Generatie Y & Einstein: Nieuwsoverzicht mei

Door Studentenwerk op 31-05-2011
0 reacties | 6445 views

Aan het begin van deze maand zijn we weer begonnen met het Generatie Y & Einstein weekoverzicht. Inmiddels is de maand mei ten einde en hebben wij een selectie gemaakt van het belangrijkste nieuws dat deze maand voor kwam in de weekoverzichten.  

 

MAANDAG 2 MEI

 

Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie

 

Bij het zoeken naar een stagiair(e) ga je natuurlijk op zoek naar de beste kandidaat. Althans dat zou je denken. De helft van de allochtonen denkt daar namelijk anders over. Zij denken dat bedrijven selecteren op basis van afkomst. Eén op de vijf van de ondervraagden zegt al eens met discriminatie geconfronteerd te zijn. Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2011 die werd gehouden door Stagemotor.nl, een online vacaturebank voor stages, onder 1700 respondenten.

 Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie

 

Van de allochtone studenten die discriminatie vermoeden, past 18% zich aan om discriminatie te voorkomen. 25% past zijn of haar naam aan en 75% doet zich bewust anders voor tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Autochtonen hebben aanzienlijk meer vertrouwen in een eerlijk verloop van de sollicitatieprocedure. Ruim driekwart heeft niet het idee dat stagiairs worden geselecteerd op basis van afkomst en slechts 4% geeft aan zelf ervaring met discriminatie te hebben.

 

Het blijft een lastig onderwerp om uitspraken over te doen. Al eerder is er een onderzoek geweest door uitzendbureau manpower waarbij en half jaar lang sollicitaties twee keer werden beoordeeld: één keer met alle persoonlijke gegevens van de kandidaat afgeschermd, en in de andere gevallen niet. Na 761 sollicitaties bleek dat allochtonen en autochtonen hetzelfde worden beoordeeld. Toch bleken allochtonen vaker te worden afgewezen: ze hebben vaker te weinig ervaring voor de gevraagde functie, aldus Manpower.

 

MAANDAG 9 MEI

Meeste tieners onrealistisch over toekomstig salaris

 

The Royal Bank of Scotland heeft onderzoek gedaan naar de loonsverwachting van tieners. Uit de resultaten blijkt dat de Britse tieners het nogal hoog in hun bol hebben, zo bracht de Daily Mail afgelopen maandag. Daar stond dat tieners een jaarsalaris van ruim 60.000 pond (67.881 euro) verwachten als ze 35 zijn. Een belachelijke verwachting! Maar ook het salaris na het verlaten van het onderwijs schatten zij onrealistisch hoog in. De tieners rekenen op een salaris van 16.6000 pond (18.780 euro). Tegen de tijd dat ze 25 zijn verwachten ze 35.400 pond (40.049 euro) per jaar te verdienen.

 

 Tieners onrealistisch over toekomstig salaris

 

Nederlandse loonsverwachting
Na het lezen van dit artikel vroeg ik me gelijk af of de Nederlandse scholieren ook zo onrealistisch zijn over hun loonsverwachting. Ik plaatste een poll op ScholierenWerk, helaas heeft deze in de korte tijd maar een kleine respons (53) gehad. Toch wil ik deze even met jullie delen.

 

Ik richtte mij op het verwachte salaris van de eerste baan na de studie. Maar liefst 37,7% verwacht net als de Schotten een salaris tussen de E15.000 en E20.000 en 24,5% verwacht na het afstuderen tussen de E20.000 en E25.000 te gaan verdienen. 22.6% van de scholieren verwacht zelfs tussen de E25.000 en E30.000 jaarlijks op zijn bankrekening bij te schrijven. 

 

Ambitieus
De realiteit blijkt echter anders. De gemiddeld werknemer verdient bij het verlaten van het onderwijs namelijk tussen de E10.000 en E21.000. De verwachting van de scholieren is dus erg onrealistisch, alhoewel je het misschien ook wel ambitieus kunt noemen. Laat de scholieren van nu maar zien wat ze in huis hebben!

 

DINSDAG 10 MEI

Zorgopleidingen populairder dan ooit

 

Eerder dit jaar meldde de Volkskrant dat zorgopleidingen de snelste stijger zijn op het HBO. Deze week kwam het CBS ook met goed nieuws voor ‘zorgland’: In het schooljaar 2008/2009 slaagden namelijk voor het eerst meer dan 20.000 studenten voor een zorgopleiding op het mbo.

 

Zorgopleidingen vooral populair onder vrouwen
20.000 studenten slaagden voor een opleiding in de verpleging, verzorging of hulp bij zorg en welzijn in het mbo. Daarnaast sloten in het hbo nog eens 2500 studenten een bacheloropleiding op het gebied van verpleegkunde succesvol af. Het zal je misschien niet verbazen dat deze opleidingen weinig aantrekkingskracht hebben op de mannen: 90 tot 95% van de gediplomeerden in deze richtingen is vrouw.

 

Relatief veel allochtonen onder geslaagden
Tweeënhalf jaar geleden vroeg De Raad voor Werk en Inkomen nog om meer allochtone vrouwen te werven in de zorg. Het CBS weet te melden dat zorgopleidingen ook bij allochtonen in de lift zitten, 10% van de geslaagden hbo-verpleegkunde is van allochtone afkomst. Bij de mbo-opleidingen op het gebied van hulp bij zorg en welzijn is dit 35%. 

 

Allochtone geslaagden voor zorgopleiding
Allochtone geslaagden voor zorgopleidingen, 2008/’09*

 

Goed nieuws dus voor de ‘zorgwereld’. De afgestudeerden zullen met open armen worden ontvangen in de zorg, al zal het nog wel even duren voor het tekort aan zorgpersoneel echt is opgelost.

 

MAANDAG 16 MEI

 

Driekwart scholieren zonder diploma vindt baan

 

Het zal je niet verbazen dat voortijdig schoolverlaters minder vaak een betaalde baan vinden dan jongeren met een diploma. Toch is het percentage scholieren zonder diploma dat een baan vindt redelijk hoog.

 

In het schooljaar 2004-2005 verlieten bijna 100.000 jongeren van 15 tot 23 jaar het voortgezet onderwijs of mbo. Hiervan hadden 53.000 het diploma niet gehaald.

 

Schoolverlaters 2004/2005 

 

In 2008 had 72% van de voortijdig schoolverlaters uit schooljaar 2004-2005 een baan. Vanzelfsprekend was het makkelijker voor de jongeren met diploma, daarvan had namelijk 92% een baan gevonden. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.

 

Positief nieuws dus voor de schoolverlaters en misschien ook wel voor de Inhollandstudenten die denken dat hun diploma weinig tot niets meer waard is. Er is nog hoop!

Headlines nieuwsbrief mei

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie