Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 24

Door Lisa Klijn op 17-06-2011
0 reacties | 2709 views

DINSDAG

Kans op bore-out grootst bij jonge werknemers

Een werknemer met een burn-out, daar heeft elke werkgever vast wel eens mee te maken gehad. Maar we moeten vandaag de dag ook gaan oppassen voor het tegenovergestelde: de bore-out. 

 

Meer dan de helft van de startende werknemers vindt namelijk dat zijn of haar baan onder het capaciteitsniveau ligt. Dat maakt deze groep werknemers bijzonder gevoelig voor een bore-out, dat zegt de Duitse bedrijfsadviseur Peter Werder.

 

Bore-out

 

Werkdag doorspartelen is stresserend
Paradoxaal genoeg leidt het gebrek aan uitdaging doorgaans tot vermoeidheid en stress. Werder voegt daar aan toe: ''Hoewel ze misschien niet veel hebben gedaan, voelen werknemers met een bore-out zich ‘s avonds vaak moe. De werkdag doorspartelen terwijl je eigenlijk niet voldoende of onbevredigend werk uitvoert, is erg stresserend''.

 

De vraag is natuurlijk waar het verschijnsel nou precies vandaan komt. De Duitse bedrijfsadviseur heeft daar een antwoord op: ''Het risico op een bore-out wordt veroorzaakt doordat baanomschrijvingen in vacatures vaak worden overdreven. Daarbij worden verwachtingen gecreëerd die nadien niet met de werkelijkheid blijken te stroken''.

 

WOENSDAG

De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK

 

Begin deze week bracht marktonderzoeksbureau Motivaction een nieuw boek uit: De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK. In dit boek analyseren de oprichter en de reasearch director van Motivaction de werkhouding van generatie Y. Aan het nieuwe boek ligt jarenlang onderzoek naar waardeoriëntaties en diepgaande gesprekken met jongeren, werkgevers en deskundigen ten grondslag.

 

Boek generatie Y

 

Het boek is de neerslag van een langetermijnstudie van Motivaction naar de drijfveren en waarden van de jongere generatie in relatie tot de arbeidsmarkt. Wat grappig is om te zien, is dat verschillende media schrijven over de conclusies die uit het onderzoek naar voren komen. Maar dat ze allemaal net wat ander nieuws naar voren brengen.

Jonge werknemer vraagt om gezag
Zo schrijft het Reformatorisch dagblad afgelopen dinsdag dat 'de jonge werkende snakt naar sturend gezag'. De schrijvers typeren de grenzeloze jeugd in dit boek als een groep die niet zelden lijdt aan zelfoverschatting, weinig heeft met traditionele gezagsverhoudingen, maar wel in toenemende mate behoefte toont aan sturing en autoriteit, aan iemand die hun vertelt waar het heen moet. Ze verlangen inspirerend leiderschap, duidelijke stellingnames en heldere rolverdelingen. Ze verafschuwen vaagheid en ze vragen om gezag dat zich expliciet doet gelden.

 

Generatie Y stelt hoge eisen en heeft veel wensen
Ook VKbanen besteedde afgelopen donderdag aandacht aan het onderzoek van Motivaction. Zij weten te melden dat 'Generatie Y hoge eisen en veel wensen heeft'. VKbanen maakt in het nieuwsartikel meer vergelijkingen met de vorige generatie(s). Zo zijn jongeren van tegenwoordig zelfstandiger en individualistischer dan hun leeftijdsgenoten van tien jaar geleden waren. Ze stellen hogere eisen aan werkgevers, willen gehoord worden en zijn meer op zichzelf gericht. Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer een werkomgeving niet voldoet aan de wensen van de jongeren, zij net zo makkelijk weer van baan veranderen.

 

Generatie Y afbeelding

 

Werken om te leven
Intermediair schrijft Vrijdag dat HR-verantwoordelijken de komende jaren hun borst nat kunnen maken: generatie Y betreedt de arbeidsmarkt. Die kijkt heel anders tegen werk aan dan de jongeren van de jaren negentig. 'Jongeren vinden werken gek', aldus Intermediair. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt bovendien dat je jongeren niet warm hoeft te maken met mooie carrièrevooruitzichten. Het interesseert de grenzeloze generatie nauwelijks. Zij werken om te leven. Hun identiteit ontlenen ze aan de dingen die ze ernaast doen.

 

Jongeren vinden werken gek

Het onderzoek van Motivaction komt volgens Intermediair ook met veel aanbevelingen. Organisaties die goede werknemers willen aantrekken, kunnen zich maar beter voorbereiden op de eisen van de grenzeloze Y'ers, vinden de schrijvers van het boek. Leidinggevenden moeten aandacht en erkenning geven en ook wat van zichzelf laten zien. Jongeren accepteren graag leiding, maar alleen van iemand die zij respecteren, niet van iemand die toevallig in de hiërarchie boven hen staat. Help hen ook met het ontwikkelen van een arbeidsidentiteit, want jongeren vinden het werkende leven maar gek, een keurslijf waarin ze bang zijn hun eigen identiteit te verliezen.

 

Zoals je ziet worden er veel conclusies getrokken, maar het leuke is dat de schrijvers daar ook wel praktische aanbevelingen aan toevoegen. Het lijkt me een heel interessant boek over generatie Y. Ik denk dat met name HR-verantwoordelijken hier zeker hun voordeel mee kunnen doen, als ze willen leren hoe ze beter met generatie Y om kunnen gaan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie