Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 33

Door Lisa Klijn op 19-08-2011
0 reacties | 3008 views

MAANDAG

 

De generatie Y is helemaal niet zo anders

 

Er wordt veel gezegd en geschreven over wat nou typisch generatie Y is. Zo zou de generatie medewerkers die nu de arbeidsmarkt betreedt verwend en naïef zijn. Toch blijken de verschillen met de vorige generaties minder groot dan soms geroepen wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenexa High Performance Institute.


Naar aanleiding van een artikel van P&Oactueel volgen hier twee kenmerken die vaak typisch generatie Y worden genoemd maar die eigenlijk ook al bij eerdere generaties zichtbaar waren.

 

1. Generatie Y is a hard one to please
Van generatie Y wordt vaak geroepen dat zij verwend zijn en daardoor minder snel tevreden zijn dan voorgaande generaties. Het klopt inderdaad dat ze veeleisend zijn, maar dat maakt ze niet minder snel tevreden. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat generatie Y juist in velen opzichten meer tevreden is dan hun ouders en grootouders. Maar liefst 60% van de generatie blijkt ‘extreem tevreden’ met hun werk. Bij voorgaande generaties blijft dit steken op 54%. Bovendien is Y meer tevreden met de waardering die zij ontvangt, meer tevreden met het salaris en met de groei- en ontwikkelmogelijkheden.

 

 

 

2. Generatie Y jobhopt meer dan jeugd van vroeger
Het verwijt dat generatie Y werknemers niet lang bij hun (eerste) werkgever blijven (in vergelijking met babyboomers en de generatie X) is wel waar. Maar niet omdat het generatie Y is, zo blijkt als naar historische data wordt gekeken. Twintig jaar terug waren jongeren net zo eager om over te stappen naar een andere werkgever als nu.

 

DINSDAG

Steeds meer buitenlandse studenten in Nederland

 

Steeds meer buitenlandse studenten kiezen ervoor om hun studie te volgen in Nederland. Eén op de tien studenten aan de universiteiten kwam in het afgelopen studiejaar uit het buitenland. Vijf jaar geleden was dit nog maar eén op de veertien studenten. Op het Hbo gaat het om een kleine stijging ten opzichte van vijf jaar geleden: 6,5% van de studenten komt uit het buitenland, in 2006 was dat nog 6%. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking op het gebied van hoger onderwijs.

 

61 verschillende nationaliteiten studeren in Nederland
In totaal zijn er 81.700 buitenlandse studenten in Nederland. De meeste studenten komen uit Duitsland, gevolgd door China en België. Het Nuffic-onderzoek telde in totaal studenten van 61 verschillende nationaliteiten. Procentueel gezien volgen de meeste buitenlandse studenten hier een kunst- of landbouwopleiding. In absolute aantallen zijn economie en bedrijfskunde het meest populair. Op de universiteit in Maastricht studeren de meeste buitenlanders.

 

 

 

42.500 Nederlandse studenten studeren in het buitenland
Onze Nederlandse studenten gaan natuurlijk andersom ook de grens over om elders een opleiding te volgen. Er stonden 16.000 studenten aan een buitenlandse universiteit ingeschreven. 26.500 studenten gingen voor een kort studieverblijf naar het buitenland. Het totaal komt daarmee op 42.500.

 

En geef de studenten eens ongelijk! Wat is er nou mooier dan studeren en tegelijkertijd ervaringen opdoen in een totaal ander land met een andere cultuur? Ik denk dat het echt een verrijking voor de student is en hij of zij daar alleen maar beter van kan worden. Ik ben overigens ook wel eens benieuwd naar het aantal studenten dat daadwerkelijk in het land van afstuderen blijft om te wonen en werken….. 

 

DONDERDAG

 

Bijna de helft van de studenten werkt liefst op festival

 

Studenten houden erg van hun vrije tijd maar als er dan toch gewerkt moet worden, doen zij dat het liefst op festivals en evenementen. Maar liefst 48% geeft aan deze bijbaan heel erg leuk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van ASA Student onder ruim 600 Hbo- en WO-studenten.

 

Ook administratief werk populair
Op de tweede plaats staat administratief werk (35%). Ook een bijbaan als docent of huiswerkbegeleider, receptionist of een bijbaan in de catering of bediening is geliefd. De minst favoriete bijbaan is werk als programmeur of tester in de IT, op de voet gevolgd door promotiewerk en callcenterwerk.

 

 

Jongeren gaan voor toekomst en fun!
Het is altijd leuk om te weten wat jongeren nou wel en niet leuk vinden, zeker als het gaat om hun deelname op de arbeidsmarkt. Wat opvalt is dat jongeren niet altijd de makkelijkste weg kiezen. Callcenterwerk verdient goed en is flexibel in te delen maar totaal niet populair. De nieuwe generatie studenten kiest voor een bijbaan waar ze in de toekomst iets aan hebben. Zo zie je dat kantoorwerk gewild is. Daarnaast vinden studenten het ook belangrijk om te werken voor hun plezier en doen dat graag op een gezellige sfeervolle plek zoals op een festival of evenement. Zo gek zijn ze nog niet, die studenten!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie