Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 34 2011

Door Lisa Klijn op 26-08-2011
0 reacties | 2815 views

ZONDAG

Steeds hogere studieschuld voor starters

 

Het lijkt zo mooi: na een leuke studententijd de ideale baan vinden en dan lekker veel geld verdienen. Een eigen huis, een mooie auto, verre reizen... Voor veel starters is dit echter wel te mooi om waar te zijn. Starters beginnen hun carrière namelijk met een steeds hogere studieschuld. Dit jaar is die gemiddeld 14.500 euro. Dat blijkt uit recent onderzoek van Elsevier en tevens uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

 

Fiscaal juristen hebben hoogste studieschuld
Fiscaal juristen die hebben gestudeerd aan de universiteit hebben de hoogste schuld, gemiddeld 23.600 euro. Aan het Hbo hebben de studenten van de kunstacademie zich het diepst in de schulden gestoken. Zij hebben gemiddeld een studieschuld van 18.000 euro.

 

Meer dan de helft van de starters begint carrière met studieschuld
51% van de starters begint aan zijn carrière met een studieschuld. De gemiddelde schuld van academici bedraagt 17.300 euro, starters met een Hbo-diploma op zak hebben gemiddeld een lening af te lossen van 12.200 euro.

 

geketende handen die kleingeld vasthouden

 

Studenten met bijbaan lenen meer  
In de starters met een lening kan bovendien nog onderscheid gemaakt worden. Leden van een studentenvereniging lenen gemiddeld 4.000 euro meer dan niet-leden. Daarnaast lenen mannen (53%) meer dan vrouwen (49%). Allochtone Hbo’ers lenen 5.000 euro meer dan autochtone Hbo’ers. Allochtone academici lenen 3.000 euro meer dan autochtonen aan de universiteit. En misschien nog wel het meest opvallend: studenten met een bijbaantje lenen meer dan studenten zonder bijbaantje.

Het is moeilijk om over deze groep mensen een oordeel te vellen. Mijn eerste reactie is dat het gaat om belachelijke bedragen die de starters achter zich aanslepen. Ik vind het doodzonde als je tijdens je studententijd al het geld over de balk smijt zonder hier de gevolgen van in te zien. Ik ben sowieso niet zo’n fan van geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt en waar je niet zelf voor hebt gewerkt. Maar het heeft natuurlijk ook z’n keerzijde: er zijn ook studenten die hun eigen studie moeten bekostigen en zij moesten daarvoor misschien wel bijlenen om rond te komen. Ik vraag me in ieder geval af of de studenten en afgestudeerden van nu zich wel bewust zijn wat het afsluiten van een lening precies inhoudt en hoe groot de gevolgen kunnen zijn...

 

MAANDAG

Young Professional 2. 0 is zelfverzekerd en heeft behoefte aan een coach

Young professionals hebben een duidelijk profiel. De studenten en starters van nu zijn hoogopgeleid, zelfverzekerd, zelfstandig en bovendien wereldburger. Dat blijkt uit onderzoek van ASA Student.  

 

Vaste werkplek geliefd bij Young Professional
Het blijft interessant, onderzoeken wat voor eigenschappen en voorkeuren de toekomstige generatie heeft. Een opmerkelijk punt uit dit onderzoek is dat de Young Professionals ondanks dat zij beschikken over de nieuwste communicatiemiddelen om overal en altijd met iedereen te kunnen communiceren, het liefst gebruikmaken van een vaste werkplek op kantoor. De jongelingen hebben een duidelijke voorkeur voor face- to-face contact met collega’s tijdens werktijd. De werksfeer speelt daarbij een zeer bepalende rol. 

 

 lachende mensen in pak

 

Ontwikkelen en veel leren bovenaan lijstje nieuwe generatie
Maar de Young Professionals komen natuurlijk niet alleen naar kantoor voor het gezellige face-to-face contact met collega’s. Ontwikkeling en veel kunnen leren bij een werkgever staan bovenaan het lijstje van de nieuwe generatie als het gaat om wat zij belangrijk vinden op de werkvloer. Tip voor de werkgever: de Young Professional 2.0 werkt graag zelfstandig, maar doet dat wel graag onder toeziend oog van een ervaren coach. Ze zijn op zoek naar collega’s en managers van wie ze kunnen leren, alleen dan niet in een directieve aansturing, maar in een facilitaire vorm. Wie een Young Professional aanneemt, moet dus ruim aandacht hebben voor de manier van aansturing en de samenwerking tussen de huidige werknemers en de nieuwe aanwinst.

Ouderen coachen jongeren
“Het zal zowel voor de werkgevers als de huidige werknemers even tijd kosten om de Young Professional 2.0 te leren kennen”, aldus Katinka Habermehl-Reuiling, algemeen directeur van ASA Student. Hier ligt dan ook een duidelijke kans voor bedrijven. Zij kunnen de oudere doelgroep een rol geven in het coachen van de nieuwe generatie. Iemand waar de Young Professional op terug kan vallen. Hiermee behouden bedrijven de kennis die weg dreigt te vloeien door de vergrijzing van de samenleving."

 

Uit dit onderzoek blijkt dus maar weer eens dat de jongere generatie helemaal niet zo ultramodern is als soms wordt beweerd. Op kantoor werken verkiezen zij nog altijd boven thuiswerken en ook aan begeleiding/coaching op de werkvloer hebben zij behoefte. Young Professionals zijn toch eigenlijk ook maar gewoon werknemers....

 

WOENSDAG

Studeren aan de universiteit was nog nooit zo populair

 

De zomervakantie is voor de meeste jongeren weer ten einde en de scholen gaan weer beginnen. Tijd om vast de balans op te maken. Dit jaar hebben ruim 46.000 nieuwe studenten zich ingeschreven op één van de Nederlandse universiteiten. Dat is 4.5% meer dan vorig jaar rond deze tijd. De cijfers zijn voorlopig en op basis van vooraanmeldingen, zo liet de VSNU (vereniging van universiteiten) woensdag weten. Nieuwe studenten kunnen zich tot 1 oktober aanmelden.

 

Steeds meer buitenlandse studenten
De groei komt voor een groot deel door buitenlandse studenten, waar ik vorige week in het weekoverzicht nog aandacht aan besteedde, die in Nederland komen studeren: komend schooljaar zijn dat er 7.000, dat is maar liefst 38% meer dan vorig jaar.

 poppetje met diploma

 

Psychologie populairst onder bachelor studenten
De groei zit vooral bij opleidingen op het gebied van techniek (17%), natuur (12%) en economie (11%). De populairste bachelor is psychologie, met meer dan 4.000 aanmeldingen. Opvallend is dat de opleidingen die onder Taal&Cultuur vallen dit jaar minder populair lijken te zijn bij de studenten. De aanmeldingen daar zijn tot nu toe met 8% afgenomen.

 

Lekker bezig die studenten! Nu maar hopen dat ze over een paar jaar allemaal de arbeidsmarkt betreden mét diploma. Zo zijn er voor de werkgever weer wat hoogopgeleide werknemers beschikbaar en komt de student onder de impopulaire langstudeermaatregel van het kabinet uit. Iedereen blij!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie