Generatie Y & Einstein: Nieuwsoverzicht juli

Door StudentenWerk op 28-07-2011
0 reacties | 4117 views

In de maand juli hebben we weer wekelijks het nieuws rondom de generaties Y en Einstein bijgehouden. Inmiddels is de maand ten einde en hebben wij een selectie gemaakt van het leukste en belangrijkste nieuws dat deze maand voorbij kwam in de weekoverzichten.

 

WOENSDAG 6 JULI

Hoe hoger de opleiding, hoe hoger het inkomen

Uit onderzoek van het CBS naar het salaris van hoger opgeleiden blijkt dat WO’ers gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mbo’ers  (50.000 vs. 25.000 euro per jaar) en anderhalf keer zoveel als Hbo’ers (36.000 euro per jaar). De inkomensverschillen worden groter naarmate men ouder wordt. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek: inkomens van afgestudeerden 2007-2009, van het CBS.

 

Dat de hoogte van je salaris afhankelijk is van je opleidingsniveau zal je niet verbazen, maar dat is niet het enige. Ook de verschillende opleidingsrichtingen hebben grote invloed op je salaris. Vind je veel geld verdienen belangrijk? Dan is het verstandig om aan de slag te gaan in de juridische sector, daar ligt het salaris namelijk het hoogst: gemiddeld 47.000 euro per jaar. 


VRIJDAG 8 JULI

Student is maatschappelijk betrokken


Bij StudentenWerk vinden wij maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk en we hopen dan ook altijd dat onze studenten dat ook vinden. Wij onderzochten dit aan de hand van een poll onder bijna 500 studenten uit onze database. En wat blijkt? Ze zijn het met ons eens!

 

Poll maatschappelijk betrokken

 

Studenten betekenen graag iets voor anderen
77% van de ondervraagde studenten geeft aan het belangrijk te vinden iets voor anderen te betekenen en zijn dus bereid een vrije dag op te offeren om een dag op stap te gaan met thuisloze jongeren of voor een ‘groene’ klusdag op een zorgboerderij. Slechts 15% is daar niet toe bereid omdat zij daar geen tijd voor en/of geen zin in hebben. 9% is liever maatschappelijk betrokken ‘binnen werktijd’. Zo blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder bijna  500 respondenten (Hbo & WO opgeleid) uit onze database. 

 

72% betrokken bij een goed doel
Drie jaar geleden deden we bij StudentenWerk ook al onderzoek naar de maatschappelijke betrokkenheid van studenten. Daaruit bleek ook dat studenten zich graag inzetten voor de maatschappij.

 

Ruim 67% van de ondervraagde studenten gaf toen aan voorafgaand aan zijn sollicitatie uit te zoeken of het betreffende bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt. Daarnaast is 72% van de studenten op een bepaalde manier betrokken bij een goed doel, dit varieert van het schenken van geld tot het actief doen van vrijwilligerswerk.

 


DINSDAG 12 JULI

Nederlandse studenten tevreden met een zesje

 

Op VK.nl las ik een leuk opiniestuk over de ‘zesjescultuur’ van onze Nederlandse studenten geschreven door Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Tilburg.

 

Amerikaanse studenten werken harder dan Nederlandse
Hij brengt aan het licht dat zolang werkgevers hoge cijfers niet belangrijk vinden en docenten goede studenten niet adequaat belonen, studenten niet beter gaan presteren: "In de ruim dertig jaar dat ik aan Nederlandse universiteiten doceer, heb ik misschien één of twee keer een 10 gegeven, maar in het ene jaar dat ik in de VS doceerde, heb ik er minstens zes gegeven”, aldus Verbon. De vraag is of Amerikaanse studenten zo veel beter of slimmer dan de Nederlandse zijn. Verbon heeft daar zijn antwoord op klaar: "Mijn mening is dat Amerikaanse studenten harder werken dan Nederlandse studenten, maar niet beter zijn."

 

Tevreden met een zesje

 
Zesjescultuur typisch Nederlands
Dat er aan de Amerikaanse universiteiten geen zesjescultuur heerst en in Nederland wel, wordt ook uitgelegd. In de VS zijn hoge cijfers belangrijk voor je carrière. Met hoge cijfers op de middelbare school kun je naar de betere universiteiten en als je daar ook weer hoge cijfers haalt, liggen er betere banen op je te wachten. In Nederland zijn zesjes geen enkele belemmering voor een mooie loopbaan. Nederlandse werkgevers vinden het helemaal niet zo belangrijk of een sollicitant mooie cijfers heeft.

Tot slot meent de hoogleraar dat de Nederlandse cijfercultuur evenmin bemoedigend werkt voor de goed bedoelende student. Als bij het verdubbelen van de inspanningen het cijfer stijgt van een 6 naar een 7 is dit een geringe opbrengst voor een forse investering. De slimme student weet dat als extra studie-inspanningen niet lonen, hij ze ook niet moet leveren. En dat is nou juist zo zonde! Er zou toch nog eens kritisch gekeken moeten worden naar de Nederlandse manier van cijfers geven en cijfers waarderen. Ik vind dat je niet alleen de studenten de schuld kan geven. Het is een wisselwerking. Studenten moeten ‘getriggerd’ worden om harder te leren en hogere cijfers te halen en worden dat nou eenmaal niet als een zesje evenveel waard is als een negen….

 

VRIJDAG 22 JULI

LinkedIn zet studenten in de spotlight

Steeds meer studenten hebben een profiel op LinkedIn, maar toch zijn de mogelijkheden om zichzelf te presenteren als ‘aantrekkelijke werknemer’ lastig voor hen. Op LinkedIn profileren gebruikers zich immers voornamelijk met het vermelden van hun (jarenlange) werkervaring. En dat is juist iets wat de meeste studenten na hun studie nog verder moeten opbouwen. LinkedIn biedt de oplossing! Studenten kunnen vanaf nu naast werkervaring ook hun schoolprestaties toevoegen aan hun profiel.

 

 

Topprestaties tijdens studie
LinkedIn is en blijft een uitstekend middel om je online te profileren. Het is echter wel erg belangrijk dat een profiel zo volledig mogelijk is. Deze mogelijkheid is vooral van belang voor studenten en pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan, maar ja dat is nogal lastig voor studenten als ze weinig ervaring hebben opgedaan op de arbeidsmarkt. En dat terwijl ze misschien wel geweldige prestaties hebben geleverd tijdens hun studie!

 

Nieuwe tools voor studenten
Om studenten te helpen biedt LinkedIn studenten de mogelijkheid om naast hun werkervaring  projecten, onderscheidingen & awards, organisaties en gevolgde cursussen toe te voegen aan hun LinkedIn profiel. Een echte aanwinst dus! Want echt niet alle studenten hangen naast hun schoollessen in cafeetjes of liggen thuis voor de televisie. Het lijkt me een prima manier om studenten die wel alles uit hun studententijd hebben gehaald de mogelijkheid te bieden dit te laten zien aan wie weet hun toekomstige werkgevers….

 

Headlines nieuwsbrief juli

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie