Alleen azijnpissers zijn blind voor potentie generatie Y

Door Chantal Dentro op 11-08-2011
2 reacties | 2925 views

Generatie Y is veeleisend, snel teleurgesteld en narcistisch. Generatie Y ‘ers hebben geen plichtsbesef en geen verantwoordelijkheidsgevoel. En ze kunnen niet tegen hiërarchie…

 

Azijnpissers kijken niet verder…

Dit zijn zomaar een paar termen die je na 5 minuten googlen over generatie Y kunt vinden. Drama op de werkvloer zou je zeggen. Gelukkig moet je wel een ras- pessimist zijn om je alleen door deze kenmerken te laten leiden. Alleen de azijnpissers van deze wereld kijken toch niet verder dan hun neus lang is? Voor hen is het glas altijd half leeg.

 

Het glas is half vol

Maar voor mij is het glas nog altijd half vol. Want voor mij staat generatie Y voor succes. En dat heb ik echt niet helemaal alleen bedacht. Zet je schrap voor een ode aan generatie Y! Maar eerst even Ted…

 

Mijn nieuwe liefde Ted

Ik heb een nieuwe liefde en hij heet Ted. Ted staat altijd voor mij klaar. Hij verbaast, ontroert en inspireert. Met Ted voel ik mij nooit alleen. Ted luistert en Ted praat. En als Ted praat, brengt hij meestal hele wijze woorden. Zo ook van de week. Ik zocht hem op, op https://www.ted.com.

 

8 geheimen voor succes

Ik ging op zoek naar een praatje en kwam Richard St. John tegen. Hij deelde zijn geheim met mij. 8 om precies te zijn: de 8 geheimen voor succes! Ik voelde mij verbonden en ik dacht meteen aan generatie Y. Want volgens mij voldoet juist generatie Y aan alle 8 voorwaarden voor succes!

 

 

Generatie Y: hardwerkende, passievolle doorzetters

Ted-ster Richard noemt in zijn verhaal de 8 voorwaarden voor succes. En die zijn typisch generatie Y!

 

Werken met passie

Plezier is voor generatie Y het belangrijkste ingrediënt voor een nieuwe baan. En plezier is verbonden met passie. Doe je dagelijks de dingen waar je warm voor loopt, dan zul je werken met plezier!

 

Hard werken

Generatie Y zoekt naar een goede balans tussen werk en privé. Dat betekent niet dat, wat sommige pessimisten denken, generatie Y werknemers minder hard werken. Juist binnen het werk dat ze doen en leuk vinden, zijn ze erg ambitieus en willen ze presteren.

 

De beste worden

Generatie Y wil de beste zijn. Deze generatie is ondernemend, ambitieus en zelfbewust. Door Nina Hoek van Dijke, vroeger gastblogger van StudentenWerk, heb ik een uitzending van het EO- programma Jong met twee typische voorbeelden van prestatiegerichte Y’ers gevonden. Maak kennis met Thijl (16) & Bernd (20)!

 

Focus, focus, focus

Generatie Y is een generatie van doelgerichte netwerkers. Zij stellen zichzelf een aantal doelen en richten al hun activiteiten in om deze doelen te bereiken.

 

Push, push, push

Voor generatie Y is zelfontplooiing heel belangrijk. En een belangrijke voorwaarde voor zelfontplooiing is doorzetten, doorzetten, doorzetten. Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer je jezelf ontwikkelt.

 

Waarde toevoegen

Generatie Y is een generatie die een zinvolle bijdrage aan de maatschappij wil leveren. Ze verlangen niet alleen van bedrijven dat deze een bijdrage leveren aan de maatschappij, ook zij willen zelf waarde toevoegen.

 

Goede ideeën

Generatie Y is de generatie van het multi-tasken, informatie vergaren, ordenen, verwerken en zelf informatie delen. Informatie = inspiratie! Daarnaast is generatie Y een generatie van out-of-the-box denkers. Laat die ideeën maar komen!

 

Volhouden

Aangezien generatie Y geen grote tegenslagen (langdurige economische tegenslagen/oorlogen) heeft gekend, wordt er vaak gezegd dat deze generatie slecht met tegenslagen om kan gaan. Maar dat betekent niet dat ze snel uit het veld geslagen zijn! Juist deze generatie blijft in alle omstandigheden vertrouwen houden (in de toekomst). Een belangrijke basis voor volharding.

 

Tot zover mijn ode aan generatie Y. Waarom ik dit geschreven heb? Ik heb nou eenmaal een enorm vertrouwen in de werknemers van de toekomst!

 

Lees ook...

Reacties

11-08-2011

Chantal Dentro:

Beste Edward, Ik ben het helemaal met je eens dat deze 8 punten niet alleen voor generatie Y gelden. De 8 eigenschappen voor succes zijn juist door elke generatie in te zetten. Ik wilde alleen in mijn blog de negatieve eigenschappen die generatie Y soms toegedicht worden, afzwakken door generatie Y eens op een (meer dan) positieve manier onder de aandacht te brengen. Na het zien van de Ted video zag ik mijn kans om de voorwaarden voor succes te koppelen aan de eigenschappen van generatie Y. En de indeling in generaties is natuurlijk gebaseerd op globale gelijkenissen. Ik snap dat niet iedereen in een hokje te plaatsen is, maar om je (HR) strategie te bepalen is het soms wel erg handig om toch een verdeling in doelgroep (in dit geval generaties) te maken.:) Hartelijke groet Chantal

11-08-2011

Edward:

Tja, wat ik zeggen... Ik ben zelf geboren in 1974, dus van generatie P(atat), maar dat zijn toch echt 8 punten die ik ook nastreef. En met mij velen van "mijn generatie", schat ik zo in. Is het niet gewoon onzin om generaties als zodanig te benoemen? Uiteindelijk willen we allemaal leuk werk en daarnaast een leuk leven...

Plaats jouw reactie