De 5 goede eigenschappen van jobhoppers

Door Karlijn Fiesler op 25-05-2010
8 reacties | 11666 views

 

Een van de eigenschappen die generatie Y en generatie Einstein kenmerkt is de jobhopmentaliteit.  De twintigers van nu veranderen tegenwoordig gemiddeld elke 18 maanden van baan.  Slechte eigenschap? Veel bedrijven denken van wel. Maar Jobhoppen hoort nu eenmaal bij de nieuwe generatie dus is het goed om deze mentaliteit nog eens te belichten. Namelijk, in tegenstelling tot wat HR-managers vaak denken, zijn jobhoppers geen opgevers maar doorzetters.  

 

 

5 Goede eigenschappen die we kunnen toekennen aan jobhoppers en die ook positief zijn voor de werkgever:

 

  1. Jobhoppers gaan voor intellectueel uitdagende carrière . Zoals het vaak bij elke nieuwe baan gaat: in de eerste twee jaar leer je het meest, daarna wordt deze leercurve alleen nog maar vlakker. Uitgedaagd blijven, jezelf kunnen ontwikkelen, leertrajecten en traineeships. Het zijn allemaal voorwaarden die gen Y belangrijk vindt in een baan. Iemand die vaak van baan verwisselt houdt een stijgende leercurve en blijft geëngageerd.
  2. Jobhoppers hebben een stabielere carrière. Het klinkt tegenstrijdig, maar zo gek is het niet. Het is naïef om te denken dat een werkgever loyaal blijft naar jou toe, omdat jij ook loyaal naar haar bent. Wanneer financiële omstandigheden veranderen of er zit geen stijgende lijn meer in de kwaliteit van het werk dat je levert, dan wordt je in veel gevallen toch de deur gewezen. En terecht. Jobhoppers nemen zelf graag het initiatief. Ze creëren hun eigen netwerk, juist door verschillende banen, en hebben zo meer kans om door te stromen naar de volgende baan. Jobhoppers zetten zichzelf in de markt en laten wie ze zijn niet afhangen van het bedrijf waar ze voor werken.
  3. Jobhoppers presteren beter. Iemand die vaak van baan verwisselt kan dit alleen maar blijven doen als hij daarmee zijn cv opbouwt. Wie voor een bedrijf werkt en na 2 jaar weer door wil, zal er voor zorgen dat hij zoveel mogelijk vaardigheden leert en disciplines toe-eigent. Alle ervaringen en prestaties zijn meegenomen voor je cv. Iemand die van plan is jaren ergens te blijven, zal eerder geneigd zijn te verzanden in dagelijkse werkzaamheden en verliest zo ambitie.  
  4. Jobhoppers zijn loyaler. Het lijkt weer zo tegenstrijdig, maar er zit wat in. Een jobhopper zal minder geven om het lange termijn welzijn van zijn werkgever, maar wederzijds respect tussen baas en collega’s is wel prioriteit. Namelijk, een jobhopper heeft referenties nodig en moet contacten leggen om zijn netwerk te vergroten. Bij de zoektocht naar de volgende baan kan hij testimonials van oud collega’s goed gebruiken. Jobhoppers zijn daarom goede collega’s die graag een positieve indruk achterlaten!
  5. Jobhoppers zijn emotioneel volwassener. Heel simpel: je moet stevig in je schoenen staan wil je van baan verwisselen. Het kost zelfkennis, moed en doorzettingsvermogen om in te zien dat een baan niet bij je past, om te kiezen voor uitdaging, om verder te leren, om het zekere te wisselen voor het onzekere.

 

Als je nog meer wilt weten over de voordelen van jobhoppers moet je het artikel Why Job Hoppers Make the Best Employees van Penelope Trunk zeker doorlezen. Deze journaliste blogt regelmatig over Gen Y en heeft onlangs de site Brazen Careerist opgezet, een online platfom voor young professionels.

Reacties

04-05-2012

M. Timmerman-Niessink:

ik krijg nog steeds vacatures van jullie, ik ben allang geen student meer, M. Timmerman

16-12-2011

Jobhopper:

Het blijft natuurlijk zo dat je nooit echt kan bouwen op jobhoppers binnen een organisatie, omdat er binnen veel functies niet alleen kennis van het werk, maar ook van de organisatie zelf en de klanten nodig is. Het duurt nou eenmaal langer om die kennis grondig op te doen.

30-06-2011

Linda:

Jobhoppen is goed, voor je eigen ontwikkeling en om je eigen wereld te verbreden zodat je er het meeste uit kunt halen. De markt verandert ook constant dus waarom wij niet? Nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe dingen ontdekken dat is voor de meeste de drive. Zeker in mijn sector (hotelerie) is jobhoppen heel common.

29-06-2011

Yasin:

Iedereen leeft 1x, waarom ergens 40jaar blijven hangen? Er zijn zoveel andere dingen waarom niet proberen? Jobhobber

28-11-2010

Keith:

Achterblijvers noemen jobhoppers profiteurs, ondertussen blijven ze lekker zitten waar ze horen, elders stellen ze namelijk niks voor en kunnen ze niks.

29-08-2010

Nynke:

Belachelijk de reactie van Chris. Waarschijnlijk zelf 1 slechte ervaring gehad?

24-06-2010

Chris:

Jobhoppers zijn profiteurs. Het enige belang wat dit type werknemer heeft is zoveel mogelijk voor zichzelf bezig zijn. In de vorm van cursussen, de mooiste klussen proberen te ritselen, met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk uren proberen te maken etc. Ondertussen moet er wel geld verdiend worden door het bedrijf en dit gaat ten koste van de echte de loyale en de hardwerkende collega. Nogmaals, egoïstische profiteurs zijn het waar bedrijven en collega's netto opgeteld niets aan hebben.

Plaats jouw reactie