Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 35

Door Lisa Klijn op 02-09-2011
0 reacties | 2804 views

MAANDAG

Tieners met Facebook raken sneller verslaafd

 

Er worden véél onderzoeken gedaan naar sociale media en ook minstens net zo veel naar onze toekomstige generatie. Waaronder generatie Einstein. Deze week weer een interessante maar ook zeker opmerkelijke bewering: Tieners met een Facebook-pagina raken sneller verslaafd aan alcohol, sigaretten en drugs. Dat blijkt uit onderzoek van Columbia University.

 

Gevaren kleven aan social media
Over het algemeen zijn onderzoeksresultaten over sociale media en de effecten daarvan vrij positief. Maar er hangen ook gevaren aan vast. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail. Voor een onderzoek aan de Amerikaanse universiteit van Columbia observeerden wetenschappers de levensstijl van 2000 tieners tussen de 12 en 17 jaar die actief zijn op sociale netwerksites.   

 

Facebookgebruiker heeft 2x zoveel kans om cannabis te roken op jonge leeftijd
De onderzoekers trokken de conclusie dat dagelijkse gebruikers van Facebook en Myspace een 5x grotere kans hebben om verslaafd te raken aan roken. Daarnaast hebben ze 3x meer kans om alcohol te gaan drinken en 2x zoveel kans om cannabis te roken op jonge leeftijd.

 
Tieners lijden aan groepsdruk
In eerste instantie zette ik mijn vraagtekens bij de kop van het artikel… wat heeft social media gebruik te maken met verslavingen? Het blijkt dus dat tieners gevoelig zijn voor ‘groepsdruk’. 40% van alle tieners zien op sociale netwerken vrienden rokend of dronken op foto’s staan en beginnen hier dus zelf ook eerder aan. Groepsdruk dus, oordelen de wetenschappers.

"Het wordt tijd dat de social media sites hun verantwoordelijkheid nemen en hun technologische expertise gebruikt om zulke beelden te verbieden en jongeren die dit soort foto's plaatsen te verbannen van de site", aldus een van de onderzoekers. Een slechte bewering vind ik. Het lijkt me namelijk een onmogelijke opgave. De lol van Facebook en Myspace is, naast het sturen van berichten naar elkaar, het delen van foto’s met je vrienden. Als je alleen nog maar foto’s mag plaatsen van mooie natuurgebieden of je nieuwe huisje is de lol (al helemaal voor jongeren) er al snel af denk ik. Bovendien vindt de zogenaamde ‘groepsdruk’ natuurlijk niet alleen op sociale media plaats maar ook in ‘het echte leven’. Groepsdruk is overal. Het is niet de kunst om dit soort zaken te verbieden of te vermijden, het lijkt me belangrijker dat de jeugd er mee om leert gaan.

 

WOENSDAG

Kans op vast contract starters historisch laag

 

Een baan vinden is een hele klus maar een baan vinden met een vast contract is al helemaal moeilijk. Althans dat blijkt uit onderzoek van Elsevier (Studie & Werk 2011).

41% Hbo’ers en 34% academici na anderhalf jaar vaste baan
Uit het onderzoek blijkt dat steeds minder starters na anderhalf jaar een vaste baan hebben. In 2011 was dit slechts 41% van de Hbo’ers en 34% van de academici. In het onderzoek wordt de kans op een vast contract ‘historisch laag’ genoemd.

 

 

Gezondheidszorg meest zekere sector
Bij de afgestudeerde Hbo’ers steken er twee sectoren in negatieve zin bovenuit: de cultuursector (sport & recreatie) en de horeca. Slechts 12 en 26% van de starters heeft een vast contract in deze sectoren. De meest zekere sector voor hbo’ers, wat betreft een vast contract, is de gezondheids- en welzijnszorg; 50 procent heeft een vast contract en 35% heeft daar uitzicht op.

 

Opvallend: academici in de horeca wél vaak een vast contract
Bij academici is de variatie veel groter. In de sectoren landbouw/visserij en
nutsbedrijven krijgt 66% van de academici een vast contract, terwijl het in de sectoren onderwijs en zorg droevig is gesteld: minder dan één vijfde is zekerheid gegund. Academici die in de industrie (incl. uitgeverijen) werkzaam zijn hebben ook vaak een vaste aanstelling: 61% heeft een vast contract en 31% heeft daar uitzicht op. Opvallende uitschieter in positieve zin is de horecasector: 64% van de academici heeft hier een vast contract. Een groot verschil met hbo’ers (26 procent) in dezelfde sector.

 

Dit artikel staat trouwens in lijn met een ander artikel dat ik afgelopen week heb gelezen. In dat artikel werd aangegeven dat er over een jaar of twintig helemaal geen ruimte meer zal zijn voor vaste contracten of CAO’s. “De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler”, aldus Marjolein ten Hoonte directeur Arbeidsmarkt van uitzendbureau Randstad. De daling is in ieder geval ingezet. Ik ben benieuwd…

 

DONDERDAG

 

400 oud- Inholland studenten geven zich op voor masterclass

 

Ongeveer 400 oud-studenten van Inholland die zich zorgen maken om de kwaliteit van hun diploma, hebben zich opgegeven voor een masterclass. Met de bijspijkercursus, die vanaf oktober gegeven wordt, kunnen ze mogelijk een supplement bij hun diploma krijgen. Dat heeft hogeschool Inholland donderdag laten weten.

 

Inholland soap
De afgelopen maanden hebben wij de ‘Inholland situatie’ nauwlettend in de gaten gehouden en ook regelmatig de belangrijkste nieuwtjes over hogeschool Inholland in het nieuwsoverzicht verwerkt. Zo besteedden wij aandacht aan de geheime afstudeerroutes bij Inholland, wilde bestuursvoorzitter Terpstra diploma’s intrekken, kregen Inholland studenten geen baangarantie, klaagden studenten zelf óók over het niveau van het onderwijs en zijn de aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar sterk gedaald.

 

 

Masterclass voor Hbo-onwaardige afgestudeerden
De masterclass is voor de voormalige studenten die op één van de als Hbo-onwaardig aangemerkte opleidingen hun diploma hebben gehaald. Van de 1700 ex-studenten met een discutabel diploma hebben inmiddels 400 ex-studenten zich opgegeven voor de cursus, naar verwachting worden dat er nog meer. Om zeker te zijn dat Inholland niet weer in de fout gaat en om toezicht te houden op de kwaliteit van het onderwijs is er een Commissie Maatwerk in het leven geroepen.

 

Het is jammer dat het echt zo ver heeft moeten komen en studenten nu extra tijd moeten steken in iets waar zij niet schuldig aan zijn geweest. Maar het lijkt me één van de weinige oplossingen voor het probleem. Het siert de studenten die deze kans aangrijpen zeker, daaruit blijkt nog maar eens dat generatie Y ontwikkeling erg belangrijk vindt. Nu maar hopen dat hiermee de kous af is en we binnenkort alleen nog maar hoeven te melden in het nieuwsoverzicht dat de Inholland studenten goed terecht zijn gekomen!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie