Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 28

Door Lisa Klijn op 15-07-2011
0 reacties | 2800 views

ZATERDAG

 

“Bedrijven die zich niet aanpassen zijn ten dode opgeschreven”

Organisaties moeten zich aanpassen aan de eisen van een nieuwe generatie jongeren. Doen ze dat niet, dan zijn ze ten dode opgeschreven. De zogenoemde Ne(x)t Generation, geboren tussen 1980 en 1995, heeft namelijk een heel andere levens- en werkstijl. Dat is het advies van Paul Smits, directeur HR van Vodafone. 

 

Smits reageert op een onderzoek van het leefritme kenniscentrum waarin is gekeken naar de behoeftes en verwachtingen van de nieuwe generatie (geboren tussen 1980 en 1995). Met het doel een beter inzicht te krijgen in hun belevingswereld en drijfveren en om te achterhalen in hoeverre deze factoren hun leefritme in de toekomst gaan beïnvloeden.

 

“Straks hebben ze een levensgroot probleem”
Smits meent dat organisaties talenten verliezen aan concurrenten die het wel doen. Hij vindt dat jongeren beter aanvoelen wat hun eigen generatie als consument wil. Verder haalt hij enkele praktijkvoorbeelden aan: “Ik ken bedrijven waar de meeste medewerkers een technische achtergrond hebben en vijftig jaar oud zijn. Ze hebben op dit moment nauwelijks nieuwe instroom. Straks hebben ze een levensgroot probleem, omdat ze vanwege een gebrek aan jonge mensen de ontwikkeling van hun eigen klanten niet meer begrijpen”.

 

Een nuttig advies dus voor organisaties. Klik hier om het onderzoek naar ‘The Ne(x)t Generation’ te bekijken. Het is het zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in onze toekomstige werknemers!

 

MAANDAG

35% vwo-instromers spijt van studiekeuze

Het kiezen van een studie na je middelbare schooltijd is moeilijk. Dat kan ik me zelf ook nog wel herinneren. Er wordt ineens van je verwacht dat je zelf een ‘richting’ kiest, terwijl je al die jaren daarvoor gewoon deed wat iedereen deed. Ik maakte de goede keuze, maar dat lukt niet iedereen…. 

Jongeren hebben na hun middelbare schooltijd steeds meer moeite met het maken van de juiste studiekeuze. Ruim 35% van de vwo-leerlingen die voor een universitaire opleiding kiest heeft binnen een jaar het idee op de verkeerde plaats te zitten. Daarvan wijkt dik 25% na een jaar uit naar een andere studie en ruim 10% stopt er helemaal mee. Dat blijkt uit een analyse van Studiekeuze123. Ook bij hogescholen is er sprake van toenemende uitval. Alleen zijn switchers binnen het hoger beroepsonderwijs moeilijker te meten.

 

Studiekeuze is lastigJongeren maken keuze als ze daar niet aan toe zijn
Onderzoek in de ontwikkelingspsychologie toont aan dat veel jongeren pas rond hun 24e jaar weg weten met vragen als 'wie ben ik?' en 'waar wil ik naar toe met mijn leven?' Jongeren maken dus vaak een studiekeuze op een moment dat ze daar mentaal niet aan toe zijn. "Ze stellen dat moment van kiezen daarom uit, met een ondoordachte keuze en een grote kans op uitval als gevolg", aldus Wilma de Buck, programmamanager Studiekeuze123.

DINSDAG

Nederlandse studenten tevreden met een zesje

 

Begin deze week las ik op VK.nl een leuk opiniestuk over de ‘zesjescultuur’ van onze Nederlandse studenten geschreven door Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Tilburg.

 

Amerikaanse studenten werken harder dan Nederlandse
Hij brengt aan het licht dat zolang werkgevers hoge cijfers niet belangrijk vinden en docenten goede studenten niet adequaat belonen, studenten niet beter gaan presteren: "In de ruim dertig jaar dat ik aan Nederlandse universiteiten doceer, heb ik misschien één of twee keer een 10 gegeven, maar in het ene jaar dat ik in de VS doceerde, heb ik er minstens zes gegeven”, aldus Verbon. De vraag is of Amerikaanse studenten zo veel beter of slimmer dan de Nederlandse zijn. Verbon heeft daar zijn antwoord op klaar: “Mijn mening is dat Amerikaanse studenten harder werken dan Nederlandse studenten, maar niet beter zijn”.

 

Zesjescultuur typisch Nederlands

 

Zesjescultuur typisch Nederlands
Dat er aan de Amerikaanse universiteiten geen zesjescultuur heerst en in Nederland wel, wordt ook uitgelegd. In de VS zijn hoge cijfers belangrijk voor je carrière. Met hoge cijfers op de middelbare school kun je naar de betere universiteiten en als je daar ook weer hoge cijfers haalt, liggen er betere banen op je te wachten. In Nederland zijn zesjes geen enkele belemmering voor een mooie loopbaan. Nederlandse werkgevers vinden het helemaal niet zo belangrijk of een sollicitant mooie cijfers heeft.

Tot slot meent de hoogleraar dat de Nederlandse cijfercultuur evenmin bemoedigend werkt voor de goed bedoelende student. Als bij het verdubbelen van de inspanningen het cijfer stijgt van een 6 naar een 7 is dit een geringe opbrengst voor een forse investering. De slimme student weet dat als extra studie-inspanningen niet lonen, hij ze ook niet moet leveren. En dat is nou juist zo zonde! Er zou toch nog eens kritisch gekeken moeten worden naar de Nederlandse manier van cijfers geven en cijfers waarderen. Ik vind dat je niet alleen de studenten de schuld kan geven. Het is een wisselwerking. Studenten moeten ‘getriggerd’ worden om harder te leren en hogere cijfers te halen en worden dat nou eenmaal niet als een zesje evenveel waard is als een negen…. 

 

WOENSDAG

Vakantiekracht onderbetaald

Jongeren met een vakantiebaan moeten zich eens goed achter de oren krabben. Verdienen ze wel genoeg? Werken ze niet zwart? Hebben ze een contract? Uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren blijkt dat jongeren hun rechten en plichten vaak niet kennen.

 

Slechts 53% maakt duidelijke afspraken
De meeste vakantiewerkers kunnen namelijk meer verdienen als zij met hun werkgever afspraken maken en onderhandelen over het loon. Slechts 53% maakt duidelijke afspraken over de werktijden, het loon en andere arbeidsvoorwaarden. CNV Jongeren doet elk jaar onderzoek naar de situatie van vakantiewerkers. Zo’n driehonderd jongeren tot 26 deden mee aan het onderzoek.


Vakantiekrachten onderbetaald

Een op de twintig vakantiekrachten onderbetaald
Klachten over te laag salaris zijn niet onterecht, aldus de jongerenbond. Eén op de twintig vakantiekrachten krijgt minder loon dan waar hij recht op heeft. 62% van de jongeren heeft niet door dat overleggen met hun baas hierover loont. Bovendien weten jongeren weinig van hun cao af. Hun baas informeert hen daar ook nauwelijks over. Meer dan de helft van de werkgevers betaalt de vakantiekrachten te laat.

Positief nieuws
Toch komt er ook nog positief nieuws uit het onderzoek. Bijna alle werkgevers zijn positief over hun vakantiekrachten en 71% van de vakantiekrachten voelt zich gewaardeerd door hun baas.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie