poging te wagen: wellicht is het goed om een aantal prestaties van je bedrijf uit te lichten, om aan te geven waar jullie kracht ligt en dat het ook verdiend is.

 

5.       Zingeving is een primaire behoefte

Met andere woorden: laat zien wat je bedrijf naast een salaris en carrièreperspectief nog meer te bieden heeft. Trainingen en cursussen, doorgroeimogelijkheden, mogelijkheid tot onbetaald verlof, duurzaam beleid etc.

 

6.       Het gaat om wat je doet, niet om wanneer je het doet

Voert jouw bedrijf een flexibel beleid? Bijvoorbeeld door thuiswerkmogelijkheden te bieden of flexibele werktijden? Vergeet dit dan zeker niet te vermelden in je tekst. Een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid en werkindeling past perfect bij deze nieuwe generatie!

 

INGERICHT VOOR HET WEB 2.0?

Zoals gezegd is de Y-generatie veel online te vinden en maakt ze gebruik van allerlei social media kanalen. Profiteer hiervan door je pagina’s deelbaar te maken. Dit doe je gemakkelijk door social share buttons te implementeren onderaan je vacature. Zo maakt StudentenWerk gebruik van het programmaatje Add This. Probeer de opties wel te beperken. Niet alleen is het heel druk, ook worden de meeste functies nauwelijks gebruikt.

In het volgende blog geef ik een uitleg over de Google keyword tool. Kun je niet wachten? Bestel dan Gratis de  StudentenWerk E-recruitment gids. In dit boekje lees je ook meer over employer branding en generatie Y en Het Nieuwe Communiceren. 

 

Headlines nieuwsbrief oktober

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie