9 non verbale signalen van je sollicitant ontcijferd!

Door StudentenWerk op 13-09-2011
1 reactie | 7018 views

Minstens 70% van onze communicatie vindt door middel van stemklank en lichaamstaal plaats. Toch zijn we in gesprekken, waaronder sollicitatiegesprekken, vaak meer gefocust op wat iemand zegt in plaats van hoe iemand iets zegt. Dat is ook wel logisch. Je hoort immers graag wat je sollicitant motiveert om bij jouw organisatie te solliciteren of hoe je sollicitant in situatie X of Y zou handelen.

 

Ontdek de ‘verborgen’ boodschap

Toch is het ook goed om tijdens een sollicitatiegesprek eens te letten op de lichaamstaal van je sollicitant. Zijn lichaamstaal en woorden wel congruent? Voelt je sollicitant zich op zijn gemak? Door het focussen op lichaamstaal kom je vaak meer te weten over je sollicitant dan je in eerste instantie denkt! Zo kun je ervoor zorgen dat je de boodschap van de sollicitant op de juiste manier interpreteert en dat je de sollicitant gerust kan stellen wanneer hij of zij met een trillende lip of klamme handjes voor je zit. Het blijft spannend, een sollicitatiegesprek!

 

Hieronder vind je 9 non verbale signalen met de (mogelijke) betekenis:

 

Knikken

De sollicitant is geïnteresseerd en luistert aandachtig naar wat je zegt. Hij knikt om te bevestigen dat hij je heeft gehoord en dat hij daarmee instemt. Vaak gaat dit gepaard met hummen en korte jaja’s.

 

Langdurig oogcontact

Langdurig oogcontact kan wijzen op een goede dosis zelfvertrouwen. De sollicitant zoekt duidelijk contact en verbinding. Veel wegkijken wijst daarentegen op onzekerheid. Of op een sollicitant die nadenkt over het antwoord dat hij/zij moet geven!

 

Veel wisselende houdingen

Veel wisselende houdingen van de sollicitant kunnen je een onrustig gevoel geven. Dat is precies het gevoel dat de sollicitant zelf ook heeft. Hij of zij is waarschijnlijk onzeker en twijfelt aan hoe hij zelf overkomt. Plaatst de sollicitant zijn handen achter zijn hoofd en zakt hij onderuit, dan duidt dit meer op ontspanning, verveling of gemak.

 

Spiegelen

Wat veel mensen niet weten is dat spiegelen eigenlijk een gevolg is van verbinding in plaats van een oorzaak. Wanneer mensen zich verbonden voelen met elkaar gaan zij automatisch spiegelen. Wanneer je echter een gevoel van verbondenheid wil creëren dan kun je ook bewust gaan spiegelen. Spiegelt jouw sollicitant jouw houding en gebaren? Dan zoekt deze naar contact!

 

Stevige handdruk

Een stevige handdruk duidt op zelfverzekerdheid. Is het echter een klamme handdruk, dan kan het zijn dat de sollicitant een sollicitatielesje heeft gevolgd. Een stevige handdruk is vaak tip nummer 1 voor een goede eerste indruk!

 

Rode vlekken

Rode vlekken duiden meestal op spanning. De één krijgt klamme handen, de ander rode vlekken. Stel de sollicitant op zijn/haar gemak en begin met een paar simpele vragen.

 

Voorover leunen

De afstand tussen jou en de sollicitant wordt letterlijk verkleind. De sollicitant zoekt toenadering. Waarschijnlijk voelt hij zich op zijn gemak en is hij geïnteresseerd in wat jij vertelt of in de functie die je aanbiedt.

 

Armen over elkaar

Oei, een gesloten houding! Sommige mensen slaan hun armen over elkaar om zekerder over te komen. Dit kan zeker het geval zijn tijdens een sollicitatie. Het kan ook betekenen dat de sollicitant (even) minder geïnteresseerd is of dat de sollicitant zich geen houding weet te geven.

 

Hoge ademing,  ‘geknepen’ stem

Wanneer mensen gespannen zijn, gaan ze vaker hoger en sneller ademhalen. De stem klinkt al snel iets ‘geknepen’. Mensen die zich op hun gemak voelen, ademen juist meer vanuit hun buik en spreken vaak in een rustig tempo.

 

Kijk altijd naar een combinatie van signalen!

Zoals je hierboven kunt lezen hebben de meeste non verbale signalen verschillende betekenissen. Kijk daarom altijd naar een combinatie van signalen en luister naar je gevoel. In hartje winter kan een sollicitant immers ook zijn armen over elkaar slaan om het warm te krijgen. En een spring-in-het-veld kan van nature ook wisselende houdingen aannemen. Ik kan het weten! Toch is het erg waardevol om je bewust te zijn van deze signalen. Ik vind het zelf erg belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen. Een trillende lip of gewriemel met de handen is voor mij al snel een teken om even gas terug te nemen in een gesprek. Een sollicitant die zich op zijn gemak voelt komt toch uiteindelijk ook een stuk beter uit de verf dan een onzekere sollicitant!

 

Headlines nieuwsbrief september

Reacties

17-09-2011

Marga:

Grappig! En zeker herkenbaar als je er op gaat letten ;)

Plaats jouw reactie