Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 27 2011

Door Lisa Klijn op 08-07-2011
0 reacties | 3248 views

MAANDAG

 

Starters hebben moeite bij het vinden van een baan

 

Na het behalen van een Hbo- of WO-diploma zit je wel gebakken. Althans dat zou je op het eerste gezicht denken. Steeds meer Hbo’ers en academici hebben namelijk moeite om een plekje op de arbeidsmarkt te veroveren. Dat blijkt uit het onderzoek Studie&Werk dat in opdracht van weekblad Elsevier is uitgevoerd. 

 

Hbo’er sneller aan de bak dan WO’er
Zonde! Hoewel starters massaal op geschikte vacatures reageren, ervaren zij toch dat het onmogelijk is om direct na hun diploma-uitreiking aan de slag te kunnen. Hbo’ers doen er gemiddeld drie maanden over voordat zij een geschikte baan vinden, WO’ers hebben nog meer moeite: zij zoeken gemiddeld vijf maanden naar een passende baan.

 

Starters moeite bij vinden baan

 

Zelfs met de juiste vaardigheden en een goed diploma op zak, kan het nog knap lastig zijn om aan een baan te komen. Werkgevers vragen steeds meer HBO/WO werk- en denkniveau met daarbij vijf jaar ervaring in een soortgelijke functie. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je nergens aan een baan komt.....


Hoe jonger hoe beter
Toch kan er nog onderscheid gemaakt worden binnen het onderzoek. Wie op zijn 21e afstudeert aan het Hbo, heeft 7% meer kans om eerder op de werkvloer te staan dan zijn 26-jarige studiegenoot. Die kans wordt alleen maar groter voor starters uit het westen van Nederland, daar vinden de meeste afgestudeerden vijf keer zo snel een baan als in het noorden.

 

MAANDAG

 

Koopkracht starters daalt

Slecht nieuws voor onze starters: als ze uiteindelijk een baan hebben gevonden, is het salaris ook nog eens lager dan voorheen. Vooral Hbo’ers moeten het ontgelden. Het inkomen van academici wordt minder hard aangetast. Dat blijkt uit het onderzoek Studie&Werk dat in opdracht van weekblad Elsevier is uitgevoerd.

 

Niet salaris maar koopkracht starters daalt
In het onderzoek is onder andere gekeken naar het bruto maandsalaris ten opzichte van de inflatie. Een daling betekent niet per se dat een starter minder verdient, het geeft aan dat de koopkracht van hun salaris lager is. De afgelopen jaren hebben er veel verschuivingen plaatsgevonden in de salarissen. Vanaf 2006 nam het bruto maandsalaris alleen maar toe, sinds 2010 gaat het echter weer bergafwaarts. Voor Hbo’ers daalde het salaris met 4%. Academici worden minder hard getroffen, zij hebben 2% van hun salaris in moeten leveren.

 

Koopkracht starters daalt

 

WOENSDAG

 

Hoe hoger de opleiding, hoe hoger het inkomen

Ook het CBS deed onderzoek naar het salaris van hoger opgeleiden. Daaruit bleek dat WO’ers gemiddeld twee keer zoveel verdienen als Mbo’ers  (50.000 vs. 25.000 euro per jaar) en anderhalf keer zoveel als Hbo’ers (36.000 euro per jaar). De inkomensverschillen worden groter naarmate men ouder wordt. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek: inkomens van afgestudeerden 2007-2009, van het CBS.

 

Dat de hoogte van je salaris afhankelijk is van je opleidingsniveau zal je niet verbazen maar dat is niet het enige. Ook de verschillende opleidingsrichtingen hebben grote invloed op je salaris. Vind je veel geld verdienen belangrijk? Dan is het verstandig om aan de slag te gaan in de juridische sector, daar ligt het salaris namelijk het hoogst: gemiddeld 47.000 euro per jaar. 

 

VRIJDAG

Student is maatschappelijk betrokken


Bij StudentenWerk vinden wij maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk en hopen dan ook altijd dat onze studenten dat ook vinden. Wij onderzochten dit aan de hand van een poll onder bijna 500 studenten uit onze database. En wat blijkt? Ze zijn het met ons eens!!

 

Poll maatschappelijk betrokkenheid

Klik op bovenstaand plaatje voor de volledige afbeelding

 

Studenten betekenen graag iets voor anderen
77% van de ondervraagde studenten geeft aan het belangrijk te vinden iets voor anderen te betekenen en zijn dus bereid een vrije dag op te offeren om een dag op stap te gaan met thuisloze jongeren of een ‘groene’ klusdag op een zorgboerderij. Slechts 15% is daar niet toe bereid omdat zij daar geen tijd en/of zin in hebben. 9% is liever maatschappelijk betrokken ‘binnen werktijd’. Zo blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder bijna  500 respondenten (Hbo & WO opgeleid) uit onze database. 

 

72% betrokken bij een goed doel

Drie jaar geleden deden we bij StudentenWerk ook al onderzoek naar de maatschappelijke betrokkenheid van studenten. Daaruit bleek ook dat studenten zich graag inzetten voor de maatschappij.

 

Ruim 67 procent van de ondervraagde studenten gaf toen aan voorafgaand aan zijn sollicitatie uit te zoeken of het betreffende bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt. Daarnaast is 72 procent van de studenten op een bepaalde manier betrokken bij een goed doel, dit varieert van het schenken van geld tot het actief doen van vrijwilligerswerk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie