Social media verpesten kansen op arbeidsmarkt!

Door Chantal Dentro op 18-07-2011
2 reacties | 6473 views

‘Charlie Sheen drunk after goddess dumping.’ ‘Spencer Pratt and Heidi Montag Living in Dirty House.’ 

 

Dat je als Amerikaanse of Engelse ster na een (soms meer dan) gezellige avond dit soort koppen in de US Weekly of de Star terugleest tja…. dat schijnt te horen bij het sterrendom. Of het normaal is, dat is een tweede. Laten we in ieder geval hopen dat je als beroemdheid genoeg verdient om dit soort koppen snel weer te vergeten.

 

Bye, bye onschuldige sollicitant!
Maar wat als je een onschuldige sollicitant bent, je privéleven wordt ongegeneerd aan een screening onderworpen en alle ‘sleaze en dirt’ wordt aan je toekomstige werkgever doorgegeven? In Amerika is dit tegenwoordig niet (on)mogelijk! Het Amerikaanse bedrijf, Social Intelligence Corporation heeft van de Federal Trade Commission  toestemming gekregen om social media screenings uit te voeren. Hoe werkt het?

Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube…
Werkgevers kunnen het controversiële bedrijf inhuren om hun potentiële nieuwe werknemers online te laten screenen. Alles wat deze sollicitanten ooit op Facebook, Twitter of LinkedIn hebben gezegd, kan worden doorgegeven aan de toekomstige werkgever. Zelfs als het al 7 jaar oud is of bedoeld was als een grapje. Sollicitanten die slim denken te zijn door het gebruik van nicknames komen van een koude kermis thuis. Het bedrijf gebruikt speciale software die nicknames kan linken aan echte namen. Naast Facebook en Twitter worden ook sites waarop video’s en foto’s worden gedeeld, zoals Youtube en Flickr’ in de screening opgenomen. En niet te vergeten sites als eBay, blogs en wiki’s…

Bedreiging en bekendmaking
Sollicitanten moeten wel eerst toestemming geven voor de screening en het bedrijf geeft aan alleen te screenen op zaken die een bedreiging vormen voor het uitoefenen van de desbetreffende functie binnen het bedrijf. Ook geven ze aan dat sollicitanten die worden afgewezen op basis van het rapport, daarvan op de hoogte worden gebracht.

Mijn eigen ‘Oh Oh Cherso’ leven!
Maar hoe kun door het screenen van online profielen betrouwbare informatie verzamelen als je de context van bepaalde uitspraken niet kent? Ik ben voor de grap mijn privé Twitter account even nagelopen. En ik zet met gevaar voor eigen reputatie een aantal woorden uit mijn tijdlijn achter elkaar: paaldans, tijgerpakkies, Hangover, gestoord, pester, nieuwe verslaving, teefje, flirten, gouden tanden, Chanel … Wat voor eerste indruk heb je op basis van deze woorden van mij?

Social media geven vertekend beeld.

 

Nee, ik kom niet rechtstreeks uit ‘Oh Oh Cherso’ gelopen en mijn bijnaam is niet Barbie.

 

Dit ben ik!
Als event manager heb ik een paar weken geleden een vrijgezellenuitje begeleid, zie woord 1 en 2. Het was hilarisch! Ik ben naar de film Hangover 2 geweest en ‘gestoord’ slaat op de prettig gestoorde collega’s bij StudentenWerk. Ik heb me verbaasd over de pesters in het programma ‘Gepest’ en ben tijdelijk verslaafd geweest aan het spelletje ‘Bubble Breaker’ op mijn mobiele telefoon. Ik ben gek op wentelteefjes als ontbijt, schrijf af en toe artikelen over zakelijk flirten en heb ooit een artikel geschreven over Ben Saunders (met gouden tand) in het kader van authentieke personal branding. In het begin van mijn grote twitteravontuur was ik driftig op zoek naar een leuke twitternaam. Dat is uiteindelijk @cdentro geworden.  

 

Reacties

18-07-2011

Chantal Dentro:

Bedankt Timon! Op de website van het bedrijf staat dat ze alleen openbare informatie 'scannen'. Dat zou dus betekenen dat je met het afschermen van je Facebook en Hyves profiel voor een klein deel beschermd bent. (Helemaal zeker weten doe ik het niet, zoveel inside informatie geven ze helaas niet.) Helaas ben je er dan nog niet... denk aan Twitter, Youtube, LinkedIn, blogs etc. Wat dat betreft moeten mensen zich goed realiseren wat de impact van sommige boodschappen via social media is. Toch is het ook wel een beetje jammer dat je straks zo zorgvuldig met je woorden moet zijn…

18-07-2011

Timon Rammeloo:

Super leuk geschreven! Het is hard, maar het is waar.. alles over je is bekend, je bent niet meer veilig. Maar sites zoals facebook en hyves kun je afschermen. Of hebben ze daar ook al wat voor bedacht?

Plaats jouw reactie