Werkloze jeugd niet geholpen door overheid: StudentenWerk doet oproep

Door Karlijn Fiesler op 02-06-2010
2 reacties | 3694 views

Gisteren meldden verschillende kranten dat de aanpak van jeugdwerkloosheid door het huidige (demissionair) kabinet volgens FNV Jong volledig is tekortgeschoten. Nu komt deze constatering in het licht van de komende verkiezingen natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar als uitzendbureau dat zich volledig richt op jongeren willen wij hier graag aandacht aan besteden.


hangjongeren


Vanaf 1 oktober 2009 ging de WIJ van start, Wet Investering Jongeren. Deze wet geeft jongeren het recht op werk en/of scholing en verplicht gemeenten om jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering, eerst werk of scholing (al dan niet gecombineerd) aan te bieden. Pas als er na 2 maanden nog steeds geen passend aanbod gedaan kan worden, heeft de jongere recht op een bijstandsuitkering. Het lijkt een pracht initiatief, maar het komt er in de praktijk op neer dat jongeren ‘geparkeerd’ worden op een plek zonder perspectief.

Na een peiling van het FNV onder 4000 jongeren blijkt dat tot nu toe nog geen 5% van de ondervraagden een werk-leeraanbod en slechts een kwart een baan of opleiding krijgt aangeboden. Driekwart van de ondervraagden kent niet eens het hele bestaan van de wet. Omdat er geen budget is vrijgegeven om de invoer van de WIJ naar behoren uit te voeren, is er nauwelijks aandacht besteed aan de communicatie en activering van de nieuwe wet. Het maakt het allemaal erg onoverzichtelijk en de jeugd weet nog half waar ze het UWV kunnen vinden.

Het gevolg is dat momenteel nog steeds 121.000 jongeren werkloos thuis op de bank zitten. Vaak ongewild en stuurloos. Ook StudentenWerk ondervindt geluiden van machteloosheid vanuit de samenleving. Directeur Hugo de Koning: “Wij hebben natuurlijk dagelijks te maken met jongeren die werk zoeken. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam krijgen we veel inloop van jongeren die niet meer weten waar ze het moeten zoeken. Sommigen hebben wegens psychische problemen de aansluiting gemist, anderen hebben een achterstand door hun afkomst. We proberen ze altijd te matchen met een werkgever, maar als dit niet lukt is de frustratie zo voelbaar. Ze voelen zich gewoon niet gehoord.”

FNV roept in haar nieuwe Uitzendbureau StudentenWerk roept bij deze werkgevers en gemeenten op om de handen ineen te slaan en gezamenlijk voor een goed gesprek bij ons op de koffie te komen. We zijn bereid om mee te denken! Met de vergrijzing op het oog kan het toch niet zo zijn dat er 121.000 potentiële jonge talenten onbenut verloren gaan? Dus kom op de koffie!

Reacties

29-09-2010

Bregje:

Goed initiatief! Is hier verder nog op gereageerd door bedrijven?

Plaats jouw reactie