Gen Y & Einstein overzicht wk 38 met o.a. de gevolgen van de Miljoenennota voor studenten

Door Lisa Klijn op 23-09-2011
0 reacties | 2920 views

DINSDAG

De gevolgen van de Miljoenennota 2012 voor studenten

 

Afgelopen dinsdag, de derde van september, was het weer zo ver: de Miljoenennota werd gepresenteerd. De koningin zei dat we er allemaal op achteruit gaan, dat geldt dus ook voor de studenten. Door alle bezuinigingen gaan het onderwijs, de huur en de zorg in 2012 flink op de schop. Prinsjesdag is misschien niet iets waar studenten met spanning op wachten en waar ze de televisie voor aanzetten, toch is het wel interessant om even te kijken naar wat de Miljoenennota in petto heeft voor de student.

 

Enkele gevolgen voor de student op een rij:

 

De langstudeerboete wordt ingevoerd, waardoor studenten die te lang over hun studie doen extra zullen gaan betalen.


De studiefinanciering voor de masterfase wordt afgeschaft: studenten krijgen voortaan dus nog maar 3 of 4 jaar studiefinanciering, afhankelijk van de duur van de bachelor.


Voor een tweede studie, waar een schakeljaar ook onder valt, gaan studenten instellingscollegegeld betalen. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan €10.000.

Studenten die een kamer of appartement huren en dat bekostigen met de huursubsidie, gaan er voortaan €9,25 per maand op achteruit. Jaarlijks is dit een bedrag van €111.

De regering geeft aan dat men het onderwijs niet de dupe wil laten worden van de overheidsbezuinigingen. De overheid vraagt wel van het beroepsonderwijs de opleidingen meer te laten aansluiten op de arbeidsmarkt en van universiteiten om onderzoek meer relevant te laten zijn voor de arbeidsmarkt.

De zorgpremie stijgt jaarlijks. En nu het eigen risico ook met €50 omhoog gaat, wordt de drempel om medicijnen te bestellen of een tandartsbezoekje iets hoger. Het kabinet gaat hier echter jaarlijks €20 van aftrekken.

Het onderwijsbudget voor de komende jaren stijgt waarschijnlijk niet, het aantal studenten echter wel. Het beschikbare bedrag per student zal dus stevig dalen.

 

Het is moeilijk om een oordeel te vellen als het gaat om bezuinigingen. Bezuinigingen moeten nou eenmaal doorgevoerd worden om het begrotingstekort terug te dringen. Toch zet ik soms mijn twijfels bij enkele bezuinigingen. Als Nederland een kennisland wil zijn, zal ze in ieder geval studenten moeten motiveren en aanmoedigen om zo lang en goed mogelijk door te studeren. Hoe duurder je het voor ze maakt, hoe groter de kans is dat ze niet verder studeren of helemaal niet kunnen gaan studeren. Met als gevolg dat je straks een groot deel van de bevolking uitsluit en alleen nog maar elite verder kan studeren… Is dat niet een beetje ouderwets?  

DINSDAG

 

Generatie Y verkiest Babyboomer boven generatie X-manager

Verschillende generaties op de werkvloer. Kunnen ze nou wel of niet met elkaar overweg? Lijken ze op elkaar? Verschillen ze van elkaar? Uit een recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Boer & Croon onder ruim 100 topmanagers blijkt dat Generatie Y (1960-1975) weinig feeling heeft met  leidinggevenden uit generatie X (1960-1975) door wie zij worden aangestuurd.

 

Gecharmeerd van kennis en senioriteit
Topmanagers van vandaag de dag vallen onder te verdelen in Babyboomers (1945-1960) en generatie X (1960-1975). Uit het onderzoek blijkt dat er de beste klik op de werkvloer is tussen de Babyboomers en generatie Y. Het is best opmerkelijk dat Y beter met babyboomers kan opschieten dan met X. De generaties Y en X liggen namelijk veel dichter bij elkaar qua leeftijd. Uit de praktijk blijkt dat de generatie Y erg gecharmeerd is van de generatie Babyboom vanwege hun kennis en senioriteit.  Daarnaast speelt ook mee dat Babyboomers vaak kinderen hebben in de generatie Y, waardoor ze veel herkennen en ze een natuurlijk begrip opbouwen.

 

lachende mensen in nette outfit

 

Generatie Y is veel minder onder de indruk van Generatie X. De jongere generatie denkt al gauw ‘dat kan ik ook’. Bovendien herkent generatie X zich minder in belangrijke aspecten voor jongeren, zoals maatschappelijke verantwoordelijkheid en een goede werk privébalans .

 

De uitslag van het onderzoek verbaast me eigenlijk niet. Ik kan me wel voorstellen dat het prettig is om samen te werken met een generatie die qua leeftijd dichter bij je staat. Ik denk echter dat dit vooral geldt voor collega’s waarmee je op gelijke voet staat. Voor leidinggevenden lijkt het mij juist belangrijk dat diegene wat meer autoriteit uitstraalt. Natuurlijk wil je met je leidinggevende ook goed op kunnen schieten, maar je moet vooral ook iets van hem of haar aan kunnen nemen en kunnen leren.

 

WOENSDAG

Jongeren liever aan het werk voor baas dan als ZZP’er

 

Jongeren van nu staan bekend om hun hoge mate van zelfstandigheid, zelfverzekerdheid en hun behoefte aan vrijheid. Alles wat je nodig hebt om zelfstandig ondernemer te worden, althans dat zou je zeggen… Toch verkiest het merendeel van de jongeren tussen de 25 en 35 jaar een vast dienstverband boven een baan als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel). Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau EIM. 

 

10% jongere werknemers ZZP’er
Jonge zelfstandigen zijn zwaar ondervertegenwoordigd op de huidige arbeidsmarkt. Nog geen 10% van alle zelfstandigen is jonger dan 35 jaar. Van dit percentage werkt het merendeel als ZZP’er in de dienstverlening. Autonomie en flexibiliteit zijn de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken. Verder ambiëren ZZP’ers geen traditionele baan en hebben ze in de regel een hekel gekregen aan de bureaucratische cultuur en het politieke gekonkel.  

zzp'er kijkt ondersteboven op zijn laptop

 

Gezien de eigenschappen van de jonge starters is het opmerkelijk te noemen dat er in deze groep zo weinig ZZP’ers zitten. Dick Dam, directeur van Hollandse Nieuwe, een netwerkorganisatie voor zelfstandigen zegt daarop: “Wellicht zien jongeren een loondienstverband als noodzakelijke werkervaring voordat ze zichzelf als professional kunnen verhuren. Een soort verlengde stage".

 

Toename jonge ZZP'ers verwacht
De verwachting is dat de vraag naar jonge ZZP'ers fors zal toenemen. Organisaties kiezen meer en meer voor wendbare oplossingen als het gaat om het organiseren van arbeid. “In de toekomst nemen netwerkorganisaties een nog sterkere positie in. Zelfstandigen spelen daarin een belangrijke rol. Organisaties zullen vaker tijdelijke teams van zelfstandigen (laten) samenstellen die oplossingen bieden voor organisatievraagstukken. De frisse, eigenwijze blik van jonge zelfstandigen is hierin keihard nodig”, aldus Dick Dam.

 

Als je naar de eigenschappen van de jonge starters kijkt is het misschien een opvallend nieuwtje. Toch begrijp ik de jongeren wel. Je bent nog jong, onervaren en je hebt nog een hoop te leren. Waar kun je dat nou beter doen dan in vast dienstverband binnen een bedrijf? Daarnaast lijkt het mij (als generatie Y werknemer) een hoop gedoe en geregel om je zelf als ZZP’er op de markt te zetten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie