Zo overleef je op de arbeidsmarkt in 2020. De 10 competenties voor succes!

Door StudentenWerk op 26-07-2011
1 reactie | 6094 views

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en oefenen grote invloed uit op ons dagelijkse leven. Niet alleen op privégebied ook op werkgebied. Op HR gebied is ‘via via’ werving door de opkomst van social media bijvoorbeeld een stuk sneller en eenvoudiger geworden. Social referral recruitment wordt geboren!

The world is changing, deal with it!
Wanneer dit soort ontwikkelingen de werkvloer bereiken en je ze succesvol wilt implementeren in je (HR)strategie zullen ook je werknemers hierin mee moeten groeien. Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe vaardigheden!

De 6 belangrijkste ‘drivers’ voor veranderingen op de werkvloer

Onderzoekers van 'The Institute for The Future' hebben met hun meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van forecasting 6 ‘drivers of change’ geformuleerd. De 6 elementen die de komende tien jaar de grootste veranderingen op de werkvloer tot gevolg hebben.

1.    Mensen leven langer
2.    Opkomst ‘slimme’ machines en systemen
3.    De wereld als programmeerbaar systeem
4.    Ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media
5.    Collectieve intelligentie door social media platforms
6.    De wereld als één netwerk

De 10 onmisbare competenties in 2020
Op basis van deze veranderingen zijn er tien competenties omschreven die onmisbaar zijn in de werkomgeving anno 2020:

1. Hoog denkniveau
Machines/robots zullen voor (eenvoudige) repeterende taken steeds vaker werknemers vervangen. Werknemers zullen hierdoor in de toekomst vooral nodig zijn om hun cognitieve denkvermogen.

2. Sociale intelligentie
De robots die ontwikkeld worden, kunnen lang niet op tegen het menselijk vermogen om sociale signalen en emoties op te vangen. Werknemers zullen zich hierdoor in de toekomst voornamelijk kunnen onderscheiden met hun sociale intelligentie.

3. Situationeel aanpassingsvermogen
Onderzoek wijst uit dat de komende tien jaar de hogere technische- en managementbanen en de lagelonenbanen zullen toenemen. Beide soorten banen vereisen het vermogen om ad hoc op veranderende omstandigheden te kunnen reageren.

4. Cross culturele vaardigheden
Werknemers komen steeds vaker en makkelijker in contact met mensen uit andere landen/werelddelen. Dit vraagt om de vaardigheid je aan verschillende culturen te kunnen aanpassen en met mensen uit verschillende landen te kunnen communiceren.

5. Denken als een computer
Onze wereld bestaat uit steeds meer processen om data te ordenen. Wanneer je in staat bent om deze processen te begrijpen, zul je ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe computergestuurde processen.

6. Nieuwe media kunde
Het aanbod aan informatie via de verschillende mediakanalen groeit enorm. Hierdoor wordt het aan de ene kant steeds belangrijker om op te vallen met aantrekkelijk gepresenteerde content en aan de andere kant om informatie kritisch te benaderen en te kunnen filteren.

7. Multidisciplinaire vaardigheden
Veel van de wereldwijde problemen, zoals het broeikaseffect, vragen om muldisciplinaire oplossingen. Hierbij wordt er van mensen binnen multidisciplinaire teams verwacht dat zij, om tot oplossingen te komen, niet alleen op hun eigen vakgebied maar ook daarbuiten kunnen meedenken.

 

8. Design mindset
Uit onderzoek is gebleken dat de inrichting van de werkomgeving invloed heeft op onze manier van denken en het daaruit voortvloeiende gedrag. Van werknemers wordt in de toekomst verwacht dat zij per taak het bijbehorende effectieve gedrag kunnen benoemen en de werkomgeving hierop aan kunnen passen.

 

9. Informatiemanagement

Door het groeiende aanbod aan informatie moeten werknemers gegevens kunnen filteren en zich kunnen focussen op wat belangrijk is. 

 

10. Virtuele samenwerking
De opkomst van virtuele samenwerkingen zorgt ervoor dat werknemers minder direct contact met elkaar hebben. Dit vereist een andere manier van leidinggeven aan en motiveren van teams.

Op mijn afdeling heb ik al meerdere collega’s gespot die 1 of meerdere van deze vaardigheden bezitten. Mijn buurman is bijvoorbeeld een ster in het ad hoc plaatsen van IT-talenten. Hoe mooi wil je het hebben! Wil je meer weten over de vaardigheden van de toekomst? Lees het gehele onderzoeksrapport.

 

Headlines nieuwsbrief augustus

Reacties

26-07-2011

jeand99:

11. Engelse en/ of Chinese taal onder de knie hebben.

Plaats jouw reactie