Gen Y & Einstein overzicht wk 40 met o.a. Psychologische contractbreuk reden voor starter om te vertrekken

Door Lisa Klijn op 07-10-2011
0 reacties | 3119 views

MAANDAG

 

Psychologische contractbreuk reden voor starter om te vertrekken

Het komt iedereen vast bekend voor: een sollicitatiegesprek waarin de werkgever veel mooie verwachtingen, zoals een goede werksfeer of doorgroeimogelijkheden schept. Uit onderzoek blijkt dat werknemers veel waarde hechten aan deze afspraken, die deel uitmaken van een zogenaamd ‘ongeschreven psychologisch contract’. Werkgevers hechten daarentegen vooral veel waarde aan het ondertekenen van het papieren contract (de arbeidsovereenkomst). Dit verschil tussen werkgever en werknemer kan in de toekomstige werksituatie verstrekkende negatieve gevolgen hebben. Dit constateert Anne Hootsen van Improvels die een literatuuronderzoek deed naar dit fenomeen.

 

Beloftes nakomen
Het lijkt zo makkelijk voor de werkgever: je verzint tijdens het sollicitatiegesprek de beste verhalen over je bedrijf en doet mooie beloftes over de werksfeer en de functie... en de sollicitant is binnen! Uit het onderzoek komt echter naar voren dat als je de werknemer voor een tijd wil behouden, je de beloftes ook daadwerkelijk na moet komen.

 

Jongeren pakken sneller hun biezen
Werkgevers onderschatten daarmee het belang van het ‘psychologische contract’ waardoor vooral starters na contractbreuk op zoek gaan naar een nieuwe baan. Volgens Hootsen zijn de gevolgen van ‘psychologische contractbreuk’ ingrijpender bij jongeren dan bij ouderen. Psychologische contractbreuk is voor veel starters de meest doorslaggevende reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Hoewel oudere werknemers vaker blijven zitten, nemen ze meer afstand. Ze raken minder gemotiveerd maar zijn eerder geneigd zich erin te schikken. Jongeren zullen echter sneller hun biezen pakken. Zij beginnen vaak heel enthousiast, willen zich snel ontplooien en hebben hoge verwachtingen als zij nieuw binnenkomen in een organisatie. Daardoor zijn ze ook sneller teleurgesteld als hun verwachtingen niet matchen.

 

Dit vind ik eigenlijk best een logisch verhaal! Ik kan me goed voorstellen dat werknemers veel waarde hechten aan ‘beloftes’, dat doe ik zelf ook. Als iemand je iets belooft of voorschetst en later blijkt dat hier helemaal niets van terecht komt dan voel je je, naast dat je teleurgesteld bent, een beetje in de maling genomen. Zo ga je nou eenmaal niet met je (toekomstige) werknemers om vind ik. Tip voor de werkgevers: houd je (toekomstige) werknemer tevreden en schep geen verwachtingen die je niet waar kunt maken. Dan zijn ze namelijk zo weer weg!

 

WOENSDAG

Onderzoek: De Beste Studies van 2011


Elsevier presenteert deze week weer het jaarlijkse onderzoek naar: ‘De Beste Studies van 2011’, waarin 153 studies met elkaar worden vergeleken. Een onderzoek waarin zowel hoogleraren als studenten hun stem laten horen. Het resultaat is een eerlijk oordeel over studies en universiteiten. Voor studenten handig bij de keuze voor een toekomstige studie. En voor werkgevers wellicht handig bij hun zoektocht naar goed geschoold jong talent!

 

Voor het studentenonderzoek maakte Elsevier gebruik van resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), waar bijna alle studenten jaarlijks een uitnodiging voor krijgen. Met de hulp van ResearchNed werden zowel bacheloropleidingen van hogescholen en universiteiten als masteropleidingen en university colleges vergeleken. In totaal kozen 2.500 hoogleraren de beste studies in hun vakgebied en gaven 150.000 studenten een oordeel over hun eigen studie.

 

 

Toppers: sociologie, bestuurskunde of aardwetenschappen in Utrecht
Uit het hooglerarenonderzoek blijkt dat de Universiteit Utrecht het beste uit de verf komt. De Universiteit van Tilburg biedt de beste specialisaties en de TU Eindhoven wint het van technische universiteiten Delft en Enschede. Uit het studentenonderzoek blijkt dat de Radbout Universiteit Nijmegen en Universiteit Groningen het hoogst scoren in aanzien. Wat betreft de hogescholen staat Hogeschool Zeeland op één, gevolgd door Avans Hogeschool en Hogeschool Zuyd. De grote winnaars van het onderzoek zijn de studies: sociologie, bestuurskunde of aardwetenschappen in Utrecht. Zowel de studenten als de hoogleraren gaven deze studies het beste oordeel. Wil je het volledige overzicht van de ‘De beste Studies 2011’? Haal dan Elsevier (nr. 39) in huis.

 

Ik vind het altijd een interessant onderzoek alhoewel je je ook maar moet afvragen wat het waard is. Ieder type student past bij een bepaald type school of studie en wat de ene als positief ervaart kan de ander als negatief ervaren. Toch is het wel leuk om ‘over het algemeen’ te weten welke studies goed staan aangeschreven, maar pin je er vooral niet op vast want er komen bijvoorbeeld ook echt nog wel toppers van Hogeschool Inholland af….

 

DONDERDAG

 

Ondernemende student wordt voortaan aangemoedigd

Goed nieuws voor studenten die in het jaar van hun afstuderen al geld verdienen met hun eigen onderneming: het kabinet wil ondernemende studenten aanmoedigen. Studenten die in hun laatste studiejaar bedrijfswinst boeken, hoeven daarmee niet meteen hun studiebeurs af te betalen. Zij behouden voortaan hun studiebeurs, ook als hun brutowinst hoger is dan € 13.000. Dat maken minister Verhagen van Economische Zaken en staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs vandaag bekend.

 

 

Duizenden studenten overschrijden de ‘bijverdiengrens’
Het is een veelbesproken onderwerp: de zogeheten ‘bijverdiengrens’ in de studiefinanciering. Studenten die met hun inkomsten de grens overschrijden moesten hun beurs inleveren en vaak deels terugbetalen, net als de kosten van hun ov-studentenkaart. Dit overkomt jaarlijks duizenden studenten, onder wie velen die tijdens hun studie een eigen bedrijfje zijn begonnen.

 

‘Straf op succes’
Ik heb het altijd al een belachelijke regel gevonden. Ik ben van mening dat je ondernemende studenten juist moet stimuleren! Ik vind het hartstikke knap hoe jongeren soms fantastische ideeën en prestaties op de arbeidsmarkt neerzetten. Waarom zou je dit ontmoedigen? Het kabinet sluit zich daar inmiddels bij aan. Verhagen ziet de bijverdiengrens als een ‘straf op succes’. Daarom schrapt hij de grens voor ondernemende studenten in het jaar van afstuderen. “Studenten worden niet langer gedwongen hun ondernemerschapavontuur onnodig uit te stellen”, aldus de bewindsman.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie