5 veelgemaakte fouten bij het schrijven van een vacaturetekst

Door StudentenWerk op 17-10-2011
0 reacties | 15757 views

In het blog ‘Zoekmachine optimalisatie voor dummies’ heb je kennis kunnen maken met de basics van SEO. Nu begrijp je misschien ook dat het belangrijk is om je vacatures te optimaliseren. Ook zij worden zo beter gevonden! In de GRATIS StudentenWerk E-recruitment gids vind je een uitgebreide uitleg over hoe je dit succesvol kunt doen. Hieronder vind je alvast een voorproefje:

Een wervende vacaturetekst schrijven
Voordat je je vacature gaat optimaliseren voor zoekmachines, moet er nog iets anders gebeuren: een goede vacature schrijven. Naast het gebruik van goede keywords in je verhaal gaat het ook om creativiteit, een logische opbouw en een aantrekkelijke opmaak. De reden hiervoor is tweeledig: niet alleen Google geeft je pagina een betere beoordeling, ook de lezer blijft langer hangen. En daar gaat het uiteindelijk om!

DE GROTE 5 VOOR EEN WERVENDE VACATURETEKST
Maar een goede vacature schrijven is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij het schrijven van een vacaturetekst wordt er nog weleens een aantal zaken vergeten of sluipen er toch een paar (kleine) fouten in. Op basis van 5 veelgemaakte fouten, hebben wij 5 regels opgesteld die je kunt hanteren voor het schrijven van een goede, wervende vacaturetekst:

1.    Doelgroepgericht
Je kunt je tekst pas echt relevant maken als je weet wie je doelgroep is en waar zij naar op zoek is. Niet alleen naar welke functie, ook naar welke werkgever! Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je de USP’s (Unique Selling Points) van je eigen product kunt benoemen. Pas als jij precies weet wat jou onderscheidt van de concurrent weet je ook wie je doelgroep is.

2.    Informatief

Zorg ervoor dat een mogelijke kandidaat met zo min mogelijk onbeantwoorde vragen komt te zitten. De volgende punten moeten standaard in een vacaturetekst vermeld worden:

 • Omschrijving van de organisatie
  Laat zien wat er zo bijzonder is aan jouw organisatie. Het soort werkgever is minstens zo belangrijk als de functie. Generatie Y wil een werkgever die bij haar past. Dat betekent dat je de onderscheidende factoren van je organisatie juist moet benadrukken. Wat is de sfeer op kantoor? Is er een MVO- of duurzaam beleid? Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Allemaal zaken die voor de toekomstige starters van doorslaggevend belang kunnen zijn!
 • Duidelijke functietitel
  Hoe duidelijker en bekender de functietitel, hoe meer mensen er zullen reageren.
 • Functieomschrijving met functie-eisen (kennis, vaardigheden, talenten)
  Gebruik voor de omschrijving van taken en verantwoordelijkheden geen (of weinig) moeilijke woorden of onbekende functietitels die alleen in jouw bedrijf bekend zijn. Waarom? Ten eerste moet een functienaam direct duidelijkheid geven, ten tweede: niemand kan die termen zelf bedenken, dus niemand zoekt hierop via zoekmachines.
 • Opleidingseisen
 • Standplaats vacature
 • Primaire arbeidsvoorwaarden en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Sollicitatieprocedure
  De wijze van reageren en de sluitingstermijn.
 • Contactgegevens
  Contactpersoon, e-mailadres, telefoonnummer.


3.    Overzichtelijk
Hoe overzichtelijker de tekst, hoe beter. Je doelgroep scant de tekst om er zo snel mogelijk de relevante informatie uit te kunnen halen. Teksten schrijven voor internet vergt een andere aanpak dan voor printmedia. 5 regels om je vacaturetekst overzichtelijk te houden:


1.    Maak korte, krachtige zinnen.
2.    Gebruik regelmatig witregels. Houd het luchtig.
3.    Maak alinea’s niet langer dan vier regels.
4.    Gebruik voldoende tussenkoppen.
5.    Zorg voor een logische opbouw. Begin met dat wat de functie zo leuk maakt en        eindig met het sollicitatieproces en de contactgegevens.

4.    Persoonlijk
Probeer de lezer direct aan te spreken. Schrijf zo min mogelijk vanuit de derde persoon en houd de tekst actief. Zeg je of jij in plaats van de kandidaat.

 

Creatieve vacature tekst

 

5.    Creatief en onderscheidend
Het is misschien niet zo consequent van ons, maar vergeet nu alles wat we in regel 1 t/m 4 gezegd hebben. Het is namelijk lastig om creatief te schrijven en je tegelijkertijd aan allemaal regeltjes te houden. Meer over creatief en onderscheidend schrijven, kun je lezen in het blog ‘Vacatureteksten schrijf je beyond the comfort zone’.

Meer weten over vacature optimalisatie?
Nu je weet hoe je een wervende vacaturetekst kunt schrijven is het tijd om je vacaturetekst te optimaliseren voor Google. In mijn volgende blog deel ik ‘5 gouden regels voor het optimaliseren van vacatures’. Kun je niet wachten en wil je tevens weten hoe je je wervingssite zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken voor generatie Y of wil je meer inzicht in het social media gebruik van deze generatie? Bestel dan GRATIS het StudentenWerk E-recruitment boekje!

Headlines nieuwsbrief oktober

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie