Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 32

Door Lisa Klijn op 12-08-2011
0 reacties | 2731 views

MAANDAG

 

Sociale netwerken negatieve invloed op jongeren

 

Een pen, papier en je studieboeken, dat is alles wat je nodig hebt tijdens het studeren.... Althans dat zou je zeggen. Voor de jeugd van tegenwoordig ligt dat heel anders. Zij hebben daar namelijk een smartphone of computer bij nodig. Waarom? Om op de hoogte te blijven via Facebook natuurlijk! Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Toch moeten de jongeren zich beseffen dat het ten koste gaat van hun studieresultaten, zo blijkt uit onderzoek. 

 

Facebook haalt schoolprestaties omlaag
Scholieren en studenten aan de middelbare school, het hoger onderwijs en de universiteit die iedere 15 minuten hun Facebook controleren, halen lagere cijfers dan hun studiegenoten die geen account hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Larry Rosen, een psycholoog verbonden aan de Cal State Domingues Hills University.

 

Slechte invloed facebook

 

Gebruik social media vergroot kans op angst en depressies
Facebook verstoort volgens het onderzoek het studeren, is slecht voor de gezondheid en jongeren worden er depressief van. Uit andere studies is tevens gebleken dat tieners die gebruik maken van Facebook sneller narcistische neigingen hebben, terwijl jongvolwassenen sneller met psychische stoornissen te maken krijgen. Daarnaast hebben kinderen die dagelijks social media gebruiken meer kans op angst en depressies.

 

Verlegen jongeren kruipen op Facebook uit hun schulp
Toch heeft Facebook naast al deze negatieve invloeden ook echt nog wel z’n positieve kanten. Zo leren jongeren via Facebook om met anderen mee te leven en passen ze dit in het ‘echte leven’ ook toe. Daarnaast kunnen tieners communiceren zonder zich druk te maken over directe reacties. Vooral verlegen jongeren plukken hun vruchten via Facebook, zij krijgen de kans om door middel van dit social medium uit hun schulp te kruipen.  

DINSDAG

 

Afgestudeerde fysiotherapeut en controller snel aan de bak

Veel afgestudeerden hebben nog wel een tijdje nodig om een geschikte baan te vinden. Maar die liggen vandaag de dag helaas niet voor het oprapen. Dit geldt gelukkig niet voor elke sector. Elsevier heeft onderzocht in welke functies afgestudeerden het snelst een baan vinden. 

 

Banen met korte zoektijd
Uit het onderzoek 'Studie en werk 2011' in opdracht van Elsevier blijkt dat afgestudeerden het snelst een baan vinden in de volgende branches:
- controllers in de dienstverlening;
- secretaresse in de zakelijke dienstverlening;
- P&O- medewerkers in de zakelijke dienstverlening;
- marketinganalisten in de zakelijke dienstverlening;
- technische calculators en -ontwerpers in de overige bedrijfstakken;
- architecten in de overige bedrijfstakken en;
- fysiotherapeuten, tandartsen en medisch specialisten in de zorgsector.

 

Banen met korte zoektijd

 

Onderwijs grote baanzekerheid, langere zoektijd
In tegenstelling tot bovengenoemde functies is het voor afgestudeerden een stuk lastiger om een baan te vinden bij de overheid en de overige dienstverlening. Ook voor een baan in de financiële dienstverlening of in de industrie is het een tijdje zoeken… In het onderwijs heb je daarentegen een grotere baanzekerheid, alhoewel deze zeker niet behoort tot de banen met de kortste zoektijd.

Het blijft lastig om met dit soort rijtjes te komen. Het is natuurlijk maar een soort gemiddelde. Ik hoop niet dat het studenten en afstudeerders beïnvloedt, want laten we eerlijk zijn… De allerbeste sollicitanten zijn natuurlijk altijd van harte welkom binnen je bedrijf! En voor de sollicitant geldt: Wil je die baan echt? Haal alles uit de kast wat je hebt en overtuig misschien wel je toekomstig werkgever ervan dat het een gemiste kans is om jou af te wijzen, de aanhouder wint ten slotte!

DONDERDAG

Jobhoppen steeds populairder onder starters

 

60% van de hoogopgeleide starters werkt niet langer dan drie jaar bij dezelfde werkgever, ondanks tevredenheid over de functie. Dat blijkt uit het onderzoek 'Insight in Starters’ van organisatieadviesbureau Hay Group.

 

Starters durven gokje aan
De afgelopen jaren vallen er aan de lopende band ontslagen, is het steeds lastiger om een vast contract te krijgen binnen een organisatie en zijn overplaatsingen aan de orde van de dag. Je zou denken dat starters zich in deze roerige tijden vastklampen aan elk stukje zekerheid dat er is, maar niets is minder waar.....

 

Huidige starter leert in het hier en nu
Volgens Alrik Boonstra, directeur organisatie-effectiviteit bij Hay Group, zeggen de uitkomsten iets belangrijks over moderne arbeidsverbanden: "Mensen staan steeds losser in hun arbeidsrelatie met de werkgever. De huidige starter heeft niet als ideaal om ergens lang te blijven. Hij wil in het hier en nu leren en uitgedaagd worden. En als hij uitgeleerd is, wil hij een nieuwe uitdaging. Als de nieuwe uitdaging niet voorhanden is, zoekt hij hem wel bij een andere werkgever".

 

Jobhoppen steeds populairder

 

Bied de werknemer uitdagingen!
Uit het onderzoek komen nog meer interessante feitjes en tips naar voren. Zo jobhoppen de hoogopgeleide starters niet om het ‘jobhoppen’ maar omdat ze nieuwe dingen willen leren. Voor HR-managers betekent dit dat ze goed in de gaten moeten houden wie hun werknemers zijn in de organisatie, zodat ze hen nieuwe uitdagingen kunnen bieden.

 

Sfeer belangrijkste criterium sollicitatiegesprek
Nog een tip voor de HR-manager: ‘Sfeer’ is het belangrijkste criterium tijdens het solliciteren voor 85% van de starters. "Starters willen die sfeer proeven in het eerste gesprek, dus zorg daarvoor. Laat eventueel een net begonnen starter bij het gesprek zitten die vertelt over de sfeer in het bedrijf en wat er allemaal gebeurt", aldus Boonstra.

 

Gelukkig is er nog een verschil tussen iets roepen en iets daadwerkelijk doen. De schatting is dat de helft (30%) van de mensen daadwerkelijk overstapt. De rest zal binnen het bedrijf een andere uitdaging gevonden hebben.

 

En oja! Als je dan toch met jobhoppers te maken hebt, ze hebben ook echt wel goede eigenschappen hoor....

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie