Gen Y & Einstein overzicht wk 41 met o.a. Traineeships in trek bij starters

Door Lisa Klijn op 14-10-2011
0 reacties | 3412 views

MAANDAG

Studenten zien af van masteropleiding

 

Steeds meer studenten zien af van een masteropleiding als de basisbeurs in de masterfase wordt afgeschaft en men minder lang recht heeft op een OV-studentenkaart. Dit blijkt uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder ruim 2500 studenten.

Er is de afgelopen tijd veel over gezegd en geschreven: de plannen van het kabinet om het leenstelsel voor masteropleidingen volgend studiejaar in te voeren. Door deze regeling zal de basisbeurs voor masteropleidingen omgezet worden in een lening. Dit heeft tot gevolg dat één op de acht studenten hierdoor afziet van een masteropleiding.

Studenten kiezen ‘bewuster’ voor studie door maatregelen
Naast het vervallen van de basisbeurs in de masterfase, moet volgens het kabinet het recht op gratis reizen verlaagd worden van officiële studieduur plus drie jaar naar officiële studieduur plus een jaar. Ook moet de terugbetalingperiode van de studieschuld verlengd worden van 15 naar 20 jaar. Halbe Zijlstra, Staatssecretaris, verwacht dat studenten door de maatregelen ‘bewuster kiezen’ voor een studie.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de kabinetsplannen. Voorzitter Pascal Ten Have zegt: “Meer dan de helft van de studenten geeft aan geen of een andere masterstudie te willen volgen als de plannen doorgaan”. Hij noemt de financiële maatregel ‘zeer kwalijk’ en vindt dat het systeem toegankelijk moet blijven.

 

En daar sluit ik me volledig bij aan! Het is een kwalijke zaak dat studenten wegens financiële redenen niet verder kunnen studeren. Het lijkt mij verstandig om juist in deze zware economische tijden te investeren in de kenniseconomie. Ik heb dat een paar weken geleden, na de presentatie van de miljoenennota, ook al gemeld in het Generatie Y & Einstein overzicht. Studenten moeten juist aangemoedigd worden om door te studeren, of wil Nederland geen kennisland (meer) zijn?

 

DINSDAG

Bedrijven die traineeships geven in trek bij starters

 

Hoogopgeleide starters zijn leergierig en ambitieus, dat blijkt maar weer! Meer dan 60% van de hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt zou zijn of haar carrière namelijk graag beginnen via een traineeship bij een gerenommeerd bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek onder 210 bezoekers van het Careerevent dat op 6 en 7 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond.

 

66% overweegt een traineeship als eerste stap in carrière
Op de vraag of men een traineeship overwoog als eerste stap in hun carrière antwoordde 66% volmondig ja. De interesse van hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt voor een traineeship is dus fors. Bedrijven die een traineeship aanbieden hebben duidelijk een streepje voor.

 

mensen in pak klaar voor de start

 

Tijdens het Careerevent werd ook de verkiezing ‘Het Beste Traineeship 2011’ gehouden. Bij de vakjury kwam de ABN AMRO als grote winnaar uit de bus. Ook het publiek mocht zijn stem uitbrengen op de website debestetraineeships.nl op ruim 40 traineeships in vijf verschillende categorieën. Ruim 3.500 mensen brachten hun stem uit via de site. Binnen de vijf categorieën waren dit de favorieten:

   
- Financieel & Accountancy: ABN AMRO
- IT en Techniek: Van Oord Dredging and Marine Contractors
- Management: Woningcorporaties/Plateau
- Overheid: Regio Twente Netwerkstad
- Overig: Océ Nederland

 

Bij een onderzoek onder 210 bezoekers kun je je afvragen hoe betrouwbaar de uitslag is. Maar ik, als generatie Y medewerker en tevens Hbo-student, zou ook volmondig ja zeggen op bovenstaande vraag. Het lijkt me een uitstekende manier voor zowel werkgever als werknemer om een starter op deze manier te laten beginnen. Als starter krijg je een hoop vertrouwen vanuit het bedrijf door je  een intensief opleidingstraject aan te bieden en je wordt (als het goed is) zo goed ingewerkt dat je na een tijdje van grote waarde voor het bedrijf kan zijn. Een win-win situatie dus!

 

DINSDAG

CEO slechts 9 dagen per jaar bezig met talentbeleid

 

CEO’s zeggen dat talentbeheer topprioriteit heeft, in de praktijk houden zij zich er echter weinig mee bezig. Om precies te zijn: gemiddeld negen dagen per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Boston Consulting Group.

 

Manager krijgt meeste aandacht

 

Het onderzoek wijst uit dat bedrijven vooral moeite doen om de ervaren managers te begeleiden in hun verdere ontplooiing. Slechts 35 procent doet moeite voor de jongere medewerkers. En dat, terwijl inmiddels bekend is dat jongeren langer aan boord blijven als ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Negen dagen is bitter weinig, dat vinden ook de onderzoekers. Vaak blijkt immers dat talentbeheer pas op de agenda van een organisatie terecht komt als de grote baas zijn gewicht in de schaal werpt.

 

silhouetten met het woord talent

 

Uit het onderzoek blijkt  bovendien dat talentbeheer programma’s het meest voor komen in de best presterende organisaties, het zijn juist vaak de minst goed draaiende ondernemingen die het minst met talentbeheerprogramma’s in de weer zijn. Wat een gemiste kans voor de werkgevers! Het kost misschien wat extra energie om aandacht te besteden aan de talenten binnen je organisatie maar dat zal het zeker waard zijn. Als je het maximale uit je werknemer haalt, zal dat ook je bedrijf ten goede komen. Investeer in talent en hou ze tevreden, ze zijn tenslotte de toekomst van je organisatie!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie