Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 25

Door Lisa Klijn op 24-06-2011
0 reacties | 2904 views

MAANDAG

Helft werkende jongeren tevreden met baan

Onderzoeken naar de tevredenheid van jongeren zijn populair. Eind vorig jaar bleek nog uit onderzoek dat MBO-studenten steeds tevredener zijn over hun onderwijs. Vorige week bleek uit de Nationale Studentenenquête dat een grote meerderheid van de HBO-studenten ook zeer te spreken is over zijn of haar opleiding en instelling. Inmiddels is er (weliswaar in Belgie) een onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de werkende jongeren. En wat blijkt? Ze zijn alweer positief!

Meer dan de helft van de werkende jongeren tussen 20 en 26 jaar is tevreden met zijn job en wil deze ook graag behouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat waarvoor 542 jongeren werden ondervraagd over hun studie, werk en ambities.

 

Slechts 25% van de jongeren ontevreden
Nog eens een kwart van de jongeren is misschien niet helemaal tevreden met zijn baan, maar heeft vanuit zijn huidige functie wel voldoende perspectief op een baan die wél in lijn met de eigen ambities ligt. Dat betekent dat slechts een kwart van de werkende jongeren uit ontevredenheid wil uitkijken naar ander werk.

 

Belangrijkste aspecten job

 

Goede werksfeer belangrijker dan hoog salaris
Ook de aspecten die een rol spelen bij het waarderen van een baan zijn in kaart gebracht. Het loon blijft een relatief kleine rol spelen wanneer iemand moet beoordelen of hij tevreden is. Werksfeer (63%), jobinhoud (56%) en werkzekerheid (54%) zijn het belangrijkst.

 

MAANDAG

Imago onderzoek: HEMA heeft de beste sfeer, Shell het hoogste salaris

In het weekoverzicht van week 19 schreef ik al dat Google en Philips onder respectievelijk economische en technische studenten als meest aantrekkelijke werkgevers werden aangewezen.

Deze week presenteerde het Bureau Consumenten Onderzoek in opdracht van Nobiles Media een uitgebreider onderzoek waarin het imago van 104 werkgevers langs de meetlat gehouden is. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.607 laatstejaars studenten, starters en young professionals.

Top 5
De belangrijkste aspecten bij de keuze van een werkgever levert volgens de ondervraagden de volgende top 5 op:
1. Goede sfeer/ leuke collega’s
2. Intellectuele uitdaging/ werk met inhoud en diepgang
3. Hoog salaris/ goede arbeidsvoorwaarden
4. Goede opleidingen/ coaching
5. Oog voor balans tussen werk en privé

Intellectuele uitdaging bij Google
De ondervraagden  van het onderzoek is gevraagd welke werkgevers volgens hen het beste passen bij bovenstaande aspecten. Zij menen dat je voor een goede sfeer het beste een baan bij de HEMA kunt zoeken, voor de intellectuele uitdaging bij Google moet solliciteren en als je veel geld wilt verdienen het beste op de loonlijst kunt staan bij Shell. Als je wilt groeien in je bedrijf door het volgen van opleidingen kun je het beste aan de slag bij de Rabobank en mocht je de balans tussen werk en privé erg belangrijk vinden is het raadzaam bij de Gemeente Den Haag te gaan werken.

DINSDAG

Generatiekloof op de werkvloer kleiner dan gedacht

Generatiekloven op de werkvloer, er is veel over gezegd en geschreven. Met name tips over hoe je om moet gaan met bepaalde generaties op de werkvloer passeren regelmatig de revue. Toch blijken de verschillen tussen de generaties wel mee te vallen.

De verschillende generaties op de werkvloer vinden namelijk dezelfde waarden belangrijk en hebben voorkeur voor hetzelfde type manager. Dat blijkt uit onderzoek van twee masterstudenten van Nyenrode Business Universiteit. Het onderzoek is uitgevoerd bij financieel arbeidsbemiddelaar Robert Half in het najaar van 2010 onder 900 personen die voornamelijk werkzaam zijn in de financiële sector.   


Balans werk en prive


Balans werk & privé belangrijkst
Alle generaties hechten het meest aan de balans tussen werk en privé. Op de tweede plaats staat iets betekenisvol doen met een lange termijn impact. Een goede werksfeer wordt ook als erg belangrijk ervaren, vooral generatie Y (geboren na 1980), hecht hier sterk aan. Wel wil deze jongste generatie meer zekerheid dan Babyboomers (geboren tussen 1946 – 1964). Over de managers zijn de generaties het weer eens: een leider die inspireert, stimuleert, uitdaagt en coacht is ideaal.

 

Generatie Y heeft hoogste verwachtingen
“Mensen willen allemaal hetzelfde”, vertelt Ronald de Zoete, Associate Director bij Robert Half. “De verschillen in intensiteit kunnen veroorzaakt worden door de levensfase waarin mensen verkeren. De jongste generatie op de werkvloer - generatie Y - heeft de hoogste verwachtingen, zowel wat werksfeer als wat beloning betreft. Dit kan veroorzaakt worden door de hoge en soms ietwat onrealistische verwachtingen en ambitie die ze hebben aan het begin van hun carrière”.

 

WOENSDAG

Jobhoppen neemt toevlucht in 2011

 

De arbeidsmarkt trekt weer aan en ook de hoogopgeleiden hebben er weer vertrouwen in. Zij zien namelijk hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen in vergelijkng met voorgaande jaren. Het jobhoppen gaat dit jaar dan ook aanzienlijk toenemen. Dit constateert Intermediair op basis van een onderzoek onder 3.328 hoogopgeleiden.

 

Jobhoppen neemt toevlucht

 

Hoogopgeleide allochtonen minder optimistisch
Een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen nu en een half jaar van werkgever te veranderen, en een derde binnen nu en een jaar. Slechts 4 procent denkt dat de arbeidsmarkt komend jaar verslechtert. Niet iedereen is even positief gestemd. Met name hoogopgeleide allochtonen zijn minder optimistisch over de huidige arbeidsmarkt. Van hen beoordeelt 41 procent die als (zeer) ongunstig.

5 goede eigenschappen van jobhoppers
De zogenaamde “jobhopmentaliteit” van generatie Y komt dus weer om de hoek kijken. De meningen zijn altijd erg verdeeld over deze mentaliteit. Met name bedrijven zijn niet altijd even positief over jobhoppers. Toch zijn er wel degelijk voordelen! Wij schreven vorig jaar nog een blog met 5 goede eigenschappen die we kunnen toekennen aan jobhoppers. Voor alle werkgevers die nog twijfelen… het is zeker de moeite waard om de tips eens door te lezen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie